4 Temmuz 2025 Cuma

Kamu işçileri sefalet zammına karşı AKP binalarına yürüdü

Türk-İş'e bağlı sendikalara üye kamu işçileri hükümetin sefalet zammı dayatmasına karşı AKP il binaları önünde toplanarak taleplerini haykırdı.

Kamu Çerçeve Protokolü (KÇP) görüşmelerinde hükümetin yüzde 17'lik sefalet zammı dayatmasına karşı Türk-İş'e bağlı sendikalara üye kamu işçileri pek çok kentte AKP il binaları önünde eylem yaptı.

İSTANBUL
İstanbul'da kamu işçileri, Sütlüce'de bulunan AKP il binası önünde toplandı. Türk İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Halil Faki Erdal, "İçişleri Bakanlığı'na haber vermiş olacaklar ki buraya bu kadar polis göndermişler. Bizi il binasından öteye doğru sürdüler. Madem böyle o zaman ben de basın açıklamasını okumuyorum" diyerek barikatın açılmasını talep etti.

İşçiler binaya sırtlarını döndü.

ANKARA
Sakarya Caddesi'nden AKP Ankara il binasına yürüyen işçiler, "İşçiler el ele, genel greve", "Eylemse eylem, grevse grev" ve "İş, ekmek yoksa barış da yok", "Başkan bizi greve çıkar" sloganları attı.

İşçiler, AKP İl Binası önünde basın açıklaması yapmak istedi ancak açıklama sırasında bina tarafından yüksek sesle müzik çalarak Türk-İş Ankara İl Başkanı Nihat Zengin'in konuşması engellenmeye çalışıldı. İşçiler bu durumu yuhalayarak protesto etti ve "Şarkıyı kapat" sloganı attı.

Zengin, "Yoksulluğa, adaletsizliğe sabrımız kalmadı. Yaşam mücadelesi veriyoruz. Az kazanandan çok vergi alınıyor. Hayat pahalılığı karşısında maaşlarımız yok oluyor. Bu yüzden AKP il binaları önünden taleplerimizi duyuracağız" dedi.

'İŞÇİNİN DİNLENMEDİĞİ HİÇBİR TEKLİF MEŞRU DEĞİLDİR'
Toplu sözleşmenin TÜİK verilerine göre değil yaşamın gerçeklerine göre hazırlanması gerektiğini belirten Zengin, "Gerçek, adil bir toplu sözleşme istiyoruz. Hükümetin masaya getirdiği teklif emekçilerin yaşam şartlarına göre değil. İşçinin dinlenmediği hiçbir teklif meşru değildir" ifadelerini kullandı.

'VERGİDE ADALET İSTİYORUZ'
İşçinin maaşının eline geçmeden eridiğini belirten Zengin, "Bu sistem adaletsizdir. Vergide adalet istiyoruz. Geçim sıkıntısına acil çözüm istiyoruz. Her şey zamlandı, maaşlarımız erimeye devam ediyor. Emekçiler yaşamakta zorlanıyor. Güvenceli çalışma istiyoruz. Kamu işçisinin geleceği koruma altına alınmalı. Yarını için kaygı duymamalıdır" dedi. 

İZMİR
İzmir'de Türk İş'e bağlı sendikalara üye kamu işçileri Bayraklı'da bulunan AKP il binasının karşısındaki parkta toplandı. Eylemde, "Gün gelecek devran dönecek AKP işçiye hesap verecek", "Sefalet ücreti istemiyoruz", "Vergide adalet istiyoruz", "Hükümet zammını al başına çal", "Sahtekar TÜİK" sloganları atıldı.

Türk-İş Ege Bölge Başkanı Hayrettin Çakmak, AKP binasına yaklaşmalarına izin verilmemesine tepki göstererek, "Biz isterdik ki o kapıya biraz daha yanaşsaydık, sesimizi daha fazla duyursaydık. Bizden neden korkuyorsunuz, seçim olunca geliyorsunuz da geçim olunca niye uzak duruyorsunuz? Biz barınamıyoruz, haykırışımız budur" dedi. Yoksulluğa, adaletsizliğe, duyarsızlığa tahammüllerinin kalmadığını belirten Çakmak, "Geçim derdi bu kadar büyümüşken, bizlere sunulan sözde zam teklifleriyle alay ediliyor. TÜİK'in rakamlarıyla, halkın gerçeği gizleniyor. Az kazanandan çok vergi alınıyor. Hayat pahalılığı karşısında maaşlarımız buharlaşıyor" dedi.

'SEFALET DEĞİL, ONURLU YAŞAM İSTİYORUZ'
Çakmak, "Bugün buradayız, çünkü başka çaremiz kalmadı. Çünkü duymayan kulaklara, görmeyen gözlere artık ses yükseltme zamanı geldi. Sadaka değil, hakkımızı, ikram değil, emeğimizin karşılığını istiyoruz. Sefalet değil, onurlu yaşam istiyoruz. Ve unutulmasın: İşçiyiz, emekçiyiz, haklıyız, kazanacağız, direne direne kazanacağız" ifadelerini kullandı.

Eylem, sendika temsilcilerinin taleplerinin yazılı olduğu tabutu AKP il binası önüne bırakmasıyla son buldu.

DERSİM
Geçim derdi bu kadar büyümüşken, kamu işçilerine sunulan sözde zam teklifleriyle alay edildiğini söyleyen Türk-İş Şube Başkanı Bedri Kırmızıtoprak "TÜİK'in rakamlarıyla, halkın gerçeği gizleniyor. Az kazanandan çok vergi alınıyor. Hayat pahalılığı karşısında maaşlarımız buharlaşıyor" dedi. Kırmızıtoprak, açıklamanın devamında kamu işçilerinin taleplerini sıraladı.

ADANA
Türk-İş 4. Bölge Temsilciliği, hükümetin yüzde 17'lik zam teklifine karşı Adana'daki AKP il binası önünde eylem düzenledi.

Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, hükümetin sunduğu zam tekliflerinin gerçekçi olmadığını ve işçilerle adeta alay edildiğini belirtti. Gülnar, "Biz bu ülkenin çalışanları, bu halkın emekçileriyiz. Ama bugün yaşam mücadelesi veriyoruz" dedi.

Gülnar, işçilerin çaresiz olmadığını ve haklarını almak için mücadele etmeye kararlı olduğunu vurgulayarak, "Düzeltin dedik, masada halledelim dedik, işçiler sokağa dökülmesin, grevler yapmayalım dedik. Ancak yetkililer bizleri duymadı. 600 bin kamu işçisini yok sayarak, gülünç duruma düşecek rakamlar vererek adeta bizlerle dalga geçtiniz. Bu tavırlarınız devam ederse, hiç istemeyerek de olsa greve kadar gidilecek, haberiniz olsun" ifadelerini kullandı.

DENİZLİ
Türk-İş'in çağrısı ile Denizli'de kamu işçileri, AKP il binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Türk-İş'e bağlı Yol-İş, TES-İŞ, KOOP-İŞ, Sağlık İş, EMEP ve TİP temsilcileri katıldı. Basın açıklamasını Yol-İş İzmir 1 No'lu Şube Yöneticisi Himmet Çetin okudu. 

KAYSERİ
Kayseri'de Türk-İş'e bağlı şubelere üye işçiler, AKP il binasına yürüdü. Tes-İş Kayseri Şubesi önünde toplanan işçiler, "Hükümet istifa", "Gün gelecek devran dönecek, AKP işçiye hesap verecek" sloganı attı.

Polis, AKP binasının bulunduğu sokağa barikat kurarak işçilerin binaya yaklaşmasına engel oldu. Türk-İş Kayseri Temsilcisi İdris Güven'in okuduğu basın açıklamasının ardından, Harb-İş Sendikası üyesi işçiler barikata yönelerek AKP İl Başkanlığı'na yürümek istedi. Ancak işçilere, polis ve Harb-İş sendika yönetimi engel oldu.

ELAZIĞ
Türk-İş Elazığ Şubesi, sendika genel merkezinin almış olduğu karar üzerine AKP il binası önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Yaklaşık 2 bin işçinin katıldığı açıklamada sık sık "Hükümet istifa", "Vergide adalet istiyoruz" sloganları atıldı. Türk-İş Elazığ İl Başkanı Bayram Bahçeci basın açıklamasını okurken, işçiler AKP İl Binası önüne kurulan barikata tepki gösterdi.

MERSİN
Türk-İş'e bağlı sendikalar, Mersin Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü önünde toplanarak AKP il binasına yürümek istedi. Ancak yürüyüş güzergahında yaklaşık 500 metre sonra işçiler polis barikatıyla durduruldu. AKP binası önünde açıklama yapmalarına izin verilmeyen işçiler, ana cadde üzerinde açıklamalarını gerçekleştirdi. "Hak, hukuk, adalet istiyoruz. Biz bu ülkenin gerçek sahipleriyiz" diyerek engellemeyi protesto etti.

KOCAELİ
Kocaeli'de de Türk-İş'e bağlı sendikaların üyeler AKP Kocaeli il binası önünde toplandı. "Hükümet istifa", "Direne direne kazanacağız" sloganlarıyla tepkilerini gösterdi.

SAMSUN
Türk İş Samsun'da AKP il binası yanında yan yana gelen işçiler, "TÜİK şaşırma sabrımızı taşırma",  "Hükümet zammını al başına çal", "İş, ekmek yoksa barış da yok", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek" sloganları attı. İşçiler, bundan sonraki süreçte de mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerini kaydetti.

ESKİŞEHİR
Eskişehir'de kamu işçileri Ulus Anıtı'nda toplanarak, AKP il binasına yürümek istedi. Doktorlar Caddesi'nde polis barikatı ile karşılaşan işçilerin kararlı duruşuyla polis barikatı aşıldı. AKP il binasının bulunduğu caddeye gelen işçiler "Hükümet istifa", "Şimşek şaşırma, sabrımızı taşırma", "Direne direne kazanacağız" sloganları attı.

TALEPLER
İşçiler, eylemlerde şu talepleri sıraladı:
🔹"İnsan onuruna yakışır bir ücret istiyoruz. TÜİK'in verileri yaşadığımız geçim sıkıntısını yansıtmıyor. Sözleşme teklifleri, TÜİK'in verilerine değil, pazarda, mutfakta yaşanan gerçeklere göre hazırlanmalıdır. İnsanca yaşanabilecek, geçim koşullarına uygun bir ücret talep ediyoruz 
🔹Gerçekçi ve adil bir toplu sözleşme istiyoruz. Hükümetin masaya getirdiği teklifler, emekçiyi oyalamaktan ibarettir. Toplu sözleşme, emekçinin iradesine ve yaşam şartlarına uygun olmalıdır.
Emekçilerin sesi dikkate alınmadan yapılan hiçbir teklif meşru değildir.
🔹Vergide adalet istiyoruz İşçinin maaşı daha eline geçmeden vergiyle eriyor. Az kazanandan çok, çok kazanandan az vergi alınan bu sistem adaletsizdir. Gelir vergisi matrahı adaletsiz sistemi sona erdirecek şekilde adil ve kademeli olarak düzenlenmelidir.
🔹Geçim sıkıntısına acil çözüm istiyoruz. Kira, fatura, gıda, ulaşım... Her şey zamlandı ama maaşlarımız erimeye devam ediyor. Emekçiler kredi kartlarıyla, borçla, eksik beslenmeyle yaşamaya zorlanıyor.
🔹Güvenceli çalışma ve iş güvencesi istiyoruz Taşeron sistemine, güvencesiz çalışmaya son verilmelidir. Kamu işçisinin geleceği koruma altına alınmalıdır. Bugün işi olan, yarını için kaygı duymamalıdır.
🔹Emeğe saygı, işçiye değer istiyoruz Alın terine değer verilmediği sürece adalet sağlanamaz."