1 Mayıs 2024 Çarşamba

Yunanistan'da yasaklara rağmen sokakta 1 Mayıs

Yunanistan'da salgın nedeniyle etkinliklerin sembolik olarak yapılması kararına ve sokağa çıkma yasağına rağmen işçi ve emekçiler, 1 Mayıs'ı hem meydanlarda hem de semt aralarında kutladı.

İşçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen Yunanistan'ın tüm büyükşehir ve ilçelerinde yapılan etkinliklerle kutlandı.

Başkent Atina'da değişik meydanlarda toplanan sendikalar, Meclisin bulunduğu Sintagma Meydanı'na geldiler. Etkinliklerin sembolik olarak yapılması kararına rağmen oldukça kalabalık bir kitle toplandı.

Evrensel'in haberine göre; bütün etkinlik boyunca pandemi bahane edilerek işçi haklarına yönelik saldırılar ve hak gaspları protesto edilerek parasız sağlık hizmeti istendi. Sintagma Meydanı'nda Mücadeleci İşçiler Cephesi (PAME) adına Sendikacı İlias Sioras konuştu.

Sioras şunları söyledi: "Sömürü sistemi zorlandıkça işçilere emekçilere ve halka karşı daha da barbarlaşmaktadır. Sesimizi fabrikaların, sağlık emekçilerinin, market çalışanlarının, inşaat işçilerinin, ulaşım emekçilerinin sesiyle birleştiriyoruz. Salgını yenecek ve insanların acısı üzerinden daha fazla kâr zenginleşmeyi hedefleyen planları bozacağız. Kararlı bir biçimde parasız sağlık hizmeti için mücadeleye devam edeceğiz. Pandemiyle ancak bu talep etrafında mücadele edebiliriz."

İŞÇİ DÜŞMANI TÜM DÜZENLEMELER İPTAL EDİLSİN
Sintagma Meydanı'nda yapılan miting, PAME tarafından örgütlenirken birçok sol örgüt, parti ve sendika da değişik alanlarda toplanarak 1 Mayıs etkinliği gerçekleştirdi. Her iki etkinliğe çok sayıda sağlık ve eğitim emekçisinin katıldığı görülürken şu talepler ön plana çıktı:
İşçi ve emekçi  haklarının gasbına yönelik olarak alınan tüm önlemler ve kanunlar geri çekilsin.
Koşulsuz olarak bütün işsizlere maaş verilsin.
Evlere haciz konulması ve açık artırmayla satışlar yapılması durdurulsun.
Kamuya bağlı sağlık sistemine daha fazla bütçe ayrılsın, gerekli olduğu kadar doktor ve sağlık emekçisi işe alınsın, yoğun bakım servisleri ihtiyaca cevap verecek biçimde düzenlensin.
Fabrika ve işyerlerinde işçilerin sağlık ve güvenliği için gerekli olan tüm onlemler alınsın.
Herkese iş, sosyal güvenlik ve insanca yaşanacak ücret.
İşten atılan bütün emekçiler işlerine geri dönsün.

SEMT ARALARINDA KUTLAMALAR
Bu arada öğlen saatlerinde yapılan sembolik mitinglerden sonra birçok semtte ayrıca 1 Mayıs kutlamaları yapıldı. Semtlerdeki etkinliklere katılımın oldukça yoğun olduğu gözlenirken polis engelleme girişiminde bulunmadı.

Devlet radyo ve TV kanallarının ise bazı semtlerdeki  1 Mayıs etkinliklerin "öğretmenlerin okulların açılması nedeniyle yaptığı ptotesto gösterileri" olarak vermesi, özellkle eğitim emekçilerinin yoğun tepkisine neden oldu.