16 Mayıs 2024 Perşembe

GIK-DER'den Ermeni soykırımına ilişkin panel

Ermeni soykırımının yıldönümünde bir panel düzenleyen Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GIK-DER), kapitalizmin halkları düşmanlaştırma politikasına karşı mücadele çağrısı yaptı. 

Göçmen İşçiler Kültür Derneği (GIK-DER), Ermeni soykırımını anma günü dolayısıyla "1915 Ermeni soykırımının yıldönümünde: Kapitalizm, soykırımlar ve yüzleşme zorunluluğu" başlıklı panel düzenlendi. Panelde araştırmacı yazar Ahmet Güven, Ermeni soykırımı tarihinin köklerinin Osmanlı dönemine dayandığına dikkat çektiği konuşmasında bu dönemde özellikle aydınlanma hareketinin başını çeken azınlık mensuplarının katledildiğini belirtti.

Yaptığı araştırmalar için görüştüğü kişilerin anılarını paylaşan Güven, yüzleşme sağlanmadığı için mağdurların acılarının ve sürgünlerinin devam ettiğine dikkat çekti. Aralarında Almanya'nın da olduğu yüzleşme pratiklerinden örnekler sunan Güven, "Bugün de Gazze'de bir soykırım var ancak egemen güçler bunlara göz yummaya devam ediyor" dedi. Güven konuşmasını "Bir daha bu tarz suçlar işlenmesin diye soykırımlarla yüzleşmek zorundayız, soykırımlarla yüzleşenler insanlaşıyor" sözleri ile noktaladı.

GIK-Der adına konuşan panelist ise hem Türkiye hem kapitalizm tarihinden anekdotlar aktardığı konuşmasında, dönem dönem azınlık mensuplarının dahi soykırımlarda rol aldığına dikkat çekti.  Panelist, kapitalizmin halkları düşmanlaştırma, halkları birbirine kırdırma politikasına dikkat çektiği konuşmasında yüzleşme çağrısında bulundu.