1 Mayıs 2024 Çarşamba

TKŞ ve JKŞ Rojava'da işçilerin 1 Mayıs'ını kutladı

TKŞ ve JKŞ üyeleri, Kobane ve Heseke'de 1 Mayıs etkinlikleri düzenledi. TKŞ üyeleri, Qamışlo'da ise tarlalarda çalışan mevsimlik işçileri  ve kent genelindeki asayiş kontrol noktalarını ziyaret etti.

Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) ve Komünist Devrimci Kadınlar (JKŞ) üyeleri, Kuzey ve Doğu Suriye'de koronavirüs salgınından dolayı toplum sağlığını korumak için alınan önlemler  nedeniyle kitlesel 1 Mayıs etkinlikleri gerçekleştiremedi ancak sınırlı katılımla bir dizi etkinlik düzenledi.

HESEKÊ
TKŞ ve JKŞ üyeleri, 1 Mayıs kutlamalarına dün akşam saatlerinde başladı. Komünistler, 1 Mayıs'ı Mişerfe Mahallesinde Serekaniyeli göçmen ailelerle beraber karşıladı.

TKŞ üyeleri bugün ise Salihiye Mahallesinde kutlama gerçekleştirdi. 1 Mayıs şehitleri anısına saygı duruşu yapılan eylemde TKŞ adına Cemil Sido konuştu. 1 Mayıs'ın tarihine dikkat çeken Sido, "1886 1 Mayıs'ına önderlik eden ve bundan dolayı idam edilen işçi önderlerinin hayalleri Rojava devriminde yaşıyor. Ortadoğu'yu kendi çıkarları uğruna kan gölüne çeviren emperyalistlere karşı zafere ulaşmış Rojava devrimimiz dünya işçilerinin ve ezilenlerinin mevzisidir. Rojava devrimi kadın işçi ve emekçilerin devrimidir” dedi.

Emperyalistler ve sömürgeci bölge devletlerinin Rojava devrimine yönelik saldırılarda bulunduğunu hatırlatan Sido, "Başta Rojavadaki işçiler olmak üzere bütün dünya işçi ve emekçileri bu devrimi sahiplenmelidir" diye konuştu.  Kutlama halaylarla devam etti.

KOBANÊ
Komünist Devrimci Hareket (TKŞ) üyeleri 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü dolayısıyla sınırlı sayıda kişinin katılımıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Dünyanın bütün işçileri birleşin”, "Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın Sosyalizm” yazılı dövizlerin taşındığı eylemde, "Yaşasın 1 Mayıs”, "Yaşasın Sosyalizm”, "Yaşasın kadın devrimimiz” ve "Yaşasın Rojava Devrimimiz” sloganları atıldı.

Yapılan açıklamada "1 Mayıs 1886'da binlerce işçi uzun çalışma saatlerine, düşük ücret ve ağır çalışma koşullarına karşı greve çıktılar. Direniş kültürü tüm dünyaya yayıldı. 1889 yılında 1 Mayıs İşçi sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü ilan edildi”  denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadeler yer aldı: "Kapitalizmin insanlığa verdiği tek şey savaş, işsizlik ve koronavirüs gibi hastalıklardır. Ortadoğu'da DAİŞ'i, Heyet Tahrir Şam'ı, ÖSO'yu yaratan emperyalist devletlerdir. Kapitalizm bu faşist çeteleri kendi egemenlikleri için halklarımıza karşı saldırtıyor. Bugün 1 Mayıs'a sahip çıkmak, Rojava ve Kuzey Suriye topraklarını bütün işgalcilere ve devrim düşmanlarına karşı savunmak, işgal atındaki toprakların özgürleşmesi için savaşmaktır. Kapitalist sisteme karşı kadın işçilerin önderliğinde başlayan direniş bugün Rojava'da kadın devrimi ile zafere ulaştı. Şimdi tüm dünya halklarının ve işçilerin özgürlüğü için 1 Mayıs'ta mücadele ve dayanışmayı büyütelim.”

QAMIŞLO
TKŞ ve JKŞ  üyeleri, tarlalarda çalışan mevsimlik işçileri ile kent genelinde İç Güvenlik Güçleri ve Sotoro asayiş kontrol noktalarını ziyaret etti. İşçi ve emekçilerin 1 Mayıs Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü'nü kutladı.