24 Nisan 2024 Çarşamba

Çepni'den çarpıtmalara tepki: Santral çarşamba ovasını kirletecek

Çarşamba Ovasında yapılmak istenen BES'e karşı olduğu için yerel basın tarafından hedef gösterilen HDP Milletvekil Çepni, yandaş basının doğanın değil şirketlerin sözcülüğünü yaptığına işaret etti. Çepni, "HDP olarak doğanın yıkımına dönük enerji yatırımlarına karşı ekoloji mücadelesi yürütüyoruz. Her ne kadar 'yenilenebilir enerji kaynağı' diye bize sunulsa da 'yenilenebilir' diye tarif edilen bu tarım arazisinin ortasına koyarsanız bu yenilenebilir olmaktan çıkar. Bizim tepkimiz bunadır. Dolayısıyla yerel basında 'yenilenebilir enerjiye bile itiraz ediyorlar' ifadesi tümüyle yalandır" dedi.

Türkiye'deki en geniş tarım arazisi niteliğinde olan Çarşamba Ovasında yapılmak istenen Biyokütle Enerjisi Termik Santrali'ne (BES) ilişkin tepkiler sürüyor. Başta tütün ve fındık olmak üzere çeşitli sebzeler, mısır, ayçiçeği, soya fasulyesi ile elma ve şeftali gibi meyvelerin yetiştirildiği Çarşamba Ovasının ortasında yapılacak olan BES tesisi için 181 dönümlük bir arazi söz konusu.

Öte yandan SİT alanı olan Çarşamba Ovasında 27 bin megabit güçte bir santral kurulması, ovanın yaşamını ve tarımını yok edecek. Çünkü "yenilenebilir enerji" olarak iddia edilen BES, orman ve orman ürünü çok çeşitli atıkların yakılmasından elektrik enerjisi üretmek üzerine kurulan bir santral tipi. Fakat bu atıklar yüksek ihtimalle kömürle yakılacağı için termik santral niteliğinde. Ayrıca bir tarım arazisinin ortasına kurulacağı için de yarardan çok zarar getirecek.

MAHKEME 'ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR' KARARINI İPTAL ETTİ
Bu nedenle yerel halk ve Samsun Çevre Platformu (SAMÇEP) hukuki yollara başvurdu. Samsun 3. İdare Mahkemesi, imar planını "aykırılıktan" durdurdu. Fakat inşaat çalışmaları devam etti. Son olarak "Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir" kararının iptali için süren dava da sonuçlandı ve Samsun 3. İdare Mahkemesi, BES'in Çarşamba büyük ova koruma alanı dışında inşa edilebileceği alternatif alanların bulunduğunun anlaşıldığını ifade ederek "ÇED gerekli değildir" kararını iptal etti.

YEREL GAZETELER HDP'Yİ HEDEF GÖSTERDİ
Karar çevre savunucuları ve yerel halk tarafından sevinçle karşılanırken Çarşamba Ovasında Biyokütle Enerji Santrali yapmak isteyen Oltan ve Köleoğlu Enerji'nin yanında yer alan yerel gazeteler manipülasyonlara ve kara propagandaya başladı. 

Samsun Kent Haber (http://www.samsunkenthaber.com.tr/haber/guncel/samsundaki-biyokutle-santraline-hdpli-vekilin-mudahil-olmasi-carsambalilari-kizdirdi/10024.html)

Önceki dönem Ekolojiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcılığı yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, SAMÇEP’in paylaşımını alıntılayarak "Mücadele sonuç verdi. Samsun Çarşamba'da Biyokütle Enerji Santrali bugün mühürlendi. Santral mahkeme kararlarına rağmen çalışmaya devam ediyordu" paylaşımında bulundu. Çepni bu paylaşımla birlikte AKP yandaşı ve rantçı yerel basının hedefi oldu.

 

Mücadele sonuç verdi. Samsun Çarşamba'da Biokütle Enerji Santrali bugün mühürlendi. Santral mahkeme kararlarına rağmen çalışmaya devam ediyordu. https://t.co/6Cr9s37y3g

— Murat Çepni (@MuratCepniHDP) May 11, 2020

 

ÇEPNİ: YAŞAM VE TARIM AÇISINDAN SON DERECE RİSKLİ
HDP Milletvekili Murat Çepni yaptığı paylaşımının ardından yaşananları ETHA'ya anlattı. 

BES'in zararlarını aktaran Çepni, "Santralde yılda 230 bin ton yakıt yakılacak ve bunun neticesinde sadece günlük kül miktarı 38 ton açığa çıkacak ve depolanacak. Dolayısıyla hem oradaki yaşam açısından hem de tarım açısından son derece riskli ve zararlı" dedi.

'MAHKEME KARARLARI YOK SAYILARAK HDP KRİMİNALİZE EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR'
Santrale karşı Türkiye'nin bir çok kentinde itirazların geliştiği gibi SAMÇEP ve yöre halkının da mücadele ettiğini kaydeden Çepni, "ÇED gerekli değildir" raporunun iptaliyle birlikte inşaatın kapısına kilit vurulduğunu hatırlattı. Ancak yerel gazeteler üzerinden bir karalama kampanyası başlatılarak BES'in zararlarının üstünün örtülmek istendiğine dikkat çeken Çepni, şöyle devam etti: "Bu haberlerde mahkeme kararları yok sayılıyor. Meseleyi hem HDP hem de benim üzerimden kriminalize ediliyor. Biz bunları daha önce de yaşadık. İktidar ve enerji şirketleri ne zaman sıkışsalar, kamuoyunun baskısıyla karşı karşıya kalsalar meseleyi, özel olarak HDP'yi kullanarak kara propaganda ve manüplasyon örgütleyerek yürütmeye çalışıyorlar."

Samsun'da yaşadığı için Çarşamba Ovası ile özel olarak ilgilendiğini kaydeden Çepni, "Fakat HDP olarak da, doğanın yıkımına dönük enerji yatırımlarına, doğanın yaşanmaz hale getirilmesine, yaşam alanlarının enerji çöplüklerine dönüştürülmesine karşı ekoloji mücadelesi yürütüyoruz. Her ne kadar 'yenilenebilir enerji kaynağı' diye bize sunulsa da 'yenilenebilir' diye tarif edilen bu tarım arazisinin ortasına koyarsanız bu yenilenebilir olmaktan çıkar. Biz bunu kabul etmeyiz. Bizim tepkimiz bunadır. Dolayısıyla yerel basında 'yenilebilir enerjiye bile itiraz ediyorlar' ifadesi tümüyle yalandır" dedi.

Çarşamba Ovasındaki bu santralin mahkeme kararıyla durdurulmasının son derece olumlu bulduğunu söyleyen Çepni, Türkiye'de tarımın enerji santralleri nedeniyle yok olma aşamasında olduğunu vurguladı.

'BASININ GÖREVİ EKOSİSTEMİ BOZAN ŞİRKETLERİN SÖZCÜLÜĞÜNÜ YAPMAK DEĞİLDİR'
Çepni, ayrıca yerel basına da görevini hatırlattı ve şu ifadeleri kullandı: "Yerel basının şirketler daha çok kar yapsın diye, ekosistemi bozan şirketlerin sözcülüğünü yapmasını eleştiriyoruz. Basının görevi halk için, halkın çıkarı için haber yapmaktır. Bu basın kurumları şirketlerin tetikçiliğini yapıyor, HDP üzerinden de milliyetçiliği kışkırtarak bunu yapıyorlar. Kesinlikle kabul etmiyor ve kınıyoruz."