2 Mayıs 2024 Perşembe

Avusturya'da coşkulu 1 Mayıs kutlaması

Avusturya'da 1 Mayıs dolayısıyla yürüyüş düzenlendi. Salgın koşullarında yapılan eylemlerde, işçi sınıfı ve ezilenlerin talepleri alanlarda haykırıldı.

Avusturya'nın başkenti Viyana'da Devrimci 1 Mayıs Platformu'nun 1 Mayıs'ın 130. yılında yaptığı çağrı ile yüzlerce kişi Opera Binası önünde toplandı. SPÖ'nün geleneksel olarak kutlama yaptığı belediye binası önüne kitle toplandı. Açılış konuşmasını yapan Gerhard Mak, kamusal alanların ve sokakların bu dönemde terk edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Mak, konuşmasında salgından doğan kriz koşullarını işçilerin ve ezilenlerin omuzlarına yüklenmesini kabul etmediklerini bu yüzden 1 Mayıs'ta sokakta olduklarını söyledi.

 

BÖLEK VE KOÇAK ANILDI
Grup Yorum ve HHB avukatlarının devam ettirdiği ölüm orucu direnişlerine yönelik de bir konuşma yapıldı. Opera binasın önünde yapılan konuşmada, ölümsüzleşen Helin Bölek ve Mustafa Koçak anılırken, Türkiye'deki bütün devrimci tutsakların derhal serbest bırakılması istendi.

Avrupa Kadın Dayanışması'nın 1 Mayıs'a ilişkin açıklaması yürüyüş başlangıcında okundu.

MLKP: POLİTİK ÖZGÜRLÜKLERİMİZİ SAVUNACAĞIZ
MLKP üyeleri de 1 Mayıs kortejinde yerlerini alarak, işçi sınıfının mücadele gününde sloganlarla ve yaptıkları konuşmalarla kapitalist sistemi teşhir ettiler. "Bankaların ve tekellerin iktidarını yıkalım" sloganı atan MLKP'liler yürüyüş boyunca göçmenlerin oturum haklarına yönelik de taleplerini dile getirdiler.

MLKP Avusturya temsilcisinin Viyana Belediye binası önünde yaptığı konuşmada, politik özgürlüklere yapılan saldırılara dikkat çekilirken, konuşmada salgın bahane edilerek yapılan bu saldırılara karşı sokakta mücadelenin önemine vurgu yapıldı.

MLKP temsilcisi yaptığı konuşmada "Kapitalizm ve onun sömürü düzeni hüküm sürdükçe, her yeni salgın daha sonra gelişecek daha vahşi bir salgının habercisidir sadece. Covid-19'a karşı en etkili silah kapitalizmi yıkmak ve biz emekçilerin kendimizi yönettiğimiz ve kendi ihtiyaçlarımız doğrultusunda ürettiğimiz bir düzeni yaratmaktır" diyerek sömürü düzenine karşı mücadele çağrısı yaptı.

 

SKB'de bayrak ve dövizlerle 1 Mayıs yürüyüşüne katıldı. FZ (Kadınların Merkezi), ATİGF, ATIK-VTID, KOMintern, DKTM, AABF, Küba Dostluk Derneği ile Latin Amerika ve İranlı sosyalist gruplar da Viyana'da yapılan yürüyüşte yer aldılar.

INNSBRUCK'TA SKB VE AVEG-KON 1 MAYIS'TA ALANINDAYDI


Avusturya'nın Innsbruck eyaletinde 1 Mayıs etkinlikleri kapsamında bir araya gelen Demokratik Güç Birliği bileşeni kurumlar yürüyüş gerçekleştirildi. Yürüşe SKB, AvEG-Kon Innsbruck, ATİGF, ATİK, ADHF, IAKM'nin yanı sıra birçok Avusturyalı kurum da katıldı. Yaklaşık bin kişinin katıldığı etkinlikte 318 gündür ölüm orucunda olan İbrahim Gökçek ve HHB avukatları ile Grup Yorum'un haklı ve meşru talepleri ile dayanışma gösterilmesinin önemi vurgulandı. Koronavirüs ile mücadelede kapitalistlerin sorumsuzluğuna da dikkat çekilirken, yürüyüşte "Helin Bölek ve Mustafa Koçak ölümsüzdür", "Yaşasın 1 Mayıs", "Her yer Taksim her yer direniş" sloganları atıldı. Bir saatlik yürüyüşün ardından 1 Mayıs etkinliği danslar eşliğinde son buldu.