28 Nisan 2024 Pazar

Agrobay yürüyüşü 7. gününde: Milletvekilleri, bakanlar bizden kaçtı

Agrobay işçileri Ankara'ya yürüyüşlerinin 7. gününde Akhisar'da açıklama yaptı. Tarım işçilerinin hakları için mücadele edeceklerini, tarım işçilerinin adı, sanı, hakkı olduğunu her yerde göstereceklerini söyleyen Tarım-Sen Genel Başkanı Umut Kocagöz, tarımın olduğu her yerde olacaklarını söyledi. 

Emek ve sendika düşmanı Arzu Şentürk'ün tüm haklarını gasp ederek işten attığı Agrobay işçilerinin direnişi sürüyor. Agrobay işçileri yetkililerle görüşmek ve bugüne dek kendilerini oyalayan, taleplerini oy malzemesi olarak gören siyasetçileri teşhir etmek için Ankara'ya yürüyor. Yürüyüşün 7. gününde Akhisar'a ulaşan işçiler burada açıklama yaptı. 

KATLEDİLEN MADEN İŞÇİLERİ ANILDI
Agrobay işçilerinin yürüyüşünün 6. günündeki durağı Manisa'nın Kırkağaç ilçesiydi. İşçiler, Kırkağaç öncesi Soma maden katliamında yaşamını yitiren 301 madenciyi mezarı başında andı. Katliamın ardınan maden işçilerinin hakları için kurulan Bağımsız Maden-İş gibi tarım işçilerinin hakları için kurullan Tarım-Sen'in de mücadeleyi yükselteceğinin sözü verildi. 

İŞÇİLER SLOGANLARLA AKHİSAR'DA KARŞILANDI
"Agrobay işçisi köle değildir", "Birleşe birleşe kazanacağız", "Agrobay hakkımızı ver", "Direnen işçiler yenilmezler", "Patron çalıyor devlet koruyor", "İşçiyiz haklıyız kazanacağız", "Sendika hakkımız söke söke alırız" sloganlarının atıldığı eylemde, söz alan Tarım-Sen Genel Başkanı Umut Karagöz, siyasi ilişkilerin teşhiri için yürüdükelrini dile getirdi. 

KOCAGÖZ: TARIM İŞÇİLERİNİN ADI, SANI, HAKKI OLDUĞUNU GÖSTERECEĞİZ
"Yürüyüşümüz bir kardeşlik yürüyüşüdür" diyen Kocagöz, tarım emekçilerinin yoğun olduğu Akhisar'da olduklarını dile getirdi. Tarımın olduğu her yerde Tarım-Sen olarak köylünün, işçinin, çiftçinin sorunları için mücadele edeceklerini söyleyen Kocagöz, "Ankara'ya doğru devam ediyoruz. Bütün bu bölgedeki işçilerle, köylülerle kardeşleşeceğiz. Bütün sorunlarımızı paylaşacağız, sorunları dinleyeceğiz. Tarım işçilerinin, köylülerinin bu ülkede adı, sanı, hakkı olduğunu her yerde göstereceğiz" dedi. 

DİRENİŞÇİ KAYA: MİLLETVEKİLLERİ, BAKANLAR BİZDEN KAÇTI
Ardından işçilerden Fatma Kaya, maruz  kaldıkarı hak gasplarını dile getirdi.  Kaya, "Cenazemiz oldu, hastalandık ücretimiz kesildi. Niye? Patronların cebine daha fazla girsin diye. 3 gün sendikalı olduk 4. gün kapıya konduk. Milletvekilleri, bakanlar bizden kaçtı. Oruç ağzımızla soğuklarda direniyoruz.  Bu utanç onların" dedi. 

LEZİTA İŞÇİLERİYLE BİR ARAYA GELDİLER
Açıklamanın ardından işçiler Salihli'ye doğru yürüyüşe geçti. Agrobay işçileri Salihli’de direnişteki Lezita işçileriyle buluştu. "Yaşasın sınıf dayanışması" sloganının yükseldiği buluşmada, Agrobay ve Lezita işçisinin yalnız olmadığı vurgulandı. Direnen işçiler açıklamanın yapılacağı Demokrasi Meydanında çiçekler ve sloganlarla karşılandı. 

SLOGANLARLA YÜRÜYÜŞ
Daha sonra, "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganlarıyla Demokrasi Meydanına yüründü. Burada yapılan açıklamada şirketlerin, patronların adı değişse de siyasi ilişkilerinin ve arkasındaki güçlerin değişmedi kaydedildi. Eylemde, işçilerin birlikte mücadelsenin önemine dikkat çekildi.