13 Mayıs 2024 Pazartesi

Mardin'deki emek güçleri, Batman 1 Mayıs'ına çağrı yaptı

Batman'da düzenlenecek bölgesel mitinge katılım çağrısı yapıldı. Mardin Emek ve Demokrasi Platformu yaptığı açıklamada, "1 Mayıs'ta alanlarda olmak emperyalizme karşı barışı ve halkların kardeşliğini savunmaktır" dedi.

Mardin Emek ve Demokrasi Platformu, 1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla Karayolları Parkı'nda açıklama yaptı. "Emek bizim söz bizim", "Bijî yêkê Gûlanê" ve "Dayanışma yaşatır" dövizlerinin taşındığı açıklamaya, kentteki kitle örgütü temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda kişi çocuklarıyla katıldı.

Davul, zurna ve erbane eşliğinde parka yürüyen kitle sık sık, "Bijî yêk Gûlan" sloganı attı. Açıklamayı platform adına okuyan Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Mardin Şubesi Eşbaşkanı Gülbin Öner, ülkenin dört bir yanında emekleri için buluşacaklarını söyledi.

'HAYDİ 1 MAYIS ALANLARINA'
Öner, "Ekmeğimizin her gün küçülmesine, adaletin terazisinin tamamen bozulmasına, en temel hak ve özgürlüklerimizin gasp edilmesine hep bir ağızdan 'dur' diyeceğiz. İşçiler, emekçiler ve emekliler bu ülkenin büyük çoğunluğuyuz. Bizler üretiyor, bizler çalışıyoruz. Ancak bugünlerde değil insanca yaşamak, hayatta kalmak dahi giderek zorlaşıyor. Bu ülkenin kaynakları hepimizi insanca yaşatmaya yeter. Yeter ki kaynaklarımız ranta, sermayeye, faize, saraya, şatafata, silaha, savaşa değil işçilere, kamu emekçilerine, emeklilere ve kamu hizmetlerine kullanılsın" diye belirtti.

Dünyanın en uzun çalışan, en az izin kullanan ve durmaksızın iş cinayetlerine kurban giden emekçilerinin Türkiye'de olduğunu dile getiren Öner, şöyle devam etti: "1 Mayıs'ta alanlarda olmak işimize, aşımıza, ekmeğimize, emeğimize sahip çıkmaktır. 1 Mayıs'ta alanlarda olmak hakkımıza-hukukumuza; gelirde, vergide ve ülkede adalet talebimize sahip çıkmaktır. 1 Mayıs'ta alanlarda olmak eğitim ve sağlık başta olmak üzere herkese nitelikli kamu hizmeti hakkımıza sahip çıkmaktır. 1 Mayıs'ta alanlarda olmak söz ve karar hakkımıza; sendikalı olma, örgütlenme ve grev hakkımıza; ifade özgürlüğümüze; yani demokrasiye sahip çıkmaktır. 1 Mayıs'ta alanlarda olmak İstanbul Sözleşmesi'ne, işyerinde şiddete ve tacize karşı ILO'nun 190 sayılı sözleşmesine sahip çıkmaktır. 1 Mayıs alanlarında olmak eşitliğe, özgürlüğe, laikliğe, hepimizin eşit yurttaşlar olarak barış içinde, kardeşçe yaşayacağımız bir memleket mücadelesine sahip çıkmaktır. 1 Mayıs'ta alanlarda olmak emperyalizme karşı barışı ve halkların kardeşliğini savunmaktır. Haydi bu adaletsiz düzene karşı bir elimizde çocuklarımız, bir elimizde karanfillerimizle 1 Mayıs alanlarına."

Açıklamanın ardından erbane eşliğinde mitinge katılım çağrısı yapan bildiriler dağıtıldı.