13 Mayıs 2024 Pazartesi

1 Mayıs şehitleri anıldı

DİSK, KESK, TMMOB, TTB; '77 1 Mayıs'ında katledilenleri anmak için Kazancı Yokuşu'nda bir araya geldi. Ardından 1989 1 Mayıs'ında katledilen Mehmet Akif Dalcı Şişhane'de ve 1996 1 Mayıs'ında katledilenler Kadıköy'de anıldı.

Taksim Kazancı Yokuşu'ndaki anma saygı duruşuyla başladı. Ardından katledilenlerin isimleri okundu, "Burada" yanıtı verildi. Anmada, "1 Mayıs'ta 1 Mayıs alanındayız", "Taksim, 1 Mayıs alanıdır", "1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür" ve "Bijî yek gulan" sloganları atıldı.

Söz alan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "1 Mayıs sabahı bütün işçileri, emekçileri, kadınları, gençleri; 1 Mayıs'ta Taksim'de olmak isteyen herkesi bir elinde karanfil, bir elinde Anayasa Mahkemesi (AYM) kararıyla Taksim'e yürümeye çağırıyoruz. Bizi engellemeye çalışanlara bu kararı gösterip hukuka saygılı olmaya, emeğe saygılı olmaya çağıracağız" dedi.

'DÜNYADAKİ 1 MAYIS'IN SİMGESİ TAKSİM MEYDANI'
Dünyada ve Türkiye'de 1 Mayıs'ın simgesinin Taksim Meydanı olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, "Taksim Meydanı, 1977'den beri yüreğimizdeki yaradır. Taksim Meydanı, yeniden kapatılan, yasaklanan 2013 yılından beri en büyük hasretimizdir. İşte o nedenle bu 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı'nda, 1 Mayıs meydanında olmak için kararlılıkla mücadelemizi ve 1 Mayıs çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Biliyoruz ki 1 Mayıs'ta Taksim'de olmak, biraz önce burada isimlerini tek tek andığımız ve her yıl ama her yıl yüreğimizin en derin yerinden 'yaşıyor' diye haykırdığımız yoldaşlarımızın aziz hatırasına sahip çıkmaktır. 1 Mayıs'ta işçi sınıfının Taksim'de olmasını engellemek, her şeyden önce hukuk tanımazlık olur. Bütün dünyada işçiler, 1 Mayıs'ı kendi belirledikleri meydanlarda, kentlerin en merkezi meydanlarında kutlama hakkına sahiptir" diye ekledi.

İstanbul'da Taksim Meydanına iki koldan yürüyüş düzenleyeceklerinin bilgisini veren Çerkezoğlu, DİSK, TMMOB ve TDB'nin Saraçhane Meydanı, KESK ve TTB'nin de Beşiktaş Meydanından yürüyeceğini söyledi.

KOÇAK: TAKSİM MEYDANI HAFIZADIR
KESK Eş Genel Başkanı Ayfer Koçak da, halkın yoksulluğuna dikkat çekerek, iktidarın yoksulluğun sebeplerini maniple ettiğini söyledi. Mülteci düşmanlığının öne çıkarıldığını, yoksulluğun sebebinin mülteciler olarak gösterildiğini belirten Koçak, "Yoksul emekçiler biliyoruz ki, yoksulluğumuzun sebebi yoksul mülteciler değil. Onların da bizlerin de yoksulluğunun sebebi yoksulluk, rant ve savaş politikalarıyla, savaş düzeni üzerine kurulmuş ekonomik politikalar sebebiyle bizi yoksulluğa mahkum eden siyasal iktidarlardır. Bugün bütün emekçiler, yan yana gelerek yoksulluğumuzun sebebi olan bu siyasal iktidarlardan hesap sorma vakti olduğunu söylüyor" dedi.

Koçak, 1 Mayıs'ı bu yıl Taksim Meydanında kutlayacaklarını vurgulayarak, "Taksim Meydanı işçiler için, emekçiler için bir hafızadır aynı zamanda" diye konuştu.

KORAMAZ: KATLİAMIN SORUMLULARI, SONRAKİLERİN DE MÜSEBBİBİDİR
TMMOB Başkanı Emin Koramaz, '77 1 Mayıs'ında katledilenleri anarak konuşmasına başladı. Sonraki yıllarda yaşanan ve bugün devam eden katliamlarının sorumlularının aynı olduğunu kaydeden Koramaz, şunları söyledi: "1 Mayıs 1977 katliamının sorumluları emperyalizm ve onun yerli işbirlikçileridir. Amaçları, Türkiye'de o dönem yükselen solun, işçi sınıfı hareketinin, devrimci hareketin önünü kesmektir. 1 Mayıs 77 katliamının sorumluları, sonraki yıllarda yaşanan katliamların da müsebbipleridir."

FİNCANCI: HEPİMİZ BU MEYDANDA MÜCADELEMİZİ ÖZGÜRCE SÜRDÜRMELİYİZ
TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı da, hekimler olarak yaşamdan yana olduklarını, yaşatmak istediklerini haykırmak için 1 Mayıs günü birlik, mücadele, dayanışma için bir arada olacaklarını söyledi.

Fincancı, "Nasıl ki 41 yoldaşımızı anıyorsak ve bu meydanda her yıl onların anısını dile getirip burada yanı başımızda olduklarını, aramızda olduklarını haykırıyorsak bu bellek mekanının da 1 Mayıs meydanı olarak tescillenmesi ve hepimizin bu meydanda özgürce emek mücadelesini sürdürmesi gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İŞMEN: EMEĞİ SÖMÜRÜLEN DİŞ HEKİMLERİ İÇİN BURADA OLACAĞIZ
TDB Başkanı Tarık İşmen de emeğin yanında oldukları için 1 Mayıs'ta Taksim'de olacaklarını söyledi. Diş hekimlerinin işçileştirildiğini ve bunun için de 1 Mayıs günü Taksim mücadelesinde yer alacaklarını vurgulayan İşmen, "Emeği sömürülen ve emeklilikte sürünmeye mahkum olan diş hekimleri için burada olacağız. Tüm Türkiye halkları için burada olacağız" diye konuştu.

Açıklamaların ardından Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakıldı.

MEHMET AKİF DALCI KATLEDİLDİĞİ YERDE ANILDI
Ardından 1989 1 Mayıs'ında polisin saldırısında katledilen Mehmet Akif Dalcı'yı anmak için İstiklal Caddesi üzerinden Şişhane'ye yürüyüş düzenlenmek istendi. Polis İstiklal Caddesi üzerinden yürüyüşe izin vermeyince Tarlabaşı üzerinden Şişhane'de gidildi.

Şişhane'deki anmada söz alan İstanbul Tabip Odası Başkanı Nergis Erdoğan, "İnsanlık kurşunla, roketle, topla, tüfekle değil; ancak ve ancak dayanışmayla kurtulacaktır. Daha eşit ve adil bir dünya ancak bununla mümkün olacaktır" dedi. Erdoğan, 1 Mayıs günü binlerle, onbinlerle Taksim Meydanında buluşacaklarını söyledi.

Ardından kitle 1996 1 Mayıs'ında katledilenleri anmak için Kadıköy'e gitti.