17 Mayıs 2024 Cuma

Taşdemir'den Soylu'ya: Polis taciz etme cüretini nereden alıyor?

HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, İstanbul'da yabancı uyruklu genç kadına cinsel saldırıda bulunan polisleri ve meslektaşları hakkında işlem yapmayan polislerin tutuksuz yargılanmasını İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Ağrı Milletvekili Dirayet Dilan Taşdemir, İstanbul'da iki polisin polis aracında yabancı uyruklu bir kadına cinsel saldırıda bulunması ve kadının şikayetinin işleme alınmamasını Meclis gündemine taşıdı.
 
Taşdemir, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameye göre Fatih'te trafik kontrolü yapan polis memurları Şeref Şık ve İsmail Kök'ün, bir taksiyi durdurarak Özbekistan uyruklu I.K. isimli 27 yaşındaki kadını araçtan indirerek polis aracında 4 saat alıkoyarak cinsel saldırıda bulunduğunu ve genç kadının 1.400 TL parasını gasp ettiğini hatırlattı. 
 
Şikâyette bulunmak için Aksaray Şehit Vedat Ulusoy Polis Merkezi Amirliği'ne giden I.K'nın görüştüğü polislerce şikayetinin kayda alınmadığını vurgulayan Taşdemir, polislerin cinsel saldırının izleirnin kaybolması amacıyla genç kadına "Evine git, banyo yap" dediğini belirtti.
 
Polislerin bir kadını araçtan indirerek 4 saat alıkoyma ve polis aracında cinsel saldırıda bulunup parasını gasp etme cüretini nereden bulduğunu İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya soran Taşdemir, şu konularda bilgi istedi:
 
- Genç kadına "evine git banyo yap, cezasını kendim keseceğim" diyerek hem tecavüz bulgularını yok etmek isteyerek delil karartma suçunu işleyen hem de tecavüz ve gasp gibi çok ciddi suçların şikâyetini işleme koymayan görevlilerin tutuksuz yargılanmasının gerekçesi nedir?
 
- Genç kadının başta can güvenliği sağlanmasına, sosyal ve psikolojik destek sunulmasına dair bir girişiminiz olmuş mudur?
 
- Cinsel saldırı ve gasp mağduru kadının yabancı uyruklu olması, şikâyetinde ısrarcı olamayacağı öngörüsüyle olayın polis memurları tarafından örtbas edilmeye çalışıldığı açıktır. Bu olay dolayısıyla karakollara gidip şikâyetçi olan kadınların şikâyetlerinin işleme konulmamasına dair kapsamlı bir soruşturma açılmış mıdır?
 
- 2002-2018 yılları arasında, polis aracında, karakollarda başta olmak üzere cinsel saldırı suçlamasıyla hakkında işlem başlatılan polis memuru sayısı kaçtır?