16 Mayıs 2024 Perşembe

SES: Tacizin üstünün örtülmesine izin vermeyeceğiz

SES Ankara Şubesi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Ankara İl Müdürü'nün kurumda çalışan bir kadını taciz ettiğini duyurdu, "Bakanlık tacizin üstünü örtmeye çalışıyor ama cinsel tacizin üstü örtülemez" dedi.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şubesi, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Ankara İl Müdürü Bestami Erkoç'un kurumda çalışan bir kadını taciz etmesine ilişkin şube binasında basın toplantısı düzenledi. 
 
SES Ankara Şubesi Eş Başkanı Rona Temelli, AKP'nin muhafazakar ideolojisiyle kadınlara yönelik her türlü şiddetin arttığını belirtti. Yaşanan taciz saldırısının ortaya çıkmasının ardından kurumda çalışan pek çok kadının Erkoç tarafından farklı zamanlarda tacize uğradığına ilişkin açıklamalarının gündeme geldiğini kaydeden Temelli, bakanlığın olay karşısındaki tutumunu eleştirdi.
 
'TACİZİN ÜSTÜNÜN ÖRTÜLMESİ YAYGINLAŞMASINA SEBEP OLUYOR'
 
Temelli, bakanlığın kadınları her türlü şiddete karşı koruyacak politikaları hayata geçirmekle yükümlü olduğunu hatırlatarak "Nitekim bakanlık bu konuda ulusal ve uluslararası toplantılara da katılmakta, Türkiye adına taahhütlerde bulunmaktadır. Son olarak geçtiğimiz yıl Aralık ayı sonunda ILO tarafından düzenlenen 'Çalışma Yaşamında Kadınlara karşı Şiddet ve Tacizle Mücadele için Çok Taraflı Konferansı' katılımcılarından biri de Bakanlık olmuştur. Bu nedenle, Bakanlığın bu konuda alacağı tutum oldukça önemlidir. Tacizcilere cesaret veren, şiddetin, tacizin üstünün örtüleceğine dair her mesaj kadınların yaşadıklarını daha da ağırlaştırmaktadır" dedi.
 
Temelli taciz faili Erkoç'la ilgili yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
"İl Müdürlüğü dahil olmak üzere tüm yöneticilik görevleri alınmalıdır;
Kurum tarafından idari soruşturma başlatılmalı ve kadın bakış açısı dikkate alınarak gerekli değerlendirme yapılmalıdır;
Yürütülecek tüm süreçlerle ilgili kurum çalışanlarına, örgütlü sendikalara ve kamuoyuna bilgi verilmelidir;
Bu kişinin tekrar yönetici konumuna gelmesi engellenmelidir;
Tacize uğradığını beyan eden kadın çalışanın korunması sağlanmalıdır; taciz beyanı nedeniyle işyerinde herhangi bir baskı yaşaması engellenmelidir;
Taciz beyanı bulunan diğer kadınların beyanlarına ilişkin de gerekli işlemler biran önce yapılmalıdır."
 
Temelli, konunun takipçisi olacaklarını ve iş yerlerinde tacize izin vermeyeceklerini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.
 
BAKANLIK TACİZİN ÜSTÜNÜ ÖRTMEYE ÇALIŞIYOR
 
SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden, iktidarın cinsiyetçilikle beslendiğine dikkat çekerek tacizin üstünün örtülmemesi için kararlılıkla mücadele edeceklerini söyledi. Erden, başkanlık sistemiyle beraber Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın birleştirdiğini anımsattı ve "İktidarın kadına yaklaşımını çok net gösteriyor. Kadını aileye sıkıştıran, annelikle özdeşleştiren yaklaşımdan bir adım öteye gitmiyor. Bütün bu politikalar ve yaklaşımlar da bu süreçleri yaşamamıza neden oluyor" dedi.
 
Erden, son olarak Erkoç'un il müdürlüğü görevinden alındığını fakat hâlâ daire başkanlığı görevine devam ettiğini belirterek bakanlığın Erkoç'la ilgili soruşturma yürütülmesini engellediğine ilişkin duyumlar aldıklarını kaydetti.
 
Erden, "Bu tacizin üstünü örtmek ve bu olayı onaylamaktır" dedi.