3 Mayıs 2024 Cuma

Samsunlu kadınlar: İşçi düşmanı Flormarı boykot edelim

Samsun Kadın Dayanışması, 222 gündür direnen Flormar işçilerinin yanında olduklarını ifade ederek herkesi Flormar ve Yves Rocher'ı boykot etmeye çağırdı.
Samsun Kadın Dayanışması, 222 gündür direnen ve çoğunluğunu kadın işçilerin oluşturduğu Flormar direniş ile ilgili eylem yaptı.
 
Açıklamayı Samsun Kadın Dayanışması adına Sevil Topaloğlu okudu. "Kadınlar dayanışmayı büyütüyor. Boykotu sürdürüyor" diyen Topaloğlu, sendikaya üye olduğu için işten atılan 120 işçinin direnişe başladığını ve direnişe destek veren 12 işçinin de işten atıldığını ve son işten atılan işçi sayısının 132 olduğunu hatırlattı.
 
Topaloğlu, Koşan Kozmetik'in yüzde 51 hissesine sahip olan ve sürekli cinsiyet eşitliğini önemsediğini söylemesine rağmen işçilerin işten atılmasına sessiz kaldığını vurguladı.
Topaloğlu, ayrıca kadının güçlenmesi reklam filmleri ve kampanyaları çeken Groupo Rocher'ın da, yüzde 80'i kadın olan işçilerin sendikalaştıkları için işten atılmaları karşısında hiçbir şey yapmadığını belirtti.
 
Topaloğlu, Koşan Kozmetik ve Groupo Rocher isimli firmaların "Bu bizim firmamızla ilgili değil" diyerek bu hukuksuzluğa ortak olduğunu aktardı. Ayrıca "Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın güçlenmesi söylemlerinin bir pazarlama stratejisinden ibaret olduğu; emek ve sendika düşmanı oldukları ortaya çıktı" dedi.
 
Flormar işçilerinin düşük ücretlerle; kötü koşullarda, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğu koşullarda çalıştırıldığını hatırlatan Topaloğlu, "Yıllarca çalışmalarına rağmen eşit ve eşdeğer işe eşit ücret alamadılar. Tacize, hakarete, aşağılamaya, şiddete ve mobbinge maruz kaldılar. İşte tüm bu haksızlık ve sömürü karşısında anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye oldular" diye konuştu.
 
Flormar direnişinin 222. günü olduğunu hatırlatan Topaloğlu şöyle devam etti:
 
"Fabrika önündeki direniş, işçilerin halayları, sloganları, dik duruşu, ulusal ve uluslararası dayanışma ile devam ediyor. Direniş fabrika yönetiminin, polisin ve kaymakamlığın tüm engellemelerine, baskılarına ve soğuklara rağmen kararlılıkla ve inatla sürüyor. Biz kadınlar Flormar direnişinin yanında olduğumuzu burada bir kez daha söylüyor; işçiler işlerine sendikalı olarak ve tüm haklarıyla iade edilene dek herkesi Flormar ve Yves Rocher'ı boykot etmeye çağırıyoruz!"