16 Mayıs 2024 Perşembe

KESK: AKP çocuklara karşı suç işliyor

KESK İstanbul Kadın Meclisi, AKP'nin yapmak istediği düzenlemenin "çocuğun istismarı suçunda sadece faile değil, suça azmettirenler veya işlenişine yardım edenlere de ceza affı getirmeyi planladığını" söyledi.
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Kadın Meclisi, çocuk istismarcılarını affedecek yasa tasarısına ilişkin basın toplantısı düzenledi.
 
"İstismarcıları koruyacak düzenlemeleri kabul etmiyoruz" denilen açıklamayı KESK Kadın Meclisi adına Ayşe Panuş okudu."Çocuk istismarı suçtur" diyen Panuş, Türkiye'nin imzaladığı sözleşmelerin gereğini yerine getirmediğini vurgulayarak imzalanan Çocuk Hakları Sözleşmesi, Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi gereğince Türkiye'nin çocukları korumakla yükümlü olduğunu hatırlattı.
 
Yaşananların sözleşmelere aykırı olduğunu söyleyen Panuş, "Kanuni Sultan Süleyman Hastanesinde 2017 yılında 5 ayda yaşları 18'in altında 39'u Suriyeli, 115 çocuğun hamile olduğunun basına yansımış. Resmi işlem ancak olay basına yansıdıktan sonra başlatılmıştır" diyerek Kadriye Moroğlu Lisesi'nde tacizci öğretmenin korunmasının da bu durumun sonucu olduğunu kaydetti.
 
AKP TACİZCİLERİN KORUYUCUSU
 
Erkek egemenliğinin cezasızlık politikasının çocuk yaşta evliliklerin önünü açtığını ve tacizcileri ceseratlendirdiğini belirten Panuş, "Kamusal yaşamın dini argümanlarla dizayn edilmesi ise çocuk yaşta evliliklerin önünü açmaktadır" dedi.
 
Ceza Kanunu'na göre çocukların fiziksel, cinsel veya duygusal yönden istismarı hakkında ihbar yükümlülüğü tanımlandığını ve ihbarda bulunmayan kişilere ceza düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Panuş, AKP'nin yapmak istediği düzenlemenin "çocuğun istismarı suçunda sadece faile değil, suça azmettirenler veya işlenişine yardım edenlere de ceza affı getirmeyi planladığını" dile getirdi.
 
Panuş, "Bu durumun çocuk istismarını görmezden gelmeyi teşvik ettiği çok açıktır. Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi'nin 14. maddesi gereği, devlet, faillerin değil, mağdurların kısa ve uzun vadede fiziksel ve psiko-sosyal iyileşmelerine yardımcı olmak üzere gerekli yasal veya diğer tedbirleri almakla yükümlüdür"diye konuştu.
 
ÇOCUKLARA KARŞI SUÇ İŞLENİYOR
 
Failleri cezasız bırakmayı değil, suça ilişkin etkin bir soruşturma, kovuşturma yapmayı ve asıl suçtan zarar görenin yanında olmanın hedeflenmesi gerektiğini vurgulayan Panuş, "Siyasal erkin soğutup soğutup gündeme getirdiği bu yasa teklifiyle kadınları küçük yaşta eve kapatarak toplumsal cinsiyet eşitsizliğini derinleştirmektedir. Tüm bunlar çocukların hak ihlali anlamına gelmektedir. Çocuklara karşı işlenen suçtur" dedi.
 
İktidara seslenen Panuş, iktidarın görevlerinin hatırlatarak şöyle dedi: "Türkiye'nin taraf olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi, Avrupa Konseyi Çocukların Cinsel Sömürü ve İstismara Karşı Korunması Sözleşmesi ve İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere uluslararası sözleşmelere uygun düzenlemeler yapılmalıdır. Çocuğa yönelik cinsel istismarı ortaya çıkaran sebepleri ortadan kaldırmak, koruyucu-önleyici ve çocukları güçlendirici uygulamalar ve hizmetler gerçekleştirilmelidir."