3 Mayıs 2024 Cuma

İzmirli kadınlardan Flormar işçilerine destek

İzmir Kadın Platformu, sendikaya üye oldukları için işten atılan ve 222 gündür eylemde olan Flormar işçileriyle dayanışarak, "İşçiler, işlerine sendikalı olarak ve tüm haklarıyla iade edilene dek herkesi Flormar'ı boykot etmeye çağırıyoruz" dedi.
İzmir Kadın Platformu, sendikaya üye oldukları için işten atılan ve 222 gündür Gebze'deki fabrika önünde direnişte olan Flormar işçileriyle dayanışmak amacıyla Alsancak'ta bulunan Flormar mağazası önünde eylem yaptı.
 
Eyleme HDP, SKM, Barış Anneleri Meclisi, zam talepleri kabul edilmediği için grevde olan İZBAN işçisi kadınlar katıldı. Eyleme ayrıca yoldan geçen çok sayıda kadın da destek verdi.
 
"Flormar değil, direniş güzelleştirir" pankartının açıldığı eylemde, "Sendika haktır engellenemez", "Flormar işçisi direnişin simgesi" sloganları atıldı.
 
İzmir Kadın Platformu adına basın açıklamasını okuyan Hatice Çoruk, Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde faaliyet gösteren Flormar'ın Mayıs ayında sendikaya üye olduğu için 120 kadının işten çıkarıldığını, direnişe destek veren 12 işçinin de atılmasıyla sayının 132'ye ulaştığını söyledi. Çoruk, "Kadınların güçlenmesiyle ilgili reklam kampanyaları yapan Groupe Rocher, yüzde 80'i kadın olan işçileri, sendikalaştıkları için işten atılmaları karşısında hiçbir şey yapmadı. Dahası, 'bu durum bizim firmamızla ilgili değil' diyerek hukuksuzluğa ortak oldu. Toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadın güçlenmesi söylemlerinin bir pazarlama stratejisinden ibaret olduğu; emek ve sendika düşmanı oldukları ortaya çıktı" dedi. 
 
'FLORMAR DİRENİŞİNİN YANINDAYIZ'
 
Flormar işçilerinin son derece düşük ücretlerle, işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin yetersiz olduğu koşullarda çalıştığını vurgulayan Çoruk, yıllarca çalışmalarına rağmen eşit eşdeğer ücret alamadıklarını belirtti. Tacize, hakarete, aşağılanmaya, şiddete ve mobbinge maruz kaldıklarını ifade eden Çoruk, "Biz kadınlar Flormar direnişinin yanında olduğumuzu burada bir kez daha söylüyor; işçiler işlerine sendikalı olarak ve tüm haklarıyla iade edilene dek herkesi Flormar ve Yves Rocher'ı boykot etmeye çağırıyoruz" şeklinde konuştu.