17 Mayıs 2024 Cuma

İzmirli kadınlar: Öldüren sevgi istemiyoruz

İzmir'de Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, sevginin metalaşmasına ve kadına yönelik şiddete karşı, "Öldüren sevgi istemiyoruz" diye haykırdı.
Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu, İzmir'de Karşıyaka İskelesi karşısında 14 Şubat Sevgililer Günü'ne ilişkin broşür dağıttı, ardından basın açıklaması yaptı.
 
Broşürlerle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne çağrı yapılırken basın açıklamasında 'öldüren sevgi' ve kapitalizmin sevgiyi metalaştırması eleştirildi. LGBTİ+ bayrağının da açıldığı açıklamada, "Jin jiyan azadi", "Genel ahlak kimin ahlakı", "Öldüren sevi istemiyoruz" sloganları atıldı. 
 
Deniz Uslu, Evrim Çakır ve Bahar Selvi tarafından yapılan açıklamada, reklamlarda hatta ana haber bültenlerinde aşkın mücevherler, pahalı yemeklerle tarif edildiğini dikkat çekti. Kadınlar, "En önemlisi de aşk ve mutlu son. Mümkün olan tek mutlu son da alnından bir öpücükle tescillenen evlilik, ne olursa olsun, hangi şiddeti, baskıyı, sömürüyü örterse örtsün sonsuza dek 'aile' olmak. Bugün, ancak satın alınan hediyeyle değerlendiği düşünülen, aileyi kurduğu ve ailenin bütünlüğünü muhafaza ettiği ölçüde makbul sayılan aşkın ya da sevginin günü. Biz ise, yani 'dünyayı yerinden oynatacağız' diye yola çıkanlar - veya yoldan çıkanlar, dünyayı da, hayatlarımızı da, özeli de geneli de değiştirmek için aşkın kanununu yeniden yazıyoruz" diye belirtti.
 
Kadınlar devamında şunları dile getirdi: "Aşkın kanunu bir adam 'bitti demeden bitmez' mi diyor? Yeniden yazıyoruz: Bunun adı aşk değil, şiddet. Bizim için bittiyse, bitmiş demektir, nokta. Aşkın kanununda 'hayır' naz yapmak mı demektir? Hayır - ve aslında evet olmayan her şey, her zaman hayır demektir. Aşkın kanununda tüm 'seviyorum'ların yükü paylaşılmayan ev işine dönüşmesi mi var? Bunun adı aşk değil, sömürü."
 
"Alınan hediyeler, verilen sözler, şaşaalı kutlamalarla değil; dayanışmayla, özgürlüklerle, eşitlikle, başka türlü sevgilerle biz çoğaldık" diyen kadınlar, herkesi 8 Mart'ta Gündoğdu Meydanı'nda yapılacak gece yürüyüşüne davet etti.