3 Mayıs 2024 Cuma

İzmir'de kadınlar 'Türkiye Buluşması' öncesinde bir araya geldi

İstanbul'da 5-6 Ocak'ta gerçekleşecek "Kadınlar Birlikte Güçlü Türkiye Buluşması" öncesinde İzmir'de bir araya gelen kadınlar, farklılıklara rağmen bir arada olmayı sağlamak amacında olduklarını belirtti.
İzmir Kadın Platformu, 5-6 Ocak'ta İstanbul'da düzenlenecek olan "Kadınlar Birlikte Güçlü Türkiye Buluşması" öncesinde Türkan Saylan Kültür Merkezinde bir araya gelerek forum düzenledi.
 
Forumun açılış konuşmasını Reyhan Gümüşkaya ile Juliana Gözen gerçekleştirdi.
 
İlk olarak söz alan Reyhan Gümüşkaya, Türkiye'de açık bir faşizmin yaşandığını belirterek, korkuların ve nedenlerinin açığa çıkarılması ile çözüm önerilerinin belirlenmesini hedeflediklerini söyledi. Son dönemde yıllardır mücadelelerle kazanılan kadın haklarına yönelik saldırıların yoğunlaştığını dile getiren Gümüşkaya, "6284 sayılı yasayı geri çekmeye çalışıyorlar. Çalışma hakkımıza saldırıyorlar, boşanmayı zorlaştırıyorlar birçok hakkımıza saldırı söz konusu. Nasıl birlikte hareket edeceğimizi burada hep birlikte ortak akılla çözmek ve yöntemler belirlemek istiyoruz. Bu sistem değişikliğinin bize dayatılmasına karşı sistemle sorunu olan, burada olan veya olmayan tüm kadınlara da ulaşabilmemiz için geniş bir çatıya ihtiyacımız olduğunu düşündük. Amacımız farklılıklarımızla bir arada olmak" şeklinde konuştu.
 
AKP iktidarının kadın düşmanı politikalarını 24 Haziran süreciyle beraber farklı bir boyuta taşındığını söyleyen Juliana Göze de iktidarın diktatörlüğün genel hatlarının kurumsallaştırıldığını ve kadın düşmanlığı üzerinden meşruiyet kazanmaya çalıştığını söyledi. Göze "İktidarın karşısında bir kadın öfkesi de kabarıyor. Gezi isyanında ve öncesinde başlayan kadın öfkesi devam ediyor. Hem kürtaj yasasında hem cinsel istismar yasasında, hem Özgecan cinayetinde sokağın nabzını tutarak göstermiştik. Mevcut iktidarı sarsacak bir kadın dinamiği var ama yetmiyor" dedi. 
 
Forum kadın mücadelesini anlatan slayt gösterisinin ardından tartışmalarla sona erdi.