16 Mayıs 2024 Perşembe

İHD trans kadın Buse için BM dilekçe gönderdi

İHD, trans tutsak Buse'nin ameliyatının Adalat Bakanlığı tarafından engellenmesi ile ilgili Birleşmiş Milletler'e dilekçe gönderdi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyon ve İnsan Hakları Derneği Merkezi Kadın Komisyonu, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde kalan trans kadın Buse'nin cinsiyet değişikliği ameliyatının yapılabilmesi için Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'ne dilekçe gönderdi.
 
Gönderilen dilekçede, Buse'nin trans bir kadın olduğu ve Türk Medeni Kanunu'nun 40. Maddesi gereğince, cinsiyet değiştirmek isteyen kişinin, mahkemeye başvurmasının ardından, mahkemenin kendisini tam donanımlı bir hastaneye sevk ederek alınan fiziksel ve psikolojik rapor doğrultusunda, cinsiyet değişikliğine izin vereceği bilgisi paylaşıldı.
 
Dilekçede, Buse'nin ve komisyon üyesi Avukat Eren Keskin'in, Tekirdağ Asliye Hukuk Mahkemesi'ne başvurmaları sonucu, Buse'nin cinsiyet değiştirerek kadın kimliği alabilmesi yönünde bir karar alındığını ve bu kararın kesinleştiğini ancak bu karara ve Buse için daha önce, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi tarafından 'cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından zorunlu olduğu' şeklinde rapor düzenlenmiş olmasına rağmen, Adalet Bakanlığı'nın Buse'nin ameliyatını engellediği bilgisine yer verildi.
 
Adalet Bakanlığı'nın Buse'yi Adli Tıp Kurumu'na sevk etmesinin ardından düzenlenen 'cinsiyet değişikliğinin ruh sağlığı açısından uygun olduğu, ancak bu tür ameliyatların acil ameliyatlar sınıfından olmadığı' gerekçesiyle ameliyatın engellendiği aktarıldı.
 
Komisyon, Adalet Bakanlığı'nın Buse'nin cinsiyet değiştirme ameliyatını engellemek yönündeki yaklaşımının, Avrupa İndan Hakları Özel Hayata Saygı başlıklı 8. maddesine bütünüyle aykırı olduğunu ve yanı sıra Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 14. maddesine göre de ayrımcı bir nitelik taşıdığını belirtti.