17 Mayıs 2024 Cuma

Diyarbakır'da kadınların Leyla Güven eylemine polis saldırdı

74 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven'in eylemine destek vermek amacıyla Diyarbakır E Tipi Hapishanesi önüne giden kadınlara polis saldırdı. 20 kadın işkenceyle gözaltına alındı.
PKK Lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması talebi ile 74 gündür açlık grevinde olan Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in eylemine destek vermek amacıyla Roza Kadın Derneği, Dicle Amed Kadın Platformu üyeleri ile HDP Diyarbakır Milletvekili Remzi Tosun'un da aralarında olduğu çok sayıda Diyarbakır E Tipi Hapishanesi önünde bir araya geldi. Ellerinde düdükler ile "Leyla Güven onurumuzdur" sloganları attı. Polis ablukasına karşı eylemlerine devem eden kadınlar, Leyla Güven'in direnişine ses verdi. 
 
Kadınların etrafını saran polisler, kadınlara saldırdı. Roza Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, Dicle Amed Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Bahar Karakaş Ulu'yu yerlerde sürükleyek gözaltına alan polisler, HDP milletvekili Remziye Tosun'a da hakaret ederek darp etti.
 
Polisin saldırısına "Bijî berxwedana zindana" sloganı ile tepki gösteren kadınlar, polisin tazyikli su ve biber gazlı saldırısına rağmen uzun süre hapishane önünde direndi.
 
Hapishane önünde ayrılmayan Remziye Tosun'a TOMA'dan tazyikli su sıkıldı.
 
Polisin saldırısında 20 kadın işkenceyle gözaltına alındı. Gözaltına alınan ve ismi öğrenilen kadınlar şöyle: Roza Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, Dicle Amed Kadın Platformu Dönem Sözcüsü Bahar Karakaş Ulu, Ceylan Aslan, Gönül Adıbelli ve Remziye Tosun'un danışmanı Gurbet Özer.