17 Mayıs 2024 Cuma

Diyarbakır'da kadınlar istismar yasasına tepki gösterdi

Diyarbakır'da kadınlar, çocuk istismarını aklayan "af tasarısı"na tepki göstererek, "Çocuklara yönelik cinsel istismarın affı olmaz. İstismarcıları koruyacak düzenlemeleri kabul etmiyoruz" dedi.
Çocuk istismarına af getiren yasaya karşı AZC Plaza önünde protesto etmek isteyen Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) üyelerini polis engellemek istedi. Ancak geri adım atmayan kadınlar, tepkilerini Sanat Sokağı'nda düzenledikleri eylemle dile getirdi.
 
Sanat Sokağı'na doğru yürüyen kadınlar, "Tecavüzcü yasa istemiyoruz" sloganı atarak "Çocuk susar sen haykır, tecavüzü aklayan yasaya hayır" pankartı taşıdı. Eyleme, DAKAP üyelerinin yanı sıra Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, Rosa Kadın Derneği ve demokratik kitle örgütü temsilcileri katıldı.
 
Eylemde basın açıklamasını KESK Diyarbakır Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Bahar Yıldırım okudu. Yıldırım, cinsel istismar suçlarında, mağdurun fail ile evlenmesi halinde cezanın ertelenmesi yada ertelenmesini öngören utanç düzenlemesinin yeniden gündeme getirildiğini anımsattı. AKP Hükümetinin çocukların istismarcılarıyla evlenmesini öngören utanç önergesini 2016 yılında Meclis'e getirdiğini belirten Yıldırım, binlerce kadının bu geri, çağdışı, utanç önergeyi güçlü bir mücadeleyle geri çektirdiğini söyledi.
 
Bu utanç tasarısına karşı kadınlar olarak bir kez daha sözlerini söyleceklerini kaydeden Yıldırım, "Çocuğun evlendirilerek failin tahliyesi demek devlet eliyle cinsel istismarın üzerinin örtülmesi ve istismarın devam ettirilmesi demektir. Tehdit ile evliliğin yolunu açmak,15 yaş altı çocukların istismarını evlilik yoluyla meşrulaştırmak ve evlilik yaşını fiilen 15'in altına indirmek demektir" diye belirtti. Yıldırım, şöyle devam etti: "DAKAP olarak Hükümet'e ve kamunun yararını korumakla yükümlü olan Meclis'e tekrar hatırlatıyoruz; İmza atılan uluslararası sözleşmelerin gereği yaşama geçirilmelidir. Çocuğun ileriki yıllarda yaşı tuttuğunda evlendirilmiş olması suçu ortadan kaldırmaz. Çocuklara yönelik cinsel istismarın affı olmaz. İstismarcıları koruyacak düzenlemeleri kabul etmiyoruz."