27 Temmuz 2024 Cumartesi

'ÇEDES üzerinden dinselleştirme kuşatmasına sessiz kalmayacağız'

ÇEDES projesine tepki gösteren Eğitim Sen 2 No'lu Şubesi, "Çocuklarımızın siyasi iktidarın kendi siyasal-ideolojik hedeflerine ulaşmak için hayata geçirilen ÇEDES ve benzeri projelerin parçası haline getirilmesine sessiz ve tepkisiz kalmayacağımız bilinmelidir" ifadelerini kullandı.

Eğitim Sen 2 No'lu Şubesi, Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması düzenleyerek ÇEDES projesine tepki gösterdi. Eylemde, "Karanlığa teslim olmayacağız! Laik ve bilimsel eğitim hakkından vazgeçmeyeceğiz. Öğrencilerimizin ve geleceğimizin üzerinden elinizi çekin!" pankartı açıldı.

Yapılan açıklamada, Türkiye'de uzun süredir eğitim sisteminde iktidarın siyasal-ideolojik hedefleri doğrultusunda dinci bir kuşatma yaşandığı belirtilerek, "Millî Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere, iktidar güdümündeki dini vakıf ve derneklerle yapmış olduğu protokollerin sonuçları ülkenin dört bir yanında yaşanan örneklerle ortaya çıkmakta, çeşitli illerde doğrudan laik eğitimi ve laik yaşam tarzını hedef alan uygulamalar hayata geçirilmektedir" denildi.

Eğitimin bütünüyle Diyanet'e terk edildiği ifade edilen açıklamada, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in "tarikat ve cemaatlerle protokol yapmaya devam edeceğiz" sözleri hatırlatılarak bunun bir itiraf olduğu vurgulandı.

ÇEDES projesinin iktidarın eğitim sistemini kendi siyasal-ideolojik çizgisi doğrultusunda biçimlendirme hedefinin son örneği olduğu vurgulanan açıklamada, "Tüm Türkiye'de yaygınlaştırılmaya çalışılan bu proje kapsamında Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Çekmeköy Müftülüğü tarafından ÇEDES Projesi adı altında 'Hep birlikte huzura sabah namazına' adlı etkinliğine davet etiği 5 okulun öğrencileri ile 14 Ocak Pazar günü Hacı Yusuf Cebir Camii'de namaz kılınması sonrası çorba ikramı yapılıyor. En son 25 Şubat Pazar günü yine 5 okuldan çağrılan öğrenciler ile Ensar Camiinde namaz sonrası çorba dağıtımı yapılıyor. Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü son olarak da ÇEDES kapsamında yeni bir çağrı yaparak 'Ortaokul Öğrencileri İçin Bol Ödüllü Kitap Okuma Yarışması' adı altında dini içerikli kitapların okutulması için yönlendirmeler yapmaktadır" denildi.

Pedagojik yeterliliği bulunmayan kişilerin öğrencilere "manevi danışmanlık" yapmasının kabul edilemez olduğu belirtilen açıklama, şöyle devam etti: "Türkiye'de yıllardır bizzat iktidar eliyle hayata geçirilen ve birbirinden ayrı olması gereken eğitim alanı ile inanç alanlarının birbirine karıştırılmasına yönelik her türlü uygulamadan derhal vazgeçilmelidir. ÇEDES projesi, bu yönüyle hem laikliğe hem de laik eğitim anlayışına temelden aykırılıklar içeren bir düzenlemedir. Çocuklarımızın siyasi iktidarın kendi siyasal-ideolojik hedeflerine ulaşmak için hayata geçirilen ÇEDES ve benzeri projelerin parçası haline getirilmesine sessiz ve tepkisiz kalmayacağımız bilinmelidir. Bu konuda eğitim ve bilim emekçileri başta olmak üzere, öğrencilerimizi, velilerimizi ve demokratik kamuoyunu birlikte tutum almaya ve ortak mücadeleye davet ediyoruz."