27 Nisan 2024 Cumartesi

ASM'lerde vergide adalet eylemleri altıncı haftasında

TTB AHEK ve SES'in aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık emekçileri için vergide adalet talebiyle her çarşamba düzenlediği eylemler altıncı haftasında pek çok kentte devam etti.

Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu (TTB AHEK) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası'nın (SES) vergide adalet talepli eylemleri, altıncı haftasında birçok ilde yer alan aile sağlığı merkezlerinde (ASM) devam etti.

"Aile hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor" pankart ve dövizleri açılan eylemlerde, ortak basın açıklaması okundu.

Aile hekimliği çalışanlarının altı haftadır yüksek vergi kesintisine karşı seslerini duyurmaya çalıştıkları kaydedilen açıklamada, aile hekimlerinden Şubat 2024'te ocak vergi kesintisine ek olarak ücretlerinden ortalama 8 bin TL vergi kesintisi yapıldığına dikkat çekildi.

"Maalesef taleplerimize kayıtsız kalan hükümet, enflasyon karşısında daha cebimize girmeden eriyen ücretlerimizden haksızca yüksek vergi kesintisi yapmaktan kaçınmıyor" denilen açıklamada, aile hekimliği çalışanlarından her ay giderek artan oranda yüzde 35'e varan vergi kesintilerine son verilmesi istendi.

'DEPREM BÖLGESİNDEKİ SAĞLIKÇILARDAN YAPILAN KESİNTİ GERİ ÖDENMELİ'
"Ücretlerden yapılan vergi kesintileri her ay sabit ve en fazla yüzde 15 oranında olsun" denilen açıklamada, deprem bölgesindeki aile hekimliği çalışanlarından yapılan büyük kesintinin derhal geri ödenmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklama, şöyle devam etti: "Deprem bölgesinde hizmet veren aile hekimliği çalışanlarından vergi kesintileri dışında yüksek oranda yapılan performans kesintileri için hükümet sessiz kalmakta, deprem bölgesinde zor koşullarda çalışan sağlık emekçilerinin talebine kayıtsız kalmaktadır. Yapılan kesintilerin geri ödenmesi, performansa bağlı kesintilerin ve yüksek vergi kesintilerinin son bulması için deprem bölgesinde hizmet veren sağlık çalışanlarının haklı mücadelesinin yanındayız."

'ŞİRKETLERE VERGİ MUAFİYETİ SAĞLAMAK YERİNE EMEKÇİLERE HAKKINI VERİN'
Şirketlere vergi muafiyeti sağlamak yerine sağlık emekçilerinin haklarını verme çağrısı yapılan açıklamada, "Kamudan yüksek vergi muafiyetleriyle vergi aflarıyla beslediğiniz, büyüttüğünüz bir avuç şirkete sağladığınız destekler yerine, halkın sağlığı için fedakârca hizmet eden sağlık çalışanlarının emeklerinin karşılığını verip, haksız ve adaletsiz vergi kesintilerinden vazgeçin. Vergide adalet için ortak mücadele olanaklarını yaratacağız!" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, vergi kesintileri yıl içinde sabit kalana ve kesinti oranı üst sınırı yüzde 15 olana dek her çarşamba eylemlere devam edileceği vurgulandı.