9 Mayıs 2024 Perşembe

Hasta tutsak Hatice Yıldız için özgürlük çağrısı

İHD İzmir Şubesi, 75 yaşındaki ağır hasta tutsak Hatice Yıldız'ın durumuna dikkat çekerek, Yıldız ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için Konak eski Sümerbank önünde eylem yaptı. "Hasta mahpuslar ölüyor, susma suça ortak olma" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını Zafer İncin okudu.

Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 75 yaşındaki hasta tutsak Hatice Yıldız'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan İncin, 22 Mart'ta evinden sedyeyle alınarak tutuklanan Yıldız'ın yaşlılığa bağlı sağlık sorunlarının yanı sıra, demans, yüksek tansiyon, kemik erimesi, bel fıtığı, omurga eğriliği, mide rahatsızlığı ve görme bozukluğu olduğunu söyledi. Yıldız'ın bu hastalıklarıyla hapishanede yaşamını sürdürmesinin mümkün olmadığını söyleyen İncin, "Nitekim daha ilk günden itibaren ilaçları verilmediği için Hatice Yıldız'ın tedavisi aksamış ve durumu ağırlaştığı için hastaneye kaldırılmıştır. Doktorları tarafından acilen göz ameliyatı olması gerektiği de söylenen Hatice Yıldız'ın tutuklu kalması, sağlığına ve yaşamına ağır tehdit oluşturmaktadır" dedi.

Yıldız'ın tutsak kızı ve arkadaşına para gönderdiği için 19.03.2021'de gözaltına alınıp serbest bırakıldığını, ardından hakkında "örgüte finansman sağlamak" suçlamasıyla dava açıldığını belirten İncin, "3 yıl süren yargılamanın ardından İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi 4 yıl 2 ay hapis cezası verdi. Cezanın İstinaf Mahkemesi'nde onaylanmasının ardından da 22 Mart 2024 günü tutuklandı" dedi.

"Hatice Yıldız'ın ve diğer mahpus yakınlarının 'teröre finansman sağlamak' adı altında suçlanması ve tutuklanması hem mahpusları tecrit altına alma hem de dayanışma gösterenleri cezalandırma yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır" diyen İncin, Hatice Yıldız ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.