9 Mayıs 2024 Perşembe

Şakran Hapishanesi önünde eylem

İzmir'de bir araya gelen kentteki siyasi parti, hukuk ve demokratik kitle örgütleri Şakran Hapishanesi önünde siyasi tutsaklara yönelik saldırıları protesto etti. Açıklamada, "Kadın tutsakların hücre cezalarını derhal kaldırın ve bu uygulamalarınıza son verin. Siyasi tutsakların talebi milyonların talebidir. İmralı tecridini kaldırın, Kürt sorununun demokratik çözümünü sağlayın" dedi. 

İzmir'in Aliağa ilçesinde bulunan Şakran Kadın Kapalı Hapishanesi'nde siyasi tutsaklar PKK lideri Abdullah Öcalan'a uygulanan tecrit işkencesine karşı mahkemeleri boykot ediyor, aile görüşmelerine katılmıyor. Hapishane idaresi boykot yapan siyasi tutsaklar hakkında soruşturma başlattı, hücre cezası verdi.

Kentteki siyasi parti, hukuk ve demokratik kitle örgütleri, hapishanelerdeki ihlallere ve tecride karşı Aliağa Ceza İnfaz Kurumu önünde basın açıklaması yaptı. "Tecride karşı özgürlük mücadelesi engellenemez. Düşman hukukuna son verin" pankartı taşınan açıklamada sık sık "Bijî berxwedana zindanan", "Zindanlarda direnen kadınlara bin selam" ve "Jin jiyan azadî" sloganları atıldı. Açıklamayı, kitle adına Aynur Gezici okudu. 

'DEMOKRATİK BARIŞÇIL ÇÖZÜM İÇİN DİRENİŞTELER'
27 Kasım 2023 tarihinde "Abdullah Öcalan'a özgürlük Kürt sorununa demokratik çözüm" kampanyası kapsamında ctutsakların açlık grevlerine başladığını hatırlatan Gezici, "Siyasi tutsaklar, 4 Nisan'da yaptıkları yazılı açıklamada ise açlık grevi eylemlerini 'mahkeme, aile ziyareti ve telefon görüşü boykotlarına' dönüştürdüklerini açıkladılar. Cezaevlerindeki tutsaklar; sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sonlanması, fiziki özgürlüğünün sağlanması ve Kürt sorununun demokratik barışçıl çözümü için direniş içerisindeler" dedi.

'KADINLARI SİNDİRMEK İSTİYORLAR'
Tecrit politikalarının derinleştirerek toplumun nefessiz bırakılmaya çalışıldığını belirten Gezici, yüzde 61 engelli 82 yaşındaki Makbule Özer, 75 yaşındaki Hatice Yıldız, 65 yaşındaki Besra Erol ve  76 yaşındaki Hanife Arslan'ın ilerleyen yaşlarına ve hastalıklarına rağmen tecrit politikaları sebebiyle tutsak edildiğini söyledi. Siyasi tutsakların ise türlü baskıya rağmen direnişlerini sürdürdüklerini vurgulayan Gezici, "İzmir Kadın Kapalı Cezaevi'ndeki kadın arkadaşlarımızın başlattıkları özgürlük mücadelesini engellemeye çalışanlar, disiplin cezaları ve hücre cezaları ile arkadaşlarımıza tecrit içinde tecrit yaşatmaktadırlar. İzmir Kadın Kapalı Cezaevi'nin yıllardır sürdürdüğü tüm faşizan uygulamalar, kadınların mücadelesini kırmaya, kadınları sindirmeye dönüktür" ifadelerini kullandı. 

'İMRALI TECRİDİNİ KALDIRIN'
Saldırıları kabul etmediklerini vurgulayan Gezici, "Cezaevleri içerisinde de, cezaevleri kapılarında da şartlar ve koşullar ne olursa olsun bu uygulamalara karşı direnmeye devam edeceğiz. Kadın tutsakların hücre cezalarını derhal kaldırın ve bu uygulamalarınıza son verin. Siyasi tutsakların talebi milyonların talebidir. İmralı tecridini kaldırın, Kürt sorununun demokratik çözümünü sağlayın" dedi. 

AÇIKLAMA YAPAN KURUMLAR
Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Barış Anneleri, Ege Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (EGE-TUHAYDER), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi, JinArt ve Anadolu Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (ANYAKAYDER).