18 Mayıs 2024 Cumartesi

Adana'da İHD hasta tutuklu Orhan Alkış'ın dosyasını açıkladı

İHD Adana Şubesi Hapishane Komisyonu, 2 haftada bir İnönü Pankı'nda düzenlediği hasta tutsak eyleminde Tarsus T Tipi Hapishanesi'nde kalan hasta tutuklu Orhan Alkış'ın dosyasını açıkladı.
İHD Adana Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çekmek amacıyla 2 haftada bir düzenlediği eylemde Tarsus T Tipi Hapishanesi'nde kalan hasta tutuklu Orhan Alkış'ın dosyasını açıkladı.
 
İnönü Parkı'nda bir araya gelen insan hakları savunucuları, "Hasta mahpus Orhan Alkış serbest bırakılsın" pankartı taşıdı, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın" sloganını attı. Eyleme Alkış'ın ailesi ve avukatı, HDP, DBP ve Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAYDER) üyeleri de destek verdi.
 
Açıklamayı okuyan İHD Adana Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Nejat Okay, hapishanelerde 402'si ağır olmak üzere bin 154 hasta tutuklunun bulunduğunu ve tedavilerinin uygun koşullarda yapılmadığını ifade etti.
 
Orhan Alkış'ın omurilik zedelenmesine bağlı felçli bir tutuklu olduğunu ve yatağa bağlı olarak yaşayıp tekerlekli sandalye ile hareket ettiğini aktaran Okay şöyle devam etti:
"Alkış diğer mahpusların yardımı ile yaşamını sürdürmektedir. Yaklaşık 1 yıl önce tedavi görmekte olduğu hastaneden alınarak yeniden hapishaneye götürülmeden önce, fizik tedavi görüyordu.Doktorlar düzenli fizik tedavi alınması durumunda iyileşebilineceğini belirtiyordu. Ancak içerisinde bulunduğu hapishane koşulları bu tedaviyi mümkün kılmıyor. Bir yıl önce Adli Tıp Kurumu (ATK), Orhan Alkış'ın ‘Hayatını yalnız idame ettiremeyeceğini' belirtmesine rağmen Cumhuriyet Savcılığı, 'Toplum için tehlikeli olduğu' gerekçesiyle infaz erteleme talebini geri çevirmiştir. Orhan Alkış'ın sağlık koşullarının daha da kötüye gitmesi nedeniyle cezanın infazının ertelenmesi ve salıverilmesi talebiyle Cumhuriyet Savcılığı'na yeniden başvuru için Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek raporu beklenmektedir."
 
Alkış'ın sağlığına kavuşması ve yeniden yürüyebilmesi için hastane koşullarında tedavi hizmeti alması gerektiğini hatırlayan Okay, yatağa bağlı olan bir kişinin toplum için tehlikeli olma durumunun kabul edilemeyeceğini söyledi.