7 Mayıs 2024 Salı

Mimarlar Odası: Diyarbakır'da işlenen kent suçlarına izin vermeyeceğiz

Diyarbakır'da kayyumun kent suçu işlediğine dikkat çeken Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Kahraman, ihtiyaç olmamasına rağmen birçok alanın yıkılıp yeniden ihale edildiğine dikkat çekti.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi, Diyarbakır'da kayyumun kente yönelik işlediği suçlara dikkat çekti.

Oda Başkanı Ferit Kahraman, belediyelere atanan kayyumların, belediye meclislerini feshederek usulsüzlüklerinin ve işledikleri kent suçlarının denetlenmesini engellediklerine vurgu yaptı.

Kamu İhale Platformu üzerinden inceledikleri ihale sonuçlarında tespit ettikleri usulsüzlere değinen Kahraman, "İhalelerin pazarlık usulü ile yapıldığı, rekabet koşulları oluşturulmadan yüksek bedel ve düşük kırımlarla belirli çevrelere peşkeş çekildiği görülmektedir. Ayrıca son yıllarda yeni yapılmış birçok uygulama (kaldırım, park, sokak sağlıklaştırma vb.) ihtiyaç olmamasına rağmen, yıkılıp yeniden ihale edilmiştir. Bütün bu ihale yöntemleri kanunsuz olmakla birlikte uygulamalara harcanan milyonlarca lirayla da kamu zarara uğratılmıştır" diye konuştu.

'KAYYUMLAR SUÇ İŞLİYOR'
Kentin en işlek caddelerinde denetimden ve mühendislik hizmetinden yoksun birçok kaçak yapı tespit ettiklerini söyleyen Mimarlar Odası Diyarbakır Şube Başkanı Ferit Kahraman, "Ayrıca daha önce de açıkladığımız üzere plan tadilatlarıyla aslında halkın ortak kullanımına tahsis edilmiş sosyal donatı alanları ve yeşil alanlar, politik ve rant amacı doğrultusunda farklı kullanım amaçlarına dönüştürülmeye çalışılmıştır. Kayyımların yönetiminde olan bütün yerel yönetimler kira bedeli alarak kapalı alan kullanımı izni vererek suç işlemektedir" diye belirtti.

YASALARA AYKIRI UYGULAMALAR
Kahraman, son dönemlerde belediyeler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Yapı Denetim şirketlerinin kontrolünde yapılan ruhsatlı özel yapılarda, yasa ve yönetmeliklere aykırı birçok uygulama yapıldığı iddialarının şubelerine iletildiğini de aktardı.

'BU KENT SAHİPSİZ DEĞİLDİR'
Mimarlar Odası'nın kentleşme sorunlarını izleyen, daha yaşanılabilir alanlar için kamu yararına çalışan bir meslek örgütü olduğunun belirten Kahraman, Diyarbakır'ın sahipsiz olmadığına vurgu yaptı. İşlenen kent suçları karşısında yetkili kişileri uyaran Kahraman, "Özellikle bu uygulamalarda imzası bulunan idari ve teknik personellerin hukuk önünde hesap vereceğini hatırlatıyor ve bu işin peşini bırakmayacağımızı da özellikle vurguluyoruz. Bütün bu kanunsuz uygulamalara karşı meslek odamızın kamu adına gerekli girişimleri ve hukuki süreçleri başlatacağını belirtmek istiyoruz" diye konuştu.