6 Mayıs 2024 Pazartesi

Kürt iş insanlarına yönelik katliam kararlarının MGK'da alındığı belgelendi

Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın satılan evindeki eşyaların hurdacıya satılmasının ardından bir "gizli" belge ortaya çıktı. "Psikolojik Etkinlik Raporu" adlı belgede, köylerin yakılması, zorla boşaltılması, Kürt iş insanlarının da aralarında bulunduğu Kürt halkına yönelik sokak ortasında infaz, kaçırma, kaybetme, katletme kararlarının MGK'da alındığı bilgileri yer alıyor. DEM Parti Milletvekili Buldan, MGK'nın katliam belgesini Meclis gündemine taşıdı.

Turgut Özal'ın satılan evinden hurdacıya satılan eşyalar arasında çıkan "gizli" ibareli bir belge çıktı. "Psikolojik Etkinlik Raporu" adlı belgede, Kürt iş insanlarının MGK kararıyla katledildiği bilgisi yer alıyor.

Dönemin MGK'sı tarafından 1992 yılında hazırlanan ve 1993 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a sunulan "gizli" ibareli raporda MGK Genel Sekreterliğine bağlı bir birim olan Toplumla İlişkiler Başkanlığı'nın (TİB) görev alanının ve etkinliğinin nasıl genişletileceği yer alıyor. Buna göre; devlet çapında yürütülecek "psikolojik harekat"ta devletin önemli kurumlarının MGK Genel Sekreterliği'ne bağlı olarak çalışan TİB ile koordinasyon içinde çalışmasının sağlaması gerektiğine ilişkin bir çizelge yer alıyor.

Özal'ın evinden çıkan belgede, "…bütün tedbirlere rağmen ülkenin bütünlüğüne kasteden silahlı ve bölücü terör olayları giderek yoğunlaşan ve hatta ülkenin geneline yönelik artarak yaygınlaşan bir nitelik kazanma istidadı göstermektedir" denilerek PKK ile mücadelede hukuk dışı yöntemlere başvurulması gerektiği kaydediliyor.

Jandarmaya "Mahalli şartlara uygun olarak aşiret reislerinin nüfuzlarını kırarak, devlet otoritesini sağlamak", "Örgüte destek sağladığı bilinen iş insanlarına karşı özel tedbirler uygulamak" görevleri veriliyor. Rapor hazırlandıktan 1 yıl sonra 1994 yılında Kürt iş insanlarına yönelik JİTEM tarafından sokak ortasında infaz, kaçırma, kaybetme, katletme saldırıları düzenlenmeye başladı.
 
Ayhan Çarkın, 2022 yılındaki son röportajında 1992 tarihli MGK tavsiye kararındaki 91 kişilik "terör ölüm listesini" gördüğünü, bu tavsiye kararının Mehmet Ağar tarafından resmi bir karar gibi uygulamaya konulduğunu anlatmıştı. Çarkın'ın anlattıkları ile, "Psikolojik Etkinlik Raporu" adlı "gizli" ibareli belge örtüşüyor ve katliam kararlarının MGK'da alındığı resmileşiyor.

Aynı zamanda, köy yakmalar, köy boşaltma kararlarının da MGK'da alındığı ortaya çıkmış oldu.

PERVİN BULDAN MGK'NIN KATLİAM BELGESİNİ MECLİSE TAŞIDI
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Milletvekili Pervin Buldan, Turgut Özal'ın evinden çıkan "gizli" ibareli "Psikolojik Etkinlik Raporu"nu Meclis gündemine taşıdı.

Meclis Başkanlığına araştırma önergesi sunan Buldan, 1996 yılında Meclis'in hazırladığı bir raporu hatırlattı. 1990'lı yıllarda Diyarbakır, Hakkari, Siirt, Şırnak, Dersim, Van, Batman, Bingöl, Bitlis, Mardin ve Muş illerinde 820 köy ve 2 bin 345 mezra boşaltıldığını, 57 bin 314 hanede yaşayan 380 bine yakın insanın evlerini terk etmeye zorlandığını, 1990-1998 tarihlerinde yargısız infazlarda 1102, faili meçhul siyasi cinayetlerde 1683, kaybedilmelerde 179, gözaltı ve hapishanelerde 348, mayın-bomba patlamalarında 468, sivillere saldırılarda 1053 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Buldan, Özal'ın evinden çıkan belgenin delil kabul edilerek, hukuksuzluk politikalarının, faili meçhul cinayetlerin ve işkencelerin sorumlularının açığa çıkartılması ve yargılanması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

Buldan aynı zamanda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un yanıtlamaları talebiyle soru önergeleri sundu.

Önergelerde, "İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmadığı gerçeğinden hareketle, yeni ortaya çıkan ve ağır insan hakları ihlalleri/suçlarının talimat belgesi niteliğinde sayılabilecek 'Psikolojik Etkinlik Raporu' delil kabul edilerek hukuksuzluk politikalarının, faili meçhul cinayetlerin ve işkencelerin sorumlularının açığa çıkartılması ve yargılanması amacıyla herhangi bir çalışmanız var mıdır?
"Zamanaşımına gerekçesiyle yargılaması düşen dava dosyalarının yeniden açılarak yargılama sürecinin başlatılması ile ilgili herhangi bir çalışmanız var mı?" sorularını yer aldı.