19 Mayıs 2024 Pazar

'Denizlerin mücadele bayrağını taşımaya devam edeceğiz'

Devrimci önderler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idamlarının 52. yılında mezarları başında anıldı. Anmada, "Bizler Denizlerden bugüne mücadele bayrağını bırakmadık ve bundan sonra da kararlıkla taşımaya devam edeceğiz. İşyerlerinde, okullarda, sokaklarda örgütlenmeyi ve mücadeleyi sürdüreceğiz" ifadeleri kullanıldı.

Türkiye 1968 gençlik hareketinin devrimci önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan, Hüseyin İnan idamlarının 52. yılında mezarları başında anıldı. 6 Mayıs 1972'de katledilen Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO) kurucu önderleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan için binlerce kişi Ankara'da bulunan Karşıyaka Mezarlığı'nda yan yana geldi.

Anmaya Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Halkevleri ve çok sayıda siyasi parti, sendika, demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Mezarlığın giriş kapısında toplanan kitle, "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganı ve pankartlarla mezar başına yürüdü. Devrim ve sosyalizm şehitleri anısına saygı duruşuyla başlayan anmada ortak açıklamayı Tülay Yıldırım okudu.

'SERMAYENİN TALEPLERİ İÇİN EMEKÇİLERE SAVAŞ AÇILDI'
İktidarın rant ve kar politikalarının emekçileri açlık ve yoksullukla sınadığını, gençlerin geleceksizlik ve işsizlik girdabına sürüklendiğini, iktidarın sermayenin taleplerini karşılamak için emekçilere savaş açtığını belirten Yıldırım, "Mehmet Şimşek ülke ülke gezip, ülkenin yoksulluğunu ucuz iş gücü potansiyeli diye pazarlarken yabancı tekellerin girmediği maden, kaynak, orman kalmamış durumda. Yoksulluktan evine ekmek götüremeyenleri görmeyecek kadar halktan uzaklaşanların politikaları, halka hayatı zindan ederken kendi yandaşları başta olmak üzere sermayeyi tarihinin zirvesine taşımaktır. Halk işsizliğin, yoksulluğun, enflasyonun altında ezilirken iktidarın yaşadığı şatafat göz kamaştırıyor" dedi.

'DENİZLER GİBİ BİZ DE MAZLUM FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIZ'
İsrail siyonizminin Filistin halkına dönük soykırım saldırılarını arttırdığını belirten Yıldırım, "ABD ve AB'li emperyalistler dört bir koldan birleşip bu saldırıları büyütüyor, İsrail iktidarının işgal, yıkım ve ölüm politikalarının arkasında sıralanıyorlar. Erdoğan iktidarı ise bir yandan sahte gözyaşları döküp bir yandan da İsrail ile ikili ticari, diplomatik antlaşmalarına devam ediyor. Halkın ve kamuoyunun tepkisi ile kısıtlama getirildiği iddia edilen ticari anlaşmalar gösteriyor ki; binlerce insanın canı pahasına kendi çıkarları ve zenginliklerinden vazgeçmiyorlar. Denizler gibi bizler de mazlum Filistin halkının yanındayız. İsrail ile yapılan tüm ikili anlaşmalar amasız fakatsız iptal edilmelidir. Bugün üç fidanımızı bu koşullar altında anıyoruz. Onların mücadelesini sürdürenler, açtıkları yolda kararlılıkla yürüyenler olarak buradayız" ifadelerini kullandı.

'MÜCADELE BAYRAĞINI TAŞIMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Yıldırım, şöyle devam etti: "Bizler Denizlerden bugüne mücadele bayrağını bırakmadık ve bundan sonra da kararlıkla taşımaya devam edeceğiz. İşyerlerinde, okullarda, sokaklarda örgütlenmeyi ve mücadeleyi sürdüreceğiz. Ülkedeki tüm yabancı askeri üsler dağıtılana, gizli/açık ülkeyi bağımlı hale getiren tüm ekonomik ve siyasi anlaşmalar iptal edilene, savaş örgütü NATO'dan çıkılana, hak ve özgürlüklerimizi kazanana kadar bu mücadele devam edecek. Denizlerin bundan 52 yıl önce açtıkları yolun bugün halklar için ne kadar elzem olduğu ortadadır. Dünyanın bir köşesi kalmamıştır ki emperyalist savaş ve yağmanın altında ezilmesin, yoksullaşmasın. Bağımsız ve demokratik bir ülke için açtıkları antiemperyalist mücadelenin yolunu, Filistin halkı ile dayanışma bayraklarını bugün daha yukarıya taşıyacağız. Ülkemizde ve dünyada halkların eşitliğini ve kardeşliğini savunmaya devam edeceğiz."

'MÜCADELEMİZİ AYDINLATIYORLAR'
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ise, "Denizlerin arkadaşlarıyla birlikte dar ağacında katledilmeleri üzerinden 52 yıl geçti. O kalemleri kıranların esameleri okunmuyor. Denizlerden, Mahirlerden, Sakinelerden, Mazlum ve Sêvelerden bugüne, dün nasılsak bugün de öyleyiz. Bizler Denizlerin ifade ettiği gib Türk ve Kürt halklarının kardeşliği, işçi emekçi ve yoksullar için mücadelemizi sürdüreceğiz. Onları asla unutmayacağız ve unutturmayacağız" dedi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ise, "Bugün Deniz, Hüseyin, Yusuf'un mücadelesi Kürdistan'ın dört parçasında devam ediyor. Mücadelemizi aydınlatıyorlar, yolumuzu açıyorlar. Saygıyla selamlıyoruz kendilerini. Emin olsunlar ki; mücadele başarıya ulaşıncaya kadar devam edecek" ifadelerini kullandı.

Bakırhan'ın ardından alanda anmaya katılan siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcileri de, günün önemine dair kısa birer açıklama yaparak, Denizlerin yolunda mücadelenin devam edeceği mesajını verdi.