6 Mayıs 2024 Pazartesi

KESK: Darbelere ve darbe zihniyetine karşı mücadeleyi sürdüreceğiz

Tüm darbelere karşı üzerilerine düşen sorumluluğu yerine getirerek mücadeleye devam edeceklerini kaydeden KESK Yürütme Kurulu, darbelere ve darbe zihniyetine karşı ortak mücadeleye çağırdı. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Yürütme Kurulu, 1980 12 Eylül askeri faşist darbesinin 41. yıl dönümüne ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, aradan geçen 41 yıla rağmen darbeci zihniyetli iktidar tarafından darbe uygulamalarının devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, "Eğitimden başlayarak tüm toplumsal yaşamı dinselleştirme uygulamaları hız kazanmış, okullar laik ve bilimsel eğitime açıkça meydan okuyan tarikatların, cemaatlerin cirit attığı alanlara dönüştürülürken temel bir insan hakkı olan anadilinde eğitim hakkına yönelik engeller ve zorunlu din dersi dayatması ısrarla sürdürülmektedir.   4+4+4 eğitim sistemiyle dindar ve kindar tek tip bir nesil yetiştirilmenin adımları atılmış, 12 Eylül darbecilerinin kurdurduğu YÖK ile üniversitelerdeki tüm demokratik kanalların ve bilimsel düşüncenin önünü tıkanmıştır. Farklı kimlikler ve kültürler üzerindeki baskılar artırılmış,  Kürtler ve Aleviler başta olmak üzere farklı kimlikler yok sayılmış, inkâr ve asimilasyon politikalarına ağırlık verilmiştir" ifadeleri yer aldı. 

12 Eylül faşizminin ilk hedefi, Türkiye'yi emperyalist kapitalist sistemin sömürüsüne açan 24 Ocak Kararları olarak bilinen emek/emekçi düşmanı politikaları hayata geçirmek olduğunun altı çizilen açıklamada, darbeler ve darbecilerden hesap soracak olanların sivil darbe heveslileri değil bu sömürü ve baskı düzeninin çarklarına yem edilmek istenen işçiler, emekçiler, demokrasi güçleri ve ezilenler olduğu belirtildi .

Tüm darbelerin panzeri olan emek ve demokrasi güçlerinin ortak mücadelesini örme konusunda üzerilerine düşen sorumluluğu yerine getirmeyi sürdüreceklerini kaydeden KESK Yürütme kurulu, "12 Eylül'ün 41 yıldır sürdürülen karanlığında AKP darbesi ile şiddetlenen tüm saldırıları geriletmeye, barışı egemen kılmaya dönük laik, demokratik bir ülke temelinde halkların özgürlüğü ve eşit yurttaşlık talepleriyle, yeni bir demokratik anayasayı hayata geçirinceye dek toplumsal muhalefetin tüm unsurlarıyla birlikte ortak mücadeleyi esas almaya devam edeceğiz" dedi.