18 Mayıs 2024 Cumartesi

'1 Mayıs yasaklanamaz, Taksim'e yürümek haktır'

1 Mayıs'ta Taksim'e yürüyen devrimcilere yönelik gözaltı ve tutuklama saldırısına tepki gösteren İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, tutsak edilen devrimcileri alacaklarını ve birlikte omuz omuza mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti.

İstanbul Emek Barış ve Demokrasi Güçleri, 1 Mayıs Taksim iradesinden vazgeçmeyenlere yönelik gözaltı ve tutuklama saldırısına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

KADIKÖY POLİS ABLUKASINA ALINDI 
Kadıköy'de bulunan Eğitim-Sen 2 Nolu Şube'de yapılacak açıklama öncesi sendikanın bulunduğu sokak polis tarafından ablukaya alındı. Sokağa dört gözaltı aracı getirilirken sokak özel tim ve çevik kuvvet polisleri tarafından kuşatıldı, sokak giriş ve çıkışı kalkanlarla kapatıldı. Sokağa araç girmesi engellenirken, sokaktaki otoparka giriş ve çıkışlar da engellendi.

SAYGILI: 1 MAYIS VE SONRASI DEVLET TERÖRÜ YAŞANDI
"1 Mayıs tutuklanamaz! Taksim'e yürümek haktır! Arkadaşlarımızı alacağız" şiarıyla gerçekleşen basın toplantısında ilk olarak DİSK'e bağlı Limter-İş Sendikası Genel Başkanı Kanber Saygılı söz aldı.

1 Mayıs'tan iki gün sonra ve bugün sabah saatlerinde gerçekleştirilen gözaltı operasyonunu "devlet terörü" olarak nitelendiren Saygılı, çok sayıda kişinin gözaltına alındığını, evlerinin kapılarının kırıldığını, ters kelepçe takıldığını söyledi.

1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmasının meşru olduğunu vurgulayan Saygılı, "Devlet terörü, gözaltılar devam ediyor. 1 Mayıs sonrası tutuklanan arkadaşlarımızı zindanlardan koparıp almak için önümüzdeki günlerde bir araya gelecek bir yol haritası çıkaracağız" diye konuştu.

'BİRLİK, MÜCADELE, DAYANIŞMAYLA ARKADAŞLARIMIZI ALACAĞIZ'
İstanbul Emek, barış ve Demokrasi Güçleri adına ortak basın açıklamasını Demet Koca okudu. "Birlik, mücadele, dayanışmayla arkadaşlarımızı alacağız" diyen Koca, söz konusu saldırıların nedeninin sarayın korkusu olduğunu vurguladı. Koca, "Bu 1 Mayıs'ta Taksim'e yürüyenler memleketin en yakıcı gündemlerini sokaklara taşıdılar. Orta Vadeli Program'la krizin yükünün işçi-emekçilere yıkılmasına karşı, kıdem tazminatı gasbından sendikasız/güvencesiz çalıştırılmaya, iş cinayetlerinde ölmekten açlık sınırı altında kalan ücretlere, emeklilerin sefalete mahkûm edilmesinden her gün öğünlerimizin küçülmesine, kadın cinayetlerinden niteliksiz eğitime toplumun bütün itirazları Taksim'e doğru yürüdü" ifadelerini kullandı.

'DÜZENİN KARŞISINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
1 Mayıs'ta kurulan barikatların insanca ve onurlu yaşama talebine karşı kurulduğunun altını çizen Koca, "Biz emekten, barıştan, demokrasiden yana olanlar hem bu 1 Mayıs'ta hem de yaşamın her alanında milyonlara dayatılan bu çürümüş düzenin barikatlarının karşısında olduk, olmaya da devam edeceğiz" dedi.

'TAKSİM'E YÜRÜYEN İRADEYİ DURDURAMAZSINIZ'
1 Mayıs'a katılan, yüzünü Taksim'e dönen, adımlarını direnişe atan herkesin, sarayın trollerince, İçişleri Bakanı'nın işkenceyi aklayan tweetleriyle, İstanbul Valisi'nin provokasyonlarıyla, Yeni Akit'inden İHA'sına bilumum tetikçi basının kriminalize etmeye çalışan manşetleriyle hedef gösterildiğine dikkat çeken Koca, şöyle devam etti: "Kriminalize edilmeye çalışılan milyonların yaşamsal talepleridir. Bu çaba nafiledir. Dün gece saatlerinde 38 arkadaşımız açıkça hak olan 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama iradesini gösterdiği için tutuklandı. Bu sabah 12 arkadaşımız daha evleri basılarak gözaltına alındı. Ev baskınlarınız, gözaltılarınız, tutuklamalarınız, 1 Mayıs'ta Taksim'e yürüyen iradeyi durduramaz."

'ARKADAŞLARIMIZI ALACAĞIZ'
Koca, 1 Mayıs'ta olduğu gibi bundan sonra da birlikte mücadele yürüteceklerini vurguladı, "Halkın önüne kurulan tüm barikatları ortak mücadelemizle aşacağız. Taksim'e yürümek haktır. Asıl suç Taksim'i işçilere, emekçilere, kadınlara, öğrencilere kapatmaktır. 1 Mayıs alanı Taksim Meydanıdır! 1 Mayıs direnişine katılmak onurdur, arkadaşlarımızı alacağız! Kurtuluş yok tek başına; ya hep beraber ya hiçbirimiz" dedi.