18 Mayıs 2024 Cumartesi

Çalışma Bakanlığı, Lezita patronunun avukatlığına soyundu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Lezita'da grevde ve direnişte olan işçilere ilişkin açıklama yaptı. Sosyal medya hesabından Lezita patronunu savunma amaçlı açıklamaya tepki gösteren işçiler, "Bakanlık, Lezita patronunun avukatlığına soyunmuş" dedi.
 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, X hesabı üzerinden 7 Mart'tan bu yana süren Lezita direnişine ilişkin açıklama yayınladı. Halihazırda 168 işçinin grevde, 21 işçinin ise işten çıkarılması sebebiyle fabrika kapısı önünde direnişte olmasına karşın; greve çıkan işçi sayısının 50 olduğu belirtilen açıklamada, grevin başladığı günden bu yana 483 işçinin işe alınıp grev kırıcılığı yaptığına yer verilmemesi dikkat çekti.

Lezita patronunu savunan, işçilerin grev ve direnişini karalama amacı taşıyan açıklamaya tepki gösteren işçiler, "Bakanlık alenen işverenden yana taraf tuttuğunu belli etmiştir. Kendileri adına oldukça talihsiz bir açıklama. Herhalde bu olayın bir örneği daha yoktur" diye konuştu. Öte yandan kendilerine yönelik birçok adaletsizliğin ve hukuksuzluğun yansıtıldığını ifade eden işçiler, "Sürecin başından bu yana karşılaştığımız sorunlara, baskıya, şiddete kayıtsız kalan Çalışma Bakanlığı, Lezita patronunun avukatlığına soyunmuş durumda. Devlete güvenmeyeceksek, mahkemeye güvenmeyeceksek neye, kime güveneceğiz? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı değil adeta Lezita bakanlığı... Kimi kime şikayet edeceğiz?" diyerek tepkilerini gösterdi.

'PATRON YAZDI ÇALIŞMA BAKANLIĞI PAYLAŞTI'
Patronun grev kırıcılığına ilişkin Denizli İş Mahkemesine dava açtıklarını ve tedbir kararı alındığını hatırlatan işçiler, üyesi oldukları Öz Gıda-İş Sendikası'nın avukatları ve icra memurlarının tespitte bulunmak üzere Lezita'ya geldiklerinde Çalışma Bakanlığı'nın açıklama yaptığına dikkat çekti. Açıklama yayınlanır yayınlanmaz İŞKUR İl Müdürlüklerinin paylaştıklarını söyleyen işçiler, "Bunun üzerine işveren avukatları açıklamayı bizim avukatlarımıza göstererek 'Boşuna uğraşıyorsunuz, bakanlık bile bizim arkamızda' dediler. Öyle görünüyor ki, bu açıklamayı Lezita Müdürlüğü yazmış Bakanlık da paylaşmış. Planlı ve organize hareket edildiği oldukça belli. Bakanlık bu hamle ile mahkeme kararını boşa düşürmüş ve Lezita patronuna cüret vermiştir" dedi.

'YAKA KARTLARIMIZLA BAKANLIĞIN ÖNÜNE GİTMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ'
7 Mart tarihi itibariyle 168 işçinin greve çıktığını ve 21 işçinin de işten çıkarılmaları nedeniyle fabrika önünde direnişte olduğunu ifade eden Lezita direnişçileri, "Halihazırda fabrika önünde 189 kişiyiz. İşveren bile attığı mesajlarda 168 işçi olduğunu kabul ederken bakanlık nasıl oluyor da bizden 50 kişi olarak bahsediyor anlamış değiliz. Bakanlığın işverenin sözcülüğüne soyunduğu ve bizleri olduğumuzdan 3-4 kat aşağı sayıda göstermeye çalıştığı bu açıklamaya karşı yaka kartlarımızla beraber bakanlığın önüne gitmeyi düşünüyoruz" dedi.