6 Mayıs 2024 Pazartesi

Eğitim-Sen: Darbe zihniyetiyle mücadeleye devam edeceğiz

12 Eylü'de TÖB-DER'in kapatılmasının rastlantı olmadığına dikkat çeken Eğitim-Sen, üzerinden geçen 41 yılda uygulanan politikaların darbecilerin bile hayalini geride bıraktığını belirtti. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), 12 Eylül askeri faşist darbesinin üzerinden geçen 41 yılda, yaşananların ulaştığı boyutlardan dolayı cuntacıların dahi hayallerinin geride kaldığını kaydetti.

12 Eylül sonrasında toplam 4891 kamu personeli işten çıkarılırken, 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında hukuksuz KHK1ler ile bir gecede işlerinden, yaşamlarından edilenlerin sayısının 140 bini bulduğu hatırlatılan açıklamada, özellikle son birkaç yıl içinde kamuda yaşanan hukuksuz ihraç ve sürgünler, halkın iradesi yok sayılarak atanan kayyumlar, siyasetçiler, belediye başkanları ve muhalif gazetecilere yönelik hapis cezaları ve tutuklamalar, iş cinayetleri, kadın cinayetleri ve çocuk istismarı karşısındaki politika ve tutumların darbe dönemlerini bile gölgede bıraktığı belirtildi.

12 Eylül'ün, "Türk-İslam sentezi" anlayışının özellikle eğitim sistemi içinde, okullarda ve üniversitelerde kurumsallaşmasını büyük ölçüde tamamlanırken, eğitim sistemi tarihte hiç olmadığı kadar tehlikeli bir kuşatma ile karşı karşıya bırakıldığı belirtilen açıklamada, 12 Eylül'de kapatılan ilk büyük örgütün TÖB-DER olmasının rastlantı olmadığına dikkat çekildi. 

Açıklamada, "Eğitim Sen olarak belirtmek isteriz ki çocuklarımıza onurlu bir gelecek bırakabilmek için, onlara demokratik, adil ve barış içinde bir yaşam sunabilmek için yapılması gereken çok şey vardır. 12 Eylül darbecileri ve 12 Eylül'ü gölgede bırakan uygulamalarla hesaplaşmanın yolu uzun ve kararlı bir mücadeleyi gerektirmektedir. Eğitim Sen olarak, her türlü haksız, hukuksuz, baskıcı ve otoriter uygulamaya karşı eşitlik, özgürlük, laiklik, barış ve demokrasi mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğiz" denildi.