2 Mayıs 2024 Perşembe

Avrupa kentlerinde 1 Mayıs coşkuyla kutlandı

Almanya, İngiltere, Fransa, İskoçya, Hollanda, Belçika ve İsviçre kentlerinde 1 Mayıs kutlamaları yapıldı.

Avrupa'nın birçok kentinde işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs kutlamaları gerçekleştirildi.

KÖLN
Almanya'nın Köln kentinde bir çok noktada eşzamanlı eylemler düzenlendi. Bir noktaya çıkarma yapan MLKP'liler, işçilerin 1 Mayıs'ını kutladılar, mücadeleye çağırdılar.

"Yaşasın 1 Mayıs", "Yaşasın devrim ve sosyalizm", "Biji Yek Gulan", "Devrimin zaferi için yaşasın MLKP" sloganlarının atıldığı eyleme AGİF, SKB, Young Struggle ve Zora üyeleri de katıldı.

Eylemde konuşma yapan MLKP Temsilcisi, koronavirüse ve devlet baskılarına rağmen İstanbul'dan Şili'ye, Paris'ten Lübnan'a sokakta direnen, 1 Mayıs'ı sokakta mücadele günü olarak kutlayan işçileri, kadınları, gençleri ve onların devrimci öncülerini selamlayarak başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: "İşçilerin ve ezilenlerin 1 Mayıs dahi çalışmaya zorlandığı bir düzende tabi ki de sokakta ısrar edecektik. İşçilerin ve ezilenlerin hayatı sokaklara sığmıyor, 1 Mayıs'ta sığmıyor. İşte sokak, işte devrimciler."

Burjuvazinin Covid-19'un ve yaklaşan ekonomik krizin yükünü işçilerin omuzlarına yüklemek istediğini belirten MLKP Temsilcisi, politik ve ekonomik kazanımlara karşı savunmanın ancak birleşik devrimci eylemin büyütülmesi ile mümkün olduğu söyledi.

MLKP Temsilcisi "Hayat ve devrim her yerde. Yeni bir düzenin kurucu unsurları bugün dünyanın dört bir tarafında yasaklara ve risklere rağmen çıkan insanlarla dolu sokaklarda filizleniyor. Ne mutlu ki, bu tarihsel eylemin bir parçasıyız" diye kaydetti.

Kapitalist sistemin bir çıkmazda olduğunu söyleyen MLKP Temsilcisi, onun yıkılmasının ancak işçilerin ve ezilenlerin bilinçli devrimci eylemi ile mümkün olduğu belirtti.

Sık sık sloganlar ile bölünen konuşmanın sonunda MLKP Temsilcisi, başta göçmen işçiler, kadınlar ve gençler gelmek üzere, bütün ezilenleri MLKP/KKÖ ve KGÖ saflarında örgütlenmeye ve mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı.

Stuttgart kentinde alman ve göçmen devrimci örgütler oluşturdukları 1 Mayıs platformunun çağrısıyla 400ü aşkın insan ile yürüyüş gerçekleştirdi. MLKP'lilerin kitlesel olarak katıldığı eylemde zaman zaman polis ile gerginlik yaşandı.

1 Mayıs'ın yalnızca sokakta kutlanabileceği vurgusu yapılan eylemde sık sık MLKP saflarında örgütlenme çağrısı yapıldı.

FRANKFURT
Frankfurt'ta bu yıl 1 Mayıs kısıtlamaları dolayısıyla az sayıda kişinin katılabiliceği birçok eylem düzenlendi. Sabahın erken saatlerinde hastaneler önünde sağlık emekçilerinin ağır ve tehlikeli çalışma koşullarına dikkat çeken dayanışma eylemleri düzenlendi. Hastane eylemlerine bir Young Struggle üyeleri de katıldı.

Otonom güçlerin Frankfurt şehir merkezinde düzenlemek istedikleri yürüyüş polisin saldırısı ve gözaltılar nedeniyle düzenlenemedi. Eylemde Young Struggle üyeleri de gözaltına alındı.

Sabah saatlerinde Paulusplatz, Hauptwache, Römer meydanları başta olmak üzere birçok alanda mitingler düzenlendi.

Öğle saatlerinde ise Frankfurt'un iki tarafında 60 civarında araçın katıldığı 2 ayrı araç konvoyu düzenlendi. Eissporthalle meydanında başlayan araç konvoyu Frankfurt Kobanê Şehir Dostluk Derneği tarafından düzenlenirken, Fraport Arenada başlayan araç konvoyunu Türkiyeli, Kürdistanlı ve Alman devrimcilerin ortak platformu ve enternasyonal ittifak tarafından düzenlendi. Devrimci güçlerin düzenlediği araç konvoyuna AGİF, Young Struggle, ATİF, YDG, ADHF, SYM, MLPD ve Rebell gibi kurumlar tarafından örgütlendi. Araç konvoyuna birçok farklı ulustan kurum katıldı. Frankfurt Höchst, Nied Griesheim, Gallus, Bockenheim ve şehir merkezini kapsayan araç konvoyu özel olarak işçi ve emekçi semtlerinde dolaşarak 1 Mayıs mitingine çağrı yaptı.

3 saat süren araç konvoyunun ardından Frankfurt şehir merkezinde miting düzenlendi. Kitlesel geçen mitingde MLPD, ATİF, YSM, İran Komünist Partisi ve AGİF adına birer konuşma yapıldı.

Young Struggle üyeleri, sağlık emekçilerinin çalışma koşullarına dikkat çekmek için Frankfurt Höchst hastane girişine "Sermaye'den önce sağlık, kapitalizm hasta ediyor! Haydi direnişçi 1 Mayıs'a" yazılı pankart astı.

STUTTGART
Almanya'nın Stuttgart kentinde 1 Mayıs etkinlikleri kapsamında aralarında, DTKM, Partizan, Alınteri, Die Linke, Ver.di sendikası, Halkların Birleşik Devrim hareketi, TKEP/Leninist, MLKP, DİDF Stuttgart, DKP ve TKİP'nin de bulunduğu onlarca kurum ve örgüt Marktplatz'da toplandı. Kitle, Marienplatz'a doğru yürüyüşe geçti.

"Solidaritet rottet leben", "Kapitalist ist die Krankheit", "Die Lösung Sozialismus", "Wir fordern Gerechtigkeit", "Adalet istiyoruz", "Heraus zum 1 mai" yazılı pankartlar taşındı.

 

ULM
Almanya'nın Ulm kentinde de ADHF, AGEB, AGİF, ATİF, KON-MED, MLPD, SYKP, AKM, DKP, Grup Yorum Kolektifi, SKB, SYKP Kadın Meclisi, Halk Cephesi, Young Struggle, Mor Kızıl Kolektif, HDP ve HDK Bileşenleri, Partizan, PGI/MLM, MLKP, Umweltgewerkschaft, Rebell, YDG, Yeni Kadın, Enternasyonal Birlik taraftarları 1 Mayıs'ı coşkuyla kutladı.

1 Mayıs Tertip Komitesi tarafından yapılan açıklamada "Başvurumuz kabul edildi ve ilan ettiğimiz gibi; 1 Mayıs İşçi Bayramı'nı meydanda kutlanması için çalışmalarımızı başarıyla yürüttük ve etkinliğimiz coşkuyla tamamlandı" denildi.

Miting Ulm kentinin en büyük meydanı olan Münsterplatz'da gerçekleştirildi. 1 Mayıs'ta katledilenler ve tüm devrimciler için saygı duruşunda bulunuldu.

Miting boyunca "Yaşasın 1 Mayıs", "Bijî yek Gulan", "Es lebe 1. Mai", "Yaşasın enternasyonal dayanışma" ve "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganları atıldı.

HAMBURG
1 Mayıs dolayısıyla Almanya'nın Hamburg kentinin çeşitli semtlerinde etkinlikler düzenlendi. DGB Haus önündeki ilk mitinge 80 civarında kişi fiziksel mesafeyi esas alarak katıldı.

Sendikaların ve göçmen örgütlerinin yoğunlukta olduğu mitinge Kürtçe bildiri okuyan Serhat Çetinkaya'nın ardından Hamburg Demokrasi Platformu adına Hatice Dersim konuştu. Konuşmalarda, işgale ve kapitalizme karşı mesajlar verildi.

Hamburg'un en işlek semti olarak bilinen Jungferstieg'deki mitinge ise yoğunlukla Alman solcuları katıldı. Kürdistanlılar adına konuşan Yavuz Fersoğlu, "Bütün ülkeler koronavirüse çare bulmak için mücadele ederken Erdoğan Kürtleri öldürmenin, kazanımları yok etmenin uğraşında" dedi.

Rojbin Kadın Meclisi adına konuşan Adalet Sare de Kürt kadınları olarak emekten ve özgürlük mücadelesinden asla vazgeçmeyeceklerini söyledi.

Kentin Feld Strasse semtinde otonom grupların yapmak istediği yürüyüşe ise polis engel oldu. Ara sokaklara dağılan kitle ile polis arasında kovalamaca yaşandı.

Harburg semtinde yürümek isteyen faşistlerin yürüyüşü ise son anda polis tarafından yasaklandı.

BONN
Almanya'nın Bonn kentinde de 1 Mayıs kutlandı. Kutlamaya Alman sendikalar, siyasi parti ve devrimci örgütlerle birlikte Bonn Demokratik Toplum Merkezi üyeleri de katıldı.

Bonn Marktplatz'da bir araya gelen onlarca kişi kendi flamaları ve renkleriyle alanda yerini aldı. Mitingde devletlerin korona salgınını kendileri için bir fırsata çevirmelerine tepki gösterilirken, ekolojik politikalar geliştirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

NÜRNBERG VE MANNHEİM
Almanya'nın güney kentlerinde sabahın ilk saatlerinden itibaren 1 Mayıs kutlaması için buluşmalar gerçekleşti. Sendikaların iptalini duyurduğu 1 Mayıs etkinliklerine rağmen bir araya gelen devrimci örgütler "mücadele eve sığmaz" dedi. Fiziki temasa ve halk sağlığına dikkat edilen eylemlerde coşku ve sloganlar eksik olmadı. Koronavirüs salgınının politik ve ekonomik etkilerinin işçi ve emekçilerin omzundan karşılanamayacağı belirtilen eylemlerde MLKP, KKÖ ve KGÖ'lüler kitlesel şekilde yerlerini aldılar.

MLKP adına yapılan konuşmalarda pandemi ve baskılara rağmen sokakta olamının devrimci bir sorumluluk olduğu belirtilirken göçmen işçiler ve ezilenler MLKP saflarında örgütlenmeye çağırıldılar.

DUİSBURG
Duisburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi, NAV-DEM Duisburg, ATİF, AGİF, DİDF ve Alman MLPD öncülüğünde 1 Mayıs kutlaması yapıldı.

Düsseldorf Eyalet Mahkemesinin, koronavirüs nedeniyle verdiği 50 kişilik miting iznine rağmen yüzlerce kişi bir araya geldi.

Hamborn Rathaus'da toplanan kalabalıktan 50 kişi, mahkemenin kararı nedeniyle miting alanına girebildi. Diğerleri alan dışında kaldı. Mitingi organize eden kurumlar adına konuşmalar yapılırken Kürtçe, Türkçe ve Almanca şarkılar seslendirildi.

Miting boyunca sık sık "Bijî Yek Gulan", "Yaşasın halkların kardeşliği" sloganları atıldı.

DORTMUND
Dortmund kentinde 1 Mayıs kutlandı. Etkinlikte sarı-kırmızı-yeşil bayraklar ve TJK-E flamaları taşındı.

GIESSEN
Giessen kentinde 1 Mayıs etkinliği Kirchen Platz'da yapıldı. Etkinlik yapılan konuşmalar ve okunan bildirilerle son buldu. Covid-19 salgını nedeniyle etkinlik boyunca fiziki mesafe kurallarına uyuldu.

HEILBRONN
Heilbronn kentinde bir çok siyasi parti, sendika emek örgütleri ile Kürt Toplum Merkezi 1 Mayıs etkinliği gerçekleştirdi.

Fiziki mesafeyi dikkate alınarak yapılan kutlamada, emek sömürüsüne dikkat çekildi.

LONDRA
İngiltere'nin başkenti Londra'da bir asrı aşkındır büyük 1 Mayıs kutlamalarına tanıklık eden Trafalgar meydanında bu kez tek bir pankart göze çarptı.

Partizan okurları tarafından açılan "Marks, Engels, Lenin, Stalin, Mao, yaşasın 1 Mayıs, yaşasın proleterya enternasyonalizimi" yazılı pankart ile 1 Mayıs selamladı.

FRANSA
Covid-19 salgınını gerekçe göstererek Fransa'da engellenen 1 Mayıs etkinlikleri yasak tanımadı.

Paris Villiers le bel'de bir araya gelen ACTIT, CDKF, FEDA ve ADHK üyeleri döviz, pankart ve bayrakları ile 1 Mayıs'ı kutladılar. Türkçe, Fransızca yapılan konuşmalar günün anlam ve önemine vurgular yapıldı. Kurumlar adına yapılan konuşmada, "Bilim ve teknolojinin bu kadar geliştiği, ezilenlerin eşitlik ve adalet taleplerini bastırmak için milyarları harcayan kapitalist devletlerin, üç kuruş etmeyen maskeyi bulamadıklarını, huzur evlerinde insanları ölüme nasıl terkettiklerini hep birlikte gördük" denildi.

Bir buçuk yıldır Paris caddelerinde polisle çatışan insanların Fransa'nın başka bir gerçeği olduğuna dikkat çekilen konuşamada, "Covid-19 burjuvazinin aşırı kar hırsından, ekolojiye verdiği zararın bir sonucu olarak ortaya çıktı. Kardeşler; burjuvazi koronavirüs sonrası ekonomik krizini aşmak için, krizin yükünü bizlerin sırtına yıkmak için şimdiden emek düşmanı paketler hazırlıyor. Bu sistem; ekonomik, siyasi, sosyal ve ekolojik kriz içindedir. Bunlardan kurtulması mümkün değildir. Burjuvazinin koronavirüsü 'Allah'ın bir lütfuna' çevirmek, emekçileri faşist ve gerici yasalarla bir cendereye almak isteyeceği şimdiden belli. İnsanlar can derdindeyken onlar nasıl da tecavüzcüler ve mafya babaları için af, devrimci tutsaklar için ise gazete bile okumasınlar diye yeni baskıları yasallaştırdılar" diye belirtildi.

Emekçiler tarafından ilgi ile izlenen eylemde kadın örgütleri adına da bir konuşma yapıldı.

 

Paris ve çevresinde ACTİT ve SKB üyeleri sokaklar, evlerinin pencere, balkon ve bahçelerine "Yaşasın 1 Mayıs", "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganlarının yazılı olduğu pankart ve dövizler astılar. Sokaklara afişler astılar, marşlar söylediler. Pierffitte Garı önünde bir araya gelen SKB ve ACTIT üyeleri sloganlar atarak 1 Mayıs ve Enternasyonal Marşı ile Çav Bella'yı okudular. Eylemciler "Yaşasın 1 Mayıs", "Yaşasın devrim ve sosyalizm" sloganının yazılı olduğu Fransızca pankart ve dövizler taşıdılar.

Creil ve çevresinde evlerinin pencerelerine, bahçelerine ve sokaklarına "Yaşasın 1 Mayıs" şiarlı döviz ve pankartlarla çıkan SKB, NAKE ve ACTIT üyeleri emeğin ve özgürlüğün gününe sahip çıktılar.

Melun'da 1 Mayıs dövizleri ile sokağa çıkan ACTIT üyleri sembolikte olsa 1 Mayıs'ı kutlamaktan vazgeçmeyeceklerini gösterdiler.

Lyon'da MLKP bayrakları ve La Casa De Papel dizisinden bir göndermeyle kırmızı tulum ve Salvador Dalí maskesi ile 1 Mayıs Marşını çalarak eylem yapan gençler geleceklerine sahip çıkacaklarını gösterdiler.

Nancy kentinde evlerinin balkonuna pankart asan SKB ve ACTIT üyeleri 1 Mayıs ısrarından vazgeçmeyeceklerini gösterdiler.

Marne le Valee'de evlerinin balkonlarına Fransızca yazılı "Kadınlar özgürlük sokakata" pankartı asan SKB'liler engellemelere karşı yaratıcı çözümlerini göstermiş oldular.

Vilneuve Saint Georges'da evlerinin girişlerine ve sokaklarına döviz asan ACTIT ve SKB üyeleri bu ruh birliğinin devamcısı oldular.

Aynı zamanda Republique meydanında bir araya gelen Türkiyeli göçmen örgütlerinin 1 Mayıs kutlamasına polis saldırdı. Eylemde 5 kişi gözaltına alındı ve bazı eylemcilere sokağa çıkma ve eylem yasaklarını tanımama gerekçesiyle para cezası verildi.

CGT üyeleri hastane önünde yaptıkları 1 Mayıs eyleminden sonra taleplerinin yazılı olduğu dövizleri korkuluklara astı.

Yine CGT sendikası Paris Bastille meydanında yaklaşık otuz üyenin katılımı ile 1 Mayıs eylemi yaptı. Mücadelede yaşamının yitiren işçiler için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından CGT Genel Sekreteri Philippe Martinez bir konuşma yaptı.

Fransa'nın bir çok kentinde işçi sendikaları konvoy oluşturarak, küçük gruplar olarak bir araya gelerek, evlerinde sokaklarında pankartlar asarak, enternasyonal marşı okuyarak 1 Mayıs eylemlerini yaptılar.

Paris Stains bölgesinde MLKP-KKÖ'lüler belediye binasının karşısına "Yaşasın 1 Mayıs, Yaşasın Devrim Yaşasın Sosyalizm" yazılı pankart astı.

EDİNBURG
İskoçya'nın başkenti Edinburg'da sosyalistler 1 Mayıs'ı pankart açarak kutladılar. Ulaşımın en yoğun olduğu yerde eylem yapan sosyalistler "Yaşasın 1 Mayıs" sloganı attı.

ZÜRİH
İsviçre'nin Zürih kentinde Bellevue Meydanı'nda 1 Mayıs dolayısıyla biraraya gelen kitleye polis biber gazıyla saldırdı. Saldırıda Young Struggle üyesi ters kelepçelenerek gözaltına alındı.

Kitle sık sık "Yaşasın 1 Mayıs", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz", "Faşizme karşı omuz omuza", "Yaşasın enternasyonal dayanışma" sloganları atıldı.

Polis kitleye kimlik kontrolü yaptı ve 24 saat süreyle alana giriş yasağı getirdi.

BASEL
İsviçre'nin Basel kentinde 1 Mayıs Klybeckstrasse 5 kişilik grupların bir araya gelmesiyle eylem başladı. Sokağın çeşitli yerlerine ondan fazla pankart asıldı. Sloganlar ve marşlar eşliğinde coşkulu bir yürüyüş gerçekleştirildi. Klybeckstrasse'den başayarak Basel'in işlek caddelerinde yürüyüş devam etti. Claraplatz-Marktplatz-Bankverein  ve Wettsteinbrücke royasında gerçekleşen eylem, yapılan konuşmalar ve sloganlarla eylem sona erdi.

BRÜKSEL
Belçika'da bu yıl 1 Mayıs, koronavirüs bahane edilerek yasaklanmıştı. SKB ve Halkevi aktivistleri, Brüksel, Anvers ve Verviers kentlerinde 1 Mayıs'ı kutladı. Brüksel'deki 1 Mayıs eylemine polis saldırdı.

Sendikalar 1 Mayıs programlarını iptal ederken, Devrimci 1 Mayıs Platformu ise 1 Mayıs kutlamalarını 1 Haziran'a ertelemişti.

 

ROTTERDAM
Hollanda'da sendika konfederasyonlarının Covid-19 nedeniyle bu yıl 1 Mayıs'ı kutlamayacaklarını açıklamasının ardından; VEKSAV'ın da içinde yer aldığı "Rotterdam 1 Mayıs Komitesi" hazırlık çalışmalarında, işçi ve emekçileri 1 Mayıs'da sokağa çıkmaya çağırdı.

Rotterdam 1 Mayıs Komitesi, Rotterdam'ın Güney ve Batı bölgelerinde "Enternasyonal dayanışma ve sosyalizm" şiarıyla 1 Mayıs eylemleri gerçekleştirdi.

Rotterdam'ın Zuidplein ve West-Kruiskade bölgesinde fiziksel mesafe korunarak yapılan eylemlerde yapılan ortak açıklamada; işçi ve emekçilerin sonsuza kadar kapitalist kar ekonomisinin ürettiği krizlerin, işsizliğin, yoksulluğun, savaşların ve çevresel yıkımların yükünü çekmek zorunda olmadığı belirtildi ve kapitalizme karşı  enternasyonal dayanışmayı büyüterek sosyalizm mücadelesine çağrı yapıldı.

"Enternasyonal dayanışma ve sosyalizm" yazılı parkartın açıldığı eylemlerde "Korona-krizinin faturasını ödemeyeceğiz", "1 Mayıs mücadele günüdür, serbest bırakılmalıdır", "Yaşasın enternasyonal dayanışma", "Biji Yek Gulan" sloganları atıldı.

 

Rode Morgen ve MLKP bayrakları ile katıldığı eylemde; VEKSAV, SKB, ATİK, ADHK bayrak ve flamalarıyla yer aldı.

Zuidplein'de yapılan eyleme Halk Cephesi de pankart ve ölüm orucu direnişçilerinin fotoğraflarıyla katıldı.

Son olarak West–Kruiskade'de Enternasyonal Marşı okunmasıyla eylem sona erdi.