17 Mayıs 2024 Cuma

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi: 13 Aralık'ta Aylin ile dayanışmaya, duruşmaya!

Her ayın 11'inde kadın katliamlarına karşı sokağa çıkan Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, hayatta kalmak için özsavunma hakkını kullanan ve bu nedenle hapsedilen Aylin'in duruşmasının 13 Aralık'ta görüleceğini belirtti, kadınları "Aylin ile dayanışma" için duruşmaya çağırdı.
 Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, kadın katliamlarına dikkat çekmek amacıyla Özgecan Aslan'ın katledildiği tarihe atfen her ayın 11'inde yaptığı eylemin 36'ncısını Kadıköy Khalkedon Meydanı'nda gerçekleştirdi.
 
"Özsavunma haktır", "Kadın yönelik şiddete son", "Kadın cinayetleri politiktir" ve "Yaşasın kadın dayanışması" sloganlarının atıldığı eylemdi açıklamayı Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi adına Neslihan Duran okudu. 
 
Duran , "Tam 36 aydır bu meydanda 'Kadınların katledilmesine karşı yaşamak istiyoruz' diyen kadınlar olarak yan yana geliyoruz. 36 aydır burada öz savunmanın hak olduğunu haykırdık. 36 aydır erkek devlet şiddetinde azalma olmadığı gibi kadına yönelik şiddet arttı" dedi.
 
Duran açıklamasında kadına yönelik şiddete ilişkin verileri de paylaştı.
 
Buna göre, 2017 yılında 409 kadın, erkekler tarafından katledildi , 387 çocuk cinsel istismara uğradı, 332 kadına cinsel şiddet uygulandı. 2018 yılının Kasım ayına kadar ise 395 kadın erkekler tarafından katledildi. 10 ayda 1014 çocuk cinsel istismara maruz kaldı. 21 bin 957 çocuk, erkeklerin tecavüzü sonucu gebe kaldı. 
 
"Kadına yönelik şiddete karşı her hangi bir önlem alınmadığı gibi devlet eliyle, diliyle, yargısıyla adeta teşvik ediliyor" diyen Duran , 25 Kasım'da yürüyüş yapmak isteyen kadınlara yönelik polis saldırısını hatırlattı.
 
Duran şunları söyledi: "Kadına yönelik şiddete karşı mücadele gününde polis tarafından kadınlara şiddet uygulandı. Bu utanç duyulası hareket bizzat İçişleri Bakanı tarafından meşrulaştırılmaya çalışıldı. Şiddete son diyen kadınların asıl niyetinin şiddet yaratmak olduğunu söyleyerek saldırı emri vererek devletin erkek aklını bir kez daha gözler önüne serdiler."
 
KASIM'DA ERKEKLEK EN AZ 31 KADINI KATLETTİ
 
Geçtiğimiz ay 31 kadının erkekler tarafından katledildiğini, yüzlerce kadının evde, işte, sokakta erkek şiddetine maruz kaldığını, sanatçı Sıla'nın Ahmet Kural'ın şiddetine maruz kaldığını hatırlatan Duran , "Müge Anlı'nın programında canlı yayında DNA testi sonucu açıklanmasıyla çocuğun babası olmadığını öğrenen Faruk adlı erkek Birgül'e şiddet uyguladı. Daha öncesinde hiçbir önlem alınmadığı gibi canlı yayın kesilmedi. Hatta öyle ki şiddet sonrası Faruk yayında kalmaya devam etti" dedi.
 
'AYLİN'İN TEK SUÇU YAŞAMAK İSTEMESİ'
 
5 yıldır eski sevgilisi Seyfettin Tanko tarafından fiziksel ve psikolojik şiddet gören ve aynı zamanda  dolandırılan Münevver Kızıl'ı hatırlatan Duran, şunları söyledi: "Aylin Işık ise zorla kaçırılarak evlendiği günden itibaren kocasından şiddet gördü. Defalarca boşanmayı denedi, evden kaçıp gitmeyi düşündü. Kocası tarafından ölümle tehdit edildi, öldürülmeye çalışıldı. Bir gün kocası pompalı tüfek ile Aylin'i uyandırdı ve öldürmeye çalıştı. Bir şekilde tüfeği kocasına çevirmeyi başaran Aylin öz savunmasıyla yaşamını kazandı, hayatta kaldı ve gidip polise teslim oldu. Aylin şu an müebbet hapis istemiyle yargılanıyor."
 
"Aylin'in tek suçu ise yaşamak istemesi. Erkek şiddetine karşı öz savunma haktır! Aylin Işık özgür bırakılmalıdır" diyen Duran , Aylin'in 13 Aralık tarihinde Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde  21. Ağır Ceza Mahkemesi'de görülecek duruşmasına katılım çağrısı yaptı.
 
Duran , "İktidar şiddeti normalleştirmeye, haklı göstermeye devam ettikçe biz kadınlar özsavunma demeye, şiddete karşı mücadele etmeye devam edeceğiz. Ne bu meydanlardan vazgeçeriz ne de erkek devlet şiddetine karşı mücadele etmekten" diyerek tüm kadınları Ocak ayında yine Khalkedon'da olamaya çağırdı.
 
 
KIZIL: ÖLDÜRÜLMEDEN DAYANIŞMAYA ÇAĞIRIYORUM
 
Eyleme katılan Münevver Kızıl da bir konuşma yaptı. Kızıl, "Artık erkek şiddetine dayanamadım ve bunu paylaşmak, anlatmak zorundaydım. Önemli olan kadınlar öldürülmeden gündeme gelmeleri ve yasaların uygulamaya sokulabilmesi. Yarın öbür gün öldürülürsem bunun tek suçlusu Seyfettin olmayacak. İktidar da kadın katliamından sorumludur" dedi.
 
“Ben öldürüldükten sonra fotoğraflarımın pankartlarda taşınmasını istemiyorum. Öldürülmeden dayanışmaya çağırıyorum” diyen Münevver Kızıl'a kadınlar, “Münevver Kızıl yalnız değildir”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganı ile cevap verdi.