29 Mart 2024 Cuma

Satera işçilerinden Cengiz Holding'e 3 gün mühlet

Birleşik Metal-İş Sendikasına üye oldukları için işten çıkarılan Satera işçileri, Satera'nın kurucu ortaklarından Cengiz Holding merkezi önünde yan yana gelerek Cengiz Holding'e kendilerini işe geri alması için 3 gün mühlet verdi. İşçiler, geri alınmadıkları takdirde direnişi kalıcı olarak holding önüne taşıyacaklarını söyledi.

Cengiz ve Kolin Holding ortaklığıyla kurulan Satera Elektrik'te çoğu kadın 18 işçi, 8 Mart'ta, 1 gün öncesinde fabrikada yetki belgesi alan DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için işten çıkarıldı. Günlerdir fabrika önünde direnen işçiler, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Sera Kadıgil, direnişteki Mata Otomotiv ve MKS işçilerinin de katılımıyla Cengiz Holding'in Kısıklı'da bulunan merkezi önünde bir araya geldi.

"Sendika hakkımız engellenemez", "Atılan işçiler geri alınsın", "Geçinemiyoruz, insanca bir ücret istiyoruz" pankartları ve Birleşik Metal-İş flamalarıyla holding önünde toplanan yüzlerce işçi, insanca çalışma koşulları için DİSK'te örgütlenmekten vazgeçmeyeceklerini haykırdı.

SERDAROĞLU: İŞÇİLER GERİ ALINMAZSA DİRENİŞİ CENGİZ HOLDİNG ÖNÜNE TAŞIYACAĞIZ
Eylemde ilk sözü Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu aldı. Eyleme destek veren Mata ve MKS işçilerinin de günlerdir yılmadan usanmadan her türlü saldırıya karşı nasıl mücadele edileceğini gösterdiğini vurgulayan Serdaroğlu, Satera işçilerinin de Mata, MKS ve pek çok fabrikada meydana gelen bir saldırıya uğradığını söyledi.

Satera işçilerinin anayasal haklarını kullanarak sendikalı olduğunu ve Birleşik Metal-İş olarak 7 Mart'ta yetki belgesi aldıklarını kaydeden Serdaroğlu, bunun üzerine patronların önce 8 işçiyi işten çıkardığını, sonrasında ise baskı ve mobbingle sendikalı öncü işçilere istifa dayattığını anlattı. Patronun istifa dayatmasını reddeden işçilerinde çıkarılmasıyla işten çıkarmaların sayısının 18'e yükseldiği bilgisini veren Serdaroğlu, MKS patronundan Cengiz Holding'e kadar sermayedarların arkalarına siyasi iktidarı alarak sendikalaşmayı engellemek için uğraştığının altını çizdi.

Sendikalaşmanın önündeki engellemeler ve hukuksuz uygulamalar devam ettiği takdirde basın açıklamaları ve eylemlerle sınırlı kalmayan bir direniş örgütleyeceklerini söyleyen Serdaroğlu, Cengiz Holding'i uyararak, 29 Mart'a kadar süre verdi ve işçiler geri alınmadığı takdirde direnişi kalıcı olarak Cengiz Holding önüne taşıyacaklarını vurguladı.

ÇERKEZOĞLU: HER ŞEY SENDİKALAŞMANIN ÖNÜNDE ENGEL
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, işi, onuru ve ekmeği için direnen işçileri selamlayarak sözlerine başladı. "En onurlu iş ekmeğimize sahip çıkmaktır. Ekmeğimize sahip çıkmamızın tek yolu ise sendikalı olmak, örgütlü olmak, işyerlerinde, fabrikalarda birlikte çalıştığımız arkadaşlarımızla gücümüzü birleştirmektir" diyen Çerkezoğlu, Türkiye'deki yasalar, mevzuat, hukuk, devlet ve iktidar da dahil olmak üzere her şeyin işçilerin sendikalaşmasına engel olduğunu vurguladı.

Fabrikada yetki almanın ve TİS imzalamanın "deveye hendek atlatmaktan" daha zor olduğunu kaydeden Çerkezoğlu, yetki aldıktan sonra da patronların işçilere pek çok engel çıkardığına dikkat çekti. Satera'da Birleşik Metal-İş'in yetki alması sonrası patronun çoğunluğu genç kadınlardan oluşan öncü işçileri işten atarak örgütlenmeyi kırmaya çalıştığını söyleyen Çerkezoğlu, iktidar ve sermayedarların "kadın istihdamını arttırma" konusundaki vaatlerini hatırlattı. Türkiye'de her iki genç kadından birinin işsiz olduğunu aktaran Çerkezoğlu, şöyle devam etti: "Çalışma şansını elde eden arkadaşlarımızsa aynı işi yaptıkları erkek işçilerden daha düşük ücrette ve daha olumsuz koşullarda çalışıyor. Buna itiraz eden ve eşitlik talep eden, sendikal haklarını talep eden kadınlarınsa bu haklı talebi baskıyla, işten çıkarmalarla karşı karşıya kalıyor."

'GÜCÜMÜZÜ HAYATI YENİDEN ÜRETEN ELLERİMİZDEN ALIYORUZ'
Satera işçilerinin onurlu duruşunun bu ülkenin geleceği olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, kadın işsizliğinin yüzde 50 seviyesinde olduğu, sendikalı işçilerin işten çıkarıldığı bir ülkede demokrasiden söz edilemeyeceğini kaydetti. Sendikalaşmanın en temel hak olduğunu ve Satera patronlarının suç işlediğini dile getiren Çerkezoğlu, "Biz biliyor ki onlar bu suçu işlerken, yasayı ayaklar altına alırken bu gücü ülkeyi yöneten, sırtlarını dayadıkları siyasi iktidardan alıyorlar. Bizler de haklarımıza sahip çıkarken bu mücadelede gücümüzü her gün hayatı yeniden üreten o ellerimizden alıyoruz" dedi. Çerkezoğlu, Satera işçilerinin sonuna kadar yanında olduklarının altını çizerek, emekten yana herkesi bu direnişi sahiplenmeye çağırdı.

Eylem boyunca, "İnadına sendika, inadına DİSK", "Direne direne kazanacağız", "Satera işçisi direnişin simgesi", "Sendika hakkımız engellenemez", "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları atıldı.