26 Nisan 2024 Cuma

MKGP 3 aylık hak ihlalleri raporunu açıkladı

3 aylık hak ihlalleri raporunu açıklayan MKGP, 33 kadın gazetecinin yargılandığını aktardı ve 18 kadın gazetecinin halihazırda tutsak olduğuna dikkat çekti.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), kadın gazetecilere yönelik 3 aylık hak ihlalleri raporunu Beyoğlu'nda bulunan İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şube binasında açıkladı. Basın toplantısına çok sayıda kadın gazeteci katılırken, açıklamanın Kürtçesini Durket Sürer, Türkçesini Meltem İnci okudu.

ARAS: BASKILARINIZ MÜCADELEMİZİ DAHA DA BÜYÜTÜYOR
Açılış konuşmasını yapan Saliha Aras, gazetecilere baskıların son örneğinin bu sabah Demokratik Modernite dergisi çalışanı Sema Korkmaz'ın ev baskınıyla gözaltına alınması olduğuna işaret ederek, "Bizler Kürt kadın gazeteciler olarak, özgür basın geleneğinin ardılları olarak bize yöneltilen bu baskıları boşa çıkartacağız ve bu toplumu hakikat ve bilgiyle buluşturmaya devam edeceğiz" dedi.

Gazetecilere baskıların kendilerini hiçbir zaman sahalardan ve halktan uzak tutamayacağının altını çizen Aras, şöyle devam etti: "Biz devletin, sistemin baskısını her zaman üzerimizde hissediyoruz. Bize mesaj vermeye çalışıyorlar, biz bu mesajların da farkındayız. Ama biz de onlara buradan mesaj gönderiyoruz: Baskılarınız bizim mücadelemizi daha da büyütüyor, öfkemizi daha da arttırıyor."

İNCİ: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ HER GEÇEN GÜN GERİLİYOR
Açıklamayı okuyan Meltem İnci, basın ve ifade özgürlüğünün her geçen gün gerilediği Türkiye'de gazetecilere saldırıların 2023'ün ilk üç ayında da sürdüğünü vurguladı. Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) verilerine göre Türkiye'nin basın özgürlüğünde 180 ülke arasında 149'uncu olduğunu hatırlatan İnci, gazetecilerin kadın, muhalif veya Kürt olmaları gibi nedenlerle daha fazla baskıya maruz kaldıklarına dikkat çekti. Özgür basın emekçileri için yargı sürecinin de işkenceye dönüştürüldüğünü vurgulayan İnci, 16 Haziran'da Diyarbakır'da tutuklanan 16 gazetecinin iddianamesinin 10 ay sonra hazırlandığını hatırlattı.

Kadın gazetecilere saldırıların cinsiyetçilikten bağımsız olmadığını kaydeden İnci, "Bizler bu saldırıların hem tanıkları hem de yaşayanları olarak, bir yandan mesleklerimize sahip çıkarken, bir yandan da kadınların görünürlüğü için mücadelemize devam ettik, ediyoruz" ifadelerini kullandı.

3 AYDA 33 GAZETECİ YARGILANDI
Basına saldırılara karşı örgütlenme ve dayanışmanın önemine işaret eden İnci, şu anda hapishanelerde en az 18 kadın gazetecinin tutsak edildiğini aktardı. Ocak, şubat ve mart aylarında 33 gazetecinin yargılandığını, 7 gazeteci hakkında soruşturma açıldığını söyleyen İnci, bu 3 ayda 6 gazetecinin ise gözaltına alındığını belirtti. 5 kadın gazetecinin hapishanede çıplak aramaya maruz kaldığını,1 kişinin hücre cezası aldığını ifade eden İnci, 12 tutsak kadın gazetecinin ise saldırıya uğradığını söyledi. Bu süreçte 2 kadın gazetecinin işinden edildiğini, 3 gazetecinin ise çeşitli cezalar aldığını belirten İnci, 1 gazetecinin tutuklandığını, tutsak 1 gazetecinin ise infazının yakıldığını belirtti.

'HAKİKAT MÜCADELEMİZDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ'
Maraş merkezli depremler sonucu 25 gazetecinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan İnci, 10 gazetecinin ise saldırı ve engellemelere maruz kaldığına dikkat çekti. İnci, şöyle devam etti: "Tablo çok ağır ve karanlık görünse de buradan bir kez daha tekrarlamak isteriz ki; doğanın, kadının, halkların, çocukların, işçilerin, emekçilerin, kısacası 'öteki' olarak anılan kim varsa onlara yönelik bir saldırı olduğu sürece ve düşünü kurduğumuz güzel günler gelene kadar bizler de bedeli her ne olursa olsun hakikat mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz."