19 Mayıs 2024 Pazar

ESP Kürdistan: Leyla Güven haklıdır tecrit kalkmalıdır

Leyla Güven'in açlık grevi eylemine ilişkin açıklama yapan ESP Kürdistan, "Leyla Güven haklıdır tecrit kalkmalıdır" dedi.
Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Kürdistan, Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in açlık grevine ilişkin açıklama yaptı.
 
ESP Kürdistan, "DTK Eşbaşkanı ve HDP Colemerg vekilimiz Leyla Güven'in 8 Kasım 2018 tarihinde Kürt halk önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle başlattığı açlık grevi direnişi sonuç vermeye başladı. Kardeş Mehmet Öcalan 12 Ocak günü Abdullah Öcalan ile görüştü" dedi.
 
Leyla Güven ve hapishanelerde 226 tutsağın süresiz dönüşümsüz açlık grevi sömürgeci saray rejiminin katı tecrit politikasında gedik açtığı vurgulanan açıklamada, "11 Eylül 2016'dan beri ilk defa Öcalan'dan haber alınmış ve sağlığının iyi olduğu öğrenilmiş oldu. 7 yıldır avukatlarıyla görüştürülmeyen, 2.5 yıldır hiç haber alınamayan Kürt halk önderi Abdullah Öcalan ile kısa da olsa görüşmenin sağlanmış olması halkımızda sevinçle karşılanmıştır. Ancak bu görüşmenin tecritin kalktığı anlamına gelmediği, bilakis diktatörlüğün yerel seçimler öncesi gelişen tepkileri yumuşatmak için böylesi bir adım attığı görülmektedir" diye kaydedildi.
 
ESP Kürdistan açıklamasının devamında şu ifadelere yer verildi:
"Kürt özgürlük hareketinin kurumları, tutsakların temsilcileri ve nihayetinde vekilimiz Leyla Güven oyalama taktiklerine taviz vermeyeceklerini açıkladılar. Öcalan'ın bir lider olarak avukatları ve siyasi heyetlerle görüşebilmesinin yolunun açılması gerektiğini ifade ettiler. Buna paralel yeni açlık grevi grupları açıklanırken; tutsak DBP Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel ve önceki dönem vekillerinden Selma Irmak'ta süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayacaklarını duyurdular.
 
"İmralı'daki mutlak tecritin kaldırılması, Kürt halk önderi sayın Abdullah Öcalan'ın sağlık, hukuk ve politik haklarının güvenceye alınması, tecritin Kürt halkına karşı bir şantaj olarak kullanılmasından vazgeçilmesi Ortadoğu halklarının çıkarına olacaktır.
 
"Sosyalist yurtseverler olarak, ilk günden itibaren açlık grevi direnişinin bir parçası olarak konumlandık. Tutsak genel başkanımız Çiçek Otlu on günlük dayanış ma açlık grevine girerken, sosyalist tutsaklar da destek açlık grevlerinde yerlerini aldı lar. Amed'den Wan'a halk toplantılarında halkımızla birlikte bir yol ararken tecritin yalnızca Kürtlerin bir talebi olmadığından hareket eden yoldaşlarımız İstanbul'dan İzmir'e, Ankara'ya Leyla Güven'in talebini işçi ve emekçilere taşımaya çalıştılar.
 
"İşgal, kayyum ve tecrit siyasetine karşı mücadele bugün her zamankinden daha fazla iç içe geçmiştir. Birleşe birleşe ve direne direne kazanmanın yolunun açılacağı bir kez daha ortaya çıkmıştır. Yerel seçimler için bir araya gelen Kürdistani güçler olanak ve enerjilerini tecrit karşıtı mücadelede de birleştirmeyi başarmalıdırlar.
 
"Sosyalist yurtseverler dün olduğu gibi bugün de birleşik mücadele ruhuyla 'Leyla Güven haklıdır tecrit kalkmalıdır' şiarının taşıyıcısı olacaktır. Kadın iradesinin gür sesi olan Leyla Güven'in; 'Direnerek kazandık, şimdi de direniyoruz ve kazanacağız.' Sözleri bizim de sözümüz olacaktır."