19 Mayıs 2024 Pazar

Erdoğan: Trump'la anlayış birliğine vardığımızı umuyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gerçekleştirilen Trump görüşmesi ile ilgili, "Sayın Trump ile tarihi önemde bir anlayış birliğine vardık. Gayet müspet bir görüşme oldu. Bizim tarafımızdan oluşturulacak güvenli bölge kendisi tarafından da ifade edildi. Türkiye üzerine düşeni yapmaya devam edecektir yeter ki bizim hassasiyetlerimize riayet edilsin" dedi.
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan partisinin Meclis Grup Toplantısında konuştu.
 
Suriye'deki gelişmeler üzerine konuşan Erdoğan, "Şimdi sırada Münbiç ve Fırat'ın doğusundaki terör unsurları ile daha aşağılarda yuvalanan DEAŞ artıkları bulunuyor" dedi.
 
Erdoğan ABD Başkanı Donald Trump'un açıklamaları konusunda ise, şunları söyledi: "Sayın Trump'ın Suriye meselesinde farklı yaklaşımlar içerisinde olduğunu görmekten memnuniyet duyduk. Fiilen sahaya yansımadı. Geçtiğimiz ay sayın Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Sayın Başkan, Amerika'nın Suriye'deki askerleri çekeceğini bize ifade etti. Sayın Trump'ın kişisel sosyal medya hesabından verilen bir takım mesajlar beni ve arkadaşlarımı üzdü. Dün gece bu meseleleri kendisiyle telefonda konuştuk. Gayet müspet bir görüşme oldu. Kendisi Amerikan askerlerini Suriye'den çekilme kararını teyit etti. Güvenli bölge konusu 20 mil olarak kendisi tarafından da ifade edildi. Bu da 30 kilometreyi aşan derinlikte bir güvenli bölge. Suriye'de hiçbir etnik ve dini grup gözetmeden herkese kucak açtığımızı PKK YPG'nin kendisine tabi olmayan tüm gruplara zulmettiğini ifade ettik. Bunların belgelerini de kendi danışmanlarına verdiğimizi kendisine söyledik. İkili ticaret hacmimizi 75 milyar dolara çıkarma hedefimiz doğrultusunda daha hızlı adımlar atma konusunda karara vardık.''