8 Mayıs 2024 Çarşamba

Eğitim Sen: AKP eğitimde cinsel istismarı artırıyor

Eğitim Sen İst. 2 Nolu Şube Kadın Sekreteri Demet Suluhan, eğitimde yaşanan cinsiyetçilik ve cinsel saldırıların artışının sebebinin AKP'nin eğitim politikaları olduğunu söyledi.
Eğitim Sen İstanbul 2 Nolu Şube, Beykoz Prof. Dr. İbrahim Canan Anadolu Lisesi'nde görev yapan öğretmenin Beykoz Adliyesi'nde görülecek cinsel istismar davası öncesi adliye önünde basın açıklaması yaptı.
 
Basın açıklamasını Eğitim Sen İst. 2 Nolu Şube Kadın Sekreteri Demet Suluhan okudu. Suluhan, pantolon giyen kız öğrencilerin kendisinde şehvet uyandırdığını söyleyerek erkek öğrencilerin de tahrik olduğunu ifade etmeye teşvik eden, cinsiyetçi söylemleriyle sürekli kadınları ve çocukları aşağılayan öğretmenle ilgili 3 yıl önce açılan davanın duruşmasını takip ettiklerini söyledi.
 
Sulujan, "Sendikamıza konuyla ilgili beyanların ulaştığı andan itibaren sürecin takipçisi olduk ve savcılığa suç duyurusunda bulunarak açılan dava sonucunda tüm duruşmaları takip ettik" dedi.
 
CİNSİYETÇİ ÖĞRETMENLER GÖREVDE
 
Suluhan, "Dava konusu olan şahıs, dini referans alarak öğrenciler arasında cinsiyet eşitsizliğini ve tacizi meşrulaştıran söylemler üretip anayasamızda düzenlenen ayrımcılık yasası hükümlerini açıkça ihlal etmiştir. Bir gecede çıkarılan KHK'ler ile sorgusuz, sualsiz ve ispatsız şekilde on binlerce öğretmen açığa alınıp işinden atılmışken cinsiyetçi, ayrımcı politikalardan güç alan ve eğitimci kimliği taşımayanlar, okullarda öğretmenlik yapmaya devam etmektedir" diye konuştu.
 
Karma eğitim uygula malarına son verilmeye çalışılması, müftü nikâhı, "evlilik" adı altında cinsel istismarların önünü açan yasal düzenlemeler yapılması, kız öğrencileri kıyafetlerinden dolayı hedef gösterenlerin bizzat desteklenmesi ve güçlendirilmesinine değinen Suluhan, "Bilimsellikten tamamen uzak, çocuk gelişimini ve pedagojiyi yok sayan AKP iktidarının getirdiği 4+4+4 sistemi ile örgün eğitimdeki kız çocuklarının sayısında ciddi bir düşüş yaşanmıştır" dite belirtti.
 
AKP'NİN EĞİİTM POLİTİKALARININ SONUCU
 
Toplumsal yaşamı dinsel referanslarla dizayn eden siyasi iktidarın politikaları karşımıza okullarda istismar ve kız çocuklarının eğitim hakkının gaspı olarak çıktığını ifade eden Suluhan şöyle devam etti:
 
"Çocukların çağdaş eğitim ve öğretim haklarını kullanması, her türlü istismardan korunması için girişimde ve dayanışmada bulunmak, çocukların üstün yararını gözetmek sendikamızın amaçları arasındadır. Eğitim Sen olarak kadın ve çocuk bedenine yönelik ayrımcı, baskıcı her türlü politikanın ve zihniyetin karşısında olmaya devam edeceğiz. Mahkemelerin, çocukları ilgilendiren cinsel taciz ve sömürü davalarında kararlarını verirken Türkiye'nin kabul ettiği sözleşmeleri hayata geçirmelerinin bir uluslararası ve insani yükümlülük olduğunu hatırlatır, çocuk istismarı ile ilgili davaların takipçisi olacağımızın bilinmesini isteriz."