9 Ekim 2024 Çarşamba

ÇEVDER'den Zilan vadisi açıklaması

ÇEVDER Başkanı Ali Kalçık, üzerinden 92 yıl geçen katliamın yaşandığı Zilan vadisinin bugün de ekolojik yıkımla tahrip edildiğini söyledi. 

Van Çevre, Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (VAN ÇEVDER), 13 Temmuz 1930'da Erciş ilçesinde bulunan Zilan vadisinde (Geliyê Zîlan) gerçekleşen katliamın 92. yıl dönümü dolayısıyla dernek binasında açıklama yaptı. Dernek Başkanı Ali Kalçık, Zilan vadisinde binlerce Kürt'ün katledildiğini anımsattı.

Katliamın dönemin gazeteleri tarafından "kahramanlık" şeklinde kamuoyuna yansıtıldığına dikkati çeken Kalçık, 13 Temmuz 1930 tarihli Cumhuriyet gazetesinin manşetine işaret etti. Kalçık, "Bir kahramanlık destanı gibi sunulmuştu. Katliamdan kaçan hamile kadınlar yakalanınca karınları süngü ile deşilerek, çocukların cinsiyeti hakkında iddialaşmaya varıldı" dedi.

Zilan'da yaşanan katliamın hafızalardan silinmesi için bölgede ekolojik tahribatlara yol açacak projelerin uygulamaya sokulduğunu aktaran Kalçık, vadide 4 bin 300 bitki ile sayısız endemik türün olduğunu ifade etti. Herhangi bir çalışma yapılmadan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporları ile mermer ve termik santrallerinin kurulduğuna dikkati çeken Kalçık, "Zîlan doğasında yaptığı tahribatın önüne geçilmezse bu durum sucul yaşamın sonu, endemik bitkilerin yok oluşu olacaktır. Zalan vadisi bugün de ekolojik yıkım projeleriyle yok edilmek isteniyor. Van Gölünü besleyen en büyük nehir olan Zîlan, son yıllarda yapılan baraj ve HES ile yıkıma uğratıldı. Son yıllarda altın madeni açmak üzere sondaj çalışmaları başlatan vadiye, mermer ocağı açılarak, vadinin ekosistemi bu projeyle geri dönülmez yıkıma uğratılmaktadır. Dün silahlarla katliam yapılan vadide bugün de ekolojik yıkımlarla tahribatlar yapılmakta" ifadelerini kullandı.