18 Nisan 2024 Perşembe

Akhisar T Tipi'nde ağız içi arama dayatması

Akhisar T Tipi Hapishanesi'nde hasta tutsaklara hastaneye sevkler için yaklaşık 1 aydır ağız içi araması dayatıldığı ortaya çıktı. Dayatmaya karşı çıkan ağır hasta tutsakların tedavi hakkı gasp edilirken, tutsaklar kendilerine ses olunması çağrısı yaptı.

Akhisar T Tipi Hapishanesi'nde, tutsak Bozo Açlan yeğeni Meral Açlan'ı arayarak yaklaşık 1 ay önce tutsakların hastaneye sevk edilebilmesi için ince arama şartı getirildiğini aktardı. Açlan'ın anlatımına göre, ağız içi aramayı kabul etmeyen tutsaklar hastaneye götürülmüyor ve tedaviden yoksun bırakılıyor. 

"Ağır hastalar gerekli tedaviyi görmedikleri için durumları gittikçe ağırlaşıyor. Aramalarda ağızlarını açmayı reddettikleri için hastaneye götürülmeyen tutsaklar yaklaşık bir aydır kalp hastalığı, sınırda kemik erimesi, epilepsi, parkinson, şeker, yüksek tansiyon, vertigo, mide ve bağırsak hastalıklarıyla tedavi olmadan baş etmeye çalışıyorlar" diyen Açlan, amcasının bir hastalığı olmadığını ancak diğer tutsakların seslerinin duyurularak bir an önce tedavi edilmesini istediğini belirtti.

Tutsakların sağlık durumlarının endişe verici olduğunu ifade eden Açlan, kısa bir süre önce aynı hapishanede Mehmet Sevinç'in şüpheli bir şekilde yaşamını kaybettiğini hatırlattı. Sevinç'in ölümünden bir gün önce hastaneye götürülüp getirildiğini ve ölümünden sonra yapılan açıklamalarda çelişkiler olduğunu kaydeden Açlan, şöyle devam etti: "Aynı durumun tekrar yaşanmaması için tedavilerin yapılması gerekiyor. Belirtilen hastalıklar ciddi ve tedavi altına alınmazsa tehlikeli olacak hastalıklar. Tutsaklar ilaçlarını da alamıyor. Sadece cezaevi içerisindeki revire götürülüyorlar. Orada da imkanlar çok kısıtlı olduğu için doğru düzgün bir bakım yapılmıyor. Düzgün bir bakım için hastaneye götürülmeleri gerekiyor."