17 Mayıs 2024 Cuma

'42 aydır Suruç için adalet istiyoruz'

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç katliamı için adalet istemek talebiyle 42. kez buluştu. Eylemde 42 aydır katliamın aydınlatılmadığı belirtilirken, Suruç'un aydınlatılmasının diğer katliamların da aydınlatılmasını sağlayacağı vurgulandı.
Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç katliamının aydınlatılması ve sorumluların cezalandırılması talebiyle 42. kez Halitağa Caddesi'nde bir araya geldi. Suruç şehitlerinin fotoğraflarının taşındığı eyleme Suruç ailelerinin yanı sıra HDP Diyarbakır Milletvekili İmam Taşçıer, ESP İl Başkanı Pınar Türk, SGDF Eşbaşkanı Okan Danacı, SGDF MYK üyeleri Ali Deniz Esen, Tanya Kara, ÖGK Merkezi Koordinasyon üyesi İlknur Çetin de katıldı.
 
SURUÇ'UN AYDINLATILMASI DİĞERLERİNİ DE AYDINLATACAK
 
Basın metnini okuyan Suruç Aileleri'nden Feti Aydın, 42 ay önce Suruç'ta canlı bombalı saldırısıyla 33 düş yolcusunun ölümsüzleştidiğini anımsattı, aradan geçen zamana rağmen bu kanlı saldırının arkasındaki karanlığın aydınlatılmadığına dikkat çekti. Aydın, "Biz Suruç Aileleri İnisiyatifi olarak katliama dair sorduğumuz en basit sorulara dahi cevap alamadık. Katliamı gerçekleştiren Abdurrahman Alagöz, katliamı gerçekleştirdiği Amara Kültür Merkezi'ne nasıl geldi? Tek başınamıydı yoksa onu oraya biri mi getirdi? Tüm bu sorularımızın cevabını alabilmemiz için katliamın yaşandığı yeri gören mobese görüntülerinin dosyaya konulmasını istiyoruz" dedi.
 
42 aydır katliam dosyalarında yapılan davaların yüzeysel olmasını ve cezasızlıkla sonuçlandırılmasını teşhir ettiklerini kaydeden Aydın, "Suruç için adalet isterken bu topraklarda yaşanan bütün katliamlar için de adalet istedik. DAİŞ'in yurtiçi ve yurtdışında yaptığı katliamları yaşayanlarla dayanışma içinde olduk. Yaşanan katliamları aydınlatılmasının yaşanabilecek diğer katliamların önüne geçeceğini savunduk , savunmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
 
SURUÇ TANIKLARI ÖLMEDİKLERİ İÇİN CEZALANDIRILDI
 
IŞİD'in yaptığı katliamların tamamının organize katliamlar olduğunu vurgulayan Aydın, IŞİD'in yaptığı tüm katliamların bağlantılı olduğuna dikkat çekti. Katliamda sorumluluğu bulunanlar tutuklanmazken Suruç yaralılarının, tanıklarının ve dava avukatlarının tutuklandığını söyleyen Aydın, sözlerine şunları da ekledi: 
"Tanımların, yaralıların duruşmalara katılma talepleri red edilerek duruşmalara katılmaları engellendi. Suruç'ta yaşamlarını yitirmedikleri için cezalandırılmak istendi. Son olarak HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü hakkında zorla getirilme kararı çıkarılmış ve HDP Urfa İl Eşbaşkanı Aliye Kızıldamar tutuklanarak hapishaneye konulmuştur. Adalet mücadelemizde bizi hiç yalnız bırakmayan Ayşe Sürücü hakkında çıkarılan zorla getirme kararı geri alınmalı ve tutuklanan Aliye Kızıldamar serbest bırakılmalıdır."
 
Tüm katliamların aydınlatılmasını isteyen Aydın, konuşmasını "Suruç için adalet, herkes için adalet" demekten vazgeçmeyeceklerini vurgulayarak sonlandırdı.
 
Eylem 33 Suruç şehidinin ismi okunarak son buldu.