5 Mayıs 2024 Pazar

14 ilde 340 kişi gözaltına alındı

Van'da halk iradesinin gasp edilmesine karşı pek çok kentte eylemlere katılan 340 kişi, 14 ilde düzenlenen operasyonlarla gözaltına alındı.

Van'da yerel seçimlerde birinci gelen Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayı Abdullah Zeydan'ın memnu haklarının geri alınarak mazbatanın AKP'li adaya verilmesi sonrası pek çok kentte başlayan eylemlere katılan 340 kişi gözaltına alındı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 14 ilde operasyon düzenlendiğini, 340 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Açıklamaya göre Van, Diyarbakır, Şırnak, İzmir, Mardin, Batman, Kocaeli, Antalya, Şanlıurfa, Adana, Mersin, Ankara, Bingöl ve Manisa'da operasyon düzenlendi.

Öte yandan Van Emniyet Müdürlüğü ve karakolların neredeyse tamamı gözaltılarla dolarken, iki gündür Van'daki eylemlerde gözaltına alınanların ifadeleri alınmaya başlandı. Sabah saatlerinde 60 kişi emniyet ifadelerinin ardından savcılığa sevk edildi. Savcılık "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk ettiği 26 kişi hakkında tutuklama kararı verdi. 

'İŞKENCEYLE İLGİLİ SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'
Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Van Barosu, kurduğu kriz masasıyla gözaltılar ile ilgili hukuki süreçleri takip ediyor. Yaşananlar hakkında Mezopotamya Ajansı'na bilgi veren Avukat Savaş Avcı, "Bu süreçte yapılan eylem ve etkinliklerde gözaltına alınanların hukuki takibi yapılmaktadır. Kötü muamele ve işkenceye varan hususlarda alınan şikâyetler takip edilmektedir. Şu an gözaltında çok sayıda yaralı ve işkence gören kişiler var. Müdahale esnasında dişi, kafası, burnu yada çeşitli yerlerinden yaralananlar var. Biz, hukukçular olarak orantısız güç kullanımından kaynaklı yaralanmaları takip edeceğiz ve mutlaka kötü muamele ve işkence ile ilgili suç duyurusunda bulanacağız" dedi.