25 Nisan 2024 Perşembe

Turgut Öker'in duruşması 29 Nisan'a ertelendi

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Onursal Başkanı Turgut Öker hakında açılan davanın duruşması Kartal'da İstanbul Adliyesi 25. Asliye Ceza Mahkemesi'nde Adliyesi'nde görüldü. Duruşma 29 Nisan'a ertelendi. 

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Genel Başkanı Turgut Öker'in yargılandığı davanın duruşması İstanbul Anadolu Adliyesi 25. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmaya, Alevi Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat, HDP Milletvekilleri Zeynel Özen, Kemal Bülbül, Musa Piroğlu, CHP milletvekilleri Ali Şeker, Orhan Sarıbal, Sol Parti'den Alper Taş, Avrupa'dan parlamenterler, Alman akademisyenler ve Almanya, İngiltere, Fransa ve Avusturya'dan ve Türkiye'nin birçok ilinden çok sayıda Alevi katıldı.

Duruşmada savunma yapan Turgut Öker, "Ben 30 yıldır Alevi kurumlarında başkanlık yaptım. Alevilerin vicdanı var, adelet duygusuna sahipler. Berkin Elvan cinayetine sessiz kalamazdım çünkü bu cinayet Alevilere yönelik işlenen bir cinayettir. Buna sessiz kalamazdım. Ayrıca Alman halkı için Hitler neyi ifade ediyorsa, Yavuz Selim de bizim nezdinimizde odur. Yapılan bir köprüye onun adının verilmesine tepkisiz kalamazdım. Tarihteki en büyük Alevi katliamının sorumlusu olan bir kişinin masum gösterilmesine sessiz kalamazdık. Buna tepki göstermek insan olmanın bir gereğidir. Burada yargılanan ben değilim burada Alevi toplumu yargılanıyor. Bu zulümdür, bu zulmün bir an önce bitmesini istiyorum" dedi.

Erdoğan'a hakaret iddiasıyla yargılandığını ifade eden Öker, "Erdoğan milli görüş hareketinin kadrosuydu, zaman zaman bir çok etkinlikte bir araya gelmiş biriyim ama bugün o Cumhurbaşkanı ve dokunulmazlık zırhına sahip. Ben ise yargılanıyorum, bunu kabul edemiyorum. Ceza verilecekse bu kabulumdur bir an önce ne uygun görülüyorsa onun kararı verilmeli ve bu zulmün bitmesini istiyorum" diye belirtti.

Mahkeme duruşmayı 29 Nisan 2020 tarihine erteledi.

ADLİYE ÖNÜNDE AÇIKLAMA YAPILDI
Duruşmanın ardından adliye önünde açıklama yapıldı. Burada konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal, yargılanmak istenen Alevilik ve değerleri olduğunu söyledi. Bir tek kişinin tüm topluma baskı uyguladığını belirten Sarıbal, "Alevi toplumu insanlıktan, zulme karşı duran tutumundan vaz geçip iktidara yanaşsın istiyorlar. Hayır, biz insanlıktan yanayız" diye konuştu.

HDP Milletvekili Kemal Bülbül ise davanın sadece Öker ya da Alevi toplumuna değil Kürtlere, ilerici ve demokratlara açıldığını ifade etti. AKP-MHP Faşist iktidarına karşı her alanda mücadele ötmeye devam edeceklerini ifade eden Bülbül, her alanda dayanışma içinde olacaklarını belirtti.