28 Nisan 2024 Pazar

Tunç: Sultangazi'yi ezilen halklarla yönetmek için adayız

Sultangazi'yi kadınlar, gençler, emekçiler, ezilen halklarla birlikte yönetmek için aday olduklarını dile getiren DEM Parti Sultangazi Belediyesi Eşbaşkan adayı Erol Tunç, yerel yönetim politikalarını ETHA'ya anlattı. Tunç, "Birlikte mücadeleyi büyütürsek bu tekçi, rantçı belediyecilik anlayışını yıkar; halkçı, yerinden yerel, çok dilli belediyecilik anlayışını getirmiş oluruz. Bizler sadece Sultangazi'yi yönetmeye gelmiyoruz. Sizlerin yöneteceği bir Sultangazi için adayız" dedi.

Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul'da sokak sokak seçim çalışmalarını sürdürüyor. Çalmadık kapı bırakmayan DEM Parti eşbaşkan adayları; halkla bir araya geliyor, sorunların çözümünü tartışıyor. İstanbul'da neredeyse her seçim bürosunun açılışı mitinge dönüşürken, ilk dikkat çeken ise halkın coşkusu ve ilgisi.

HALKIN İRADESİ POLİS ABLUKASINI YOK SAYDI
Burjuva partilerin adaylarının seçim çalışmaları için her türlü olanak sunulurken, AKP-MHP iktidarı devletin olanaklarıyla çalışmalar sürerken DEM Parti seçim çalışmaları polis ablukasıyla engellenmeye çalışılıyor. Geçtiğimiz günlerde DEM Parti Gazi Mahallesinde seçim bürosu açılışını gerçekleştirdi. Sokak başları polis ablukasına alınırken büronun önüne de özel harekat polisleri, "akrep" denilen zırhlı araçlar konuşlandırıldı. Ancak iradesine sahip çıkan Gazi Mahallesi halkı seçim bürosunun önünü hıncahınç doldurdu, açılış bir şölene dönüştü. Halk saatlerce seçim bürosunu terk etmedi.

Açılışın gerçekleştiği gün DEM Parti Sultangazi Belediyesi Eşbaşkan adayı Erol Tunç ile görüştük. Eşbaşkan adayı Fatma Yeni ile birlikte Sultangazi'de çalmadık kapı bırakmamayı hedeflediklerinin altını çizen Tunç, yerel yönetim politikalarını ETHA'ya aktardı.

'HALKIN COŞKUSU BİZE UMUT VERİYOR'
Yoğun bir çalışma içinde olduklarını anlatan Tunç, görüştükleri bazı kişilerin "DEM Parti seçime girmeseydi sandığa gitmeyeceğini" söylediğini belirterek, "Bizim için umut verici bir şey. Bu nedenle çalışmalarımızı en hızlı şekilde sürdürüyoruz" dedi.

Habipler, Esentepe, Şakirpaşa, Sultançiftliği, Gazi, 75. Yıl mahallelerinde çalışmaları sürdürdüklerini dile getiren Tunç, "Çok güçlü, kitlesel katılımla seçim bürolarımızı açıyoruz. Halkımızın umudu bizi de umutlandırıyor" ifadelerini kullandı.

'DEVLET GAZİ MAHALLESİNİ DEVRİMCİ MAHALLELERDEN UZAKLAŞTIRDI'
Tunç ve Yeni'nin seçim çalışmalarını yürüttükleri bölge diğer alanlara nazaran daha özgün. Özellikle Gazi Mahallesinin devrimci, demokrat damarını yok etmek için devlet üst üste operasyonlar yaptı, devrimcilerin halkla bağını koparmaya çalıştı, mahallede uyuşturucu satışını polis ve çeteler eliyle yaygınlaştırdı. Bu nedenle yozlaştırma, çeteler ve uyuşturucu sorununu özel ele aldıklarını dile getiren Tunç, şöyle açıkladı: "Gazi Mahallesi geçmişte sosyalist, devrimci hareketlerin politik bilinçle direniş gerçekleştirdiği bir mahalle olarak bütün Türkiye kamuoyu tarafından bilinmekteydi. Devlet çok bilinçli olarak şunu yaptı. 2008 yılına kadar Sultançiftliği, Gazi Mahallesi gibi birçok mahalle Gaziosmanpaşa ilçesine bağlıydı. Özellikle Gazi Mahallesini daha çok sol, sosyalistlerin, demokratların olduğu mahallelerden uzaklaştırarak Sultançiftliği, 50. Yıl ile AKP'nin oy deposu olarak gördüğü muhafazakar mahallelerle bir araya getirerek, 'Gazi Mahallesinde de biz kazanıyoruz'u göstermeye çalıştı ve Sultangazi ilçesini kurdu."

'YOZLAŞMAYA KARŞI POLİTİK BİLİNCİ YÜKSELTMELİYİZ'
Devletin politik aklı kıramayınca madde kullanımını, mahallede çetelerin rahat hareket edebildiği bir durum yarattığına dikkat çeken Tunç, "Yoksul emekçi halk çocuklarını lüks bir hayata yönlendirerek, parayı, lüks araçlarla gezmeyi göstererek, uyuşturucunun çetenin içine çekmeye çalıştı. Maalesef ki emekçi, yoksul halkın çocukları buna kapılmış oldu. Yapmamız gereken politik bilinci yükseltmek, rehabilitasyon merkezlerini ve halkın bu anlamdaki bilgi birikimini artırmak. Halkı madde kullanımına, uyuşturucuya, çeteleşmeye karşı politik, sosyolojik, psikolojik anlamda hazırlamadığımız sürece bu mücadeleyi kazanamayız" diye vurguladı.

'MADDE KULLANIMINA KARŞI HALKIMIZLA BİRLİKTE MÜCADELE EDECEĞİZ'
Emekçi halkın çocuklarının uyuşturucu ve çetelerle ilişkisinden "utanarak" bunları ev içinde gizli tutmaya, dışarıya belli etmemeye çalıştığını söyleyen Tunç, "Öncelikle bunun ayıp olmadığını, ayıbı yapanın bu çocukları bu bataklığa çekenler olduğunu, bu bataklığın kurutulması için halkımızın bunları anlatan kişileri dışlamadan sahiplenmesi gerektiğini anlatmamız gerekiyor. Sonrasında madde kullanımına karşı el ele verip psikolojik tedavi sürecini rehabilitasyon merkezlerinde gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

'GENÇLİĞE EN BÜYÜK VAATLERİMİZDEN BİRİ KÜLTÜR SANAT ALANLARI'
Yerel, yerinden yönetimin ayaklarını oluşturanın kadınlar ve gençler olduğunu söyleyen Tunç, "Kültür, sanat açısından gelişmemiş toplumlar her türlü boşlukta kendini yozluğa, çürümüşlüğe götürür. Bizler de Sultangazi'yi kültür sanat merkezi haline dönüştürme hedefiyle, her mahalleye birkaç kültür sanat merkezi oluşturmak ve halkın kültürel, sosyal ilişkilerini güçlendirmesi, eğlenebileceği; politik anlamda, düşsel, düşünsel, eğitimsel alanlar gerçekleştirmek istiyoruz. Bunları kolektif yapmak istiyoruz. Sanat üreterek, yaşamın içindeki politik hattı birlikte üreterek yapmak istiyoruz" dedi. 

'CEBECİ BAŞTA OLMAK ÜZERE SULTANGAZİ'DEKİ TAŞ OCAKLARINI KAPATACAĞIZ'
Sultangazi ilçesindeki Alibey barajı etrafındaki taş ocaklarının yarattığı tehlikeye ve ekolojik yıkıma dikkat çeken Tunç, "Avrupa yakasındaki halklarımızın büyük bir bölümünün içme suyunu Alibey barajından kullanıyor. Bu taş ocaklarının acilen kapatılması gerekirken, rantçı AKP ve CHP taş ocaklarını kapatmıyor. Sultangazi'yi AKP'li belediye yönetiyor, büyükşehiri ise CHP. Bu taş ocaklarının kapatılmasına yönelik hiçbir hamle yok. Aynı zamanda bu taş ocakları şehrin merkezinde, göbeğinde doğayı talan ediyor, ekolojist sistemi bozuyor. Buradaki insanların yaşamlarını tehdit ediyor. Acilen bu taş ocaklarını kapatacağımızın sözünü veriyoruz" diye ekledi.

'HALKIMIZIN İSTEDİĞİ PROJEYİ HAYATA GEÇİRECEĞİZ'
Sultangazi'nin belli bölgelerinde özellikle Gazi Mahallesinde ciddi bir trafik sorunu olduğunu, 2 buçuk kilometrelik bir mesafenin dahi 45 dakikada gidildiğini aktaran Tunç, "İşten yorgun gelen emekçi halklar eziyet çekiyor, otobüsler tıklım tıklım. Bu keşmekeşliği çözmek istiyoruz. Çözüm çok basit, hatları doğru şekilde düzeltmek, metro hatlarına geçebilmek ve oraya bir metro getirmek veya bir tramvay hattını oluşturabilmek. Hangisi halkımız için yararlıysa, halkımıza soracağız ve o projeyi hayata geçireceğiz. Yerel yönetim dediğimiz budur" diye konuştu.

'KADINLARIN SULTANGAZİ'DE ÖZGÜRCE DOLAŞMALARINI SAĞLAMAK İSTİYORUZ'
Ayrıca kadınların yaşadıkları alanlarda özgürce dolaşabilmeleri için gerekli tüm düzenlemeleri yapacaklarını vurgulayan Tunç, Sultangazi ilçesinin mahallelerinde sokak aydınlatması sorununa işaret etti, "Sokaklarımızın aydınlatılmasından tutun, kadınların bir araya gelebilecekleri, birlikte üretebilecekleri, kendi yerel yönetimlerini oluşturabilecekleri, istedikleri saatte sokakları özgürce kullanabilecekleri bir Sultangazi yaratmak istiyoruz" dedi.

'HALKIMIZI BİZİMLE BİRLİKTE OYUNA SAHİP ÇIKMAYA ÇAĞIRIYORUM'
Sandık güvenliğine işaret eden Tunç, "Partimiz sürekli, sandık görevlileri için eğitim yapmakta. Okullarda okul sorumlularımız, müşahitlerimiz var. Halkımızın bize verdiği her oyu YSK'da sisteme girişe kadar korumak için el birliğiyle çalışacağız. Bizimle birlikte oyuna sahip çıkmak isteyen halkımızı okulların bahçesinde bizlerle birlikte çalışmaya, oyların YSK'ya götürülmesinde bize eşlik etmesini istiyorum" çağrısı yaptı.

'SİZLERİN YÖNETECEĞİ BİR SULTANGAZİ İÇİN ADAYIZ'
Tunç son olarak AKP'nin seçmen kaydırma hilesine dikkat çekti ve partisinin şu çağrısını aktardı: "Seçmen kütükleri Kürdistan'da, diğer illerde olan halklarımız İstanbul'a çalışmaya geliyor. Zaten yaşamlarını çok zor idame ettiriyorlar. Bu nedenle oy kullanacağı kente gitmeyi düşünmeyebilir. Tüm halkımıza çağrımız, hangi şehirde oyu varsa DEM Parti ilçe binalarına mutlaka müracaat etsinler, hepsini şehirlerine gönderip, geri gelmelerini sağlayacağız. Otobüslerimiz ayarlanıyor, taşımalı seçmen sistemimiz en iyi şekilde işliyor. Yeter ki bize ulaşsınlar. Halkın karşısında kimse duramaz. Ezilen bütün halkların eşitlik, özgürlük, demokrasi mücadelesini en iyi şekilde sürdürmeye devam ediyoruz. Alevilerin, Sünnilerin, Lazların, Çerkeslerin, tüm halkların partisidir DEM Parti. Birlikte mücadeleyi büyütürsek bu tekçi, rantçı belediyecilik anlayışını yıkar; halkçı, yerinden yerel, çok dilli belediyecilik anlayışını getirmiş oluruz. Buna inanıyoruz. Bizler sadece Sultangazi'yi yönetmeye gelmiyoruz. Sizlerin yöneteceği bir Sultangazi için adayız."