29 Nisan 2024 Pazartesi

Otlu: Faşizme yenilmeyeceğiz

DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, 27 Şubat'ta evinin kapısının kırılarak yapılan hukuksuz aramaya ve 10 Mart'ta kız kardeşi Gökçe Otlu'nun tutuklanmasına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Politik tutsaklarla dayanışmaktan bir adım geri atmayacaklarını kaydeden Otlu, "Eşitlik ve özgürlük mücadelesi yürüten bizler kazanacağız, kesinlikle faşizme yenilmeyeceğiz" dedi. 

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu'nun 27 Şubat sabahı evinin kapısı kırılarak basıldı. Yasaya aykırı olarak Otlu'nun bulunmadığı evde arama izni olmadan evi arandı, özel eşyalarına el konuldu. Evde ikameti bulunan DEM Parti PM üyesi Sıtkı Güngör gözaltına alındı. Tetikçi saray medyası Güngör'ün gözaltına alınmasını, söz konusu hukuksuzluğu meşrulaştırmak amacıyla "aranan terörist yakalandı" iddiasıyla servis etti. Güngör ve Otlu, AKP ve trolleri tarafından hedef gösterilerek linç edildi. Güngör, günler süren gözaltının ardından tutuklandı. 

8 Mart sabahı ise Otlu'nun Ankara'da yaşayan kız kardeşi Gökçe Otlu'nun evi basıldı. 10 Mart günü tutuklanan Otlu hakkında savcılığın gözaltına alındığı 8 Mart sabahı, 10 Mart tarihli "tutuklamaya sevk" yazısını katibine verdiği ortaya çıktı. Emniyette susma hakkını kulanan Otlu'nun ifadesini savcıya vereceğini beyan etmesine rağmen ne savcı ne de katibi adliyeye geldi. 

DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, bu saldırılara ilişkin İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesinde Gökçe Otlu'nun avukatı Ali Şanlı'yla birlikte basın toplantısı düzenledi. 

'EVİMİN KAPISI KIRILMIŞ, ÖZEL EŞYALARIMA EL KONULMUŞTUR'
6 milyonun oyunu alarak milletvekili seçildiğini hatırlatan Otlu, "Dokunulmazlık hakkı bulunan bir milletvekiliyim. Ama evime sabaha karşı gelinmiş, yasal prosedür olmadan evde arama yapılmak istenmiş. Evde bulunan DEM Parti PM üyesi Sıtkı Güngör, izin kağıdını görmek istemiş ve dokunulmazlık hakkımı hatırlatarak arama yapamayacaklarını söylemiş. Ama evimin kapısı kırılmış, tüm özel eşyalarım aranmış, bazılarına el konulmuş. Bu hukuksuzluktur" dedi. 

Güngör'ün uzun yıllardır bu evde ikamet ettiğini, bir gün önce DEM Parti İBB Eşbaşkan adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni ile birlikte seçim çalışmasında olduklarını hatırlatan Otlu, Güngör'ün devrimci tutsaklarla dayanıştığı için tutuklandığına dikkat çekti ve devam etti: "İmralı Hapishanesindeki Abdullah Öcalan üzerinde yürütülen tecrit tüm hapishanelerde ağırlaştırılmış şekilde uygulanıyor. Tutsaklara para yatırmak, görüşem gitmek, tutsaklara para yatırmak suç değildir. Suç olmadığı görülüyor, birçok arkadaşımız tahliye ediliyor. Her koşulda politik tutsaklara sahip çıkacağız."

'KARDEŞİM HUKUKSUZCA TUTUKLANDI'
Yerel seçim çalışmalarının başladığından bu yana sistematik şekilde Ezilenlerin Sosyalist Partisi'ne (ESP) gözaltı ve tutuklama terörü sürdüğünün altını çizen Otlu, "Devrimci ve sosyalistler olarak yenilmeyeceğiz, özgürlük mücadelemizi yürüteceğiz. Karalama ve linç kampanyası sırasında AKP rejiminin kapısını kırabilirsiniz ama irademizi kıramazsınız dedikten sonra Ankara'da 8 Mart sabahı kız kardeşim sosyalist kadın Gökçe Otlu gözaltına alındı. Alındıktan sonra tutuklamaya sevk edildiğinde savcılıkta öğrendik ki, tutuklama kararı alındığı gün çıkarılmış. Adına ne desek karşılamıyor. Bu ülkede gerçekten yargının kimin elinde olduğunu, hukukun öldüğünü bir kez daha gördük. Gözaltılar sırasında yaşanan işkenceleri de protesto ediyoruz. Evimin kapısını kıran İstanbul TEM polislerine, kardeşimin hukuksuzca tutuklanmasına ilişkin davaların takipçisi olacağız. Eşitlik ve özgürlük mücadelesi yürüten bizler kazanacağız, kesinlikle faşizme yenilmeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

'MÜVEKKİLİM ÇİÇEK OTLU'NUN KARDEŞİ OLDUĞU İÇİN TUTUKLANDI'
Ardından Gökçe Otlu'nun avukatı Ali Şanlı söz aldı. Otlu ile birlikte ikisi 70 yaşında biri de öğretmen olan üç kişinin gözaltına alındığını, bu kişilerin siyasi faaliyetlerinin dahi olmadığını söyleyen Şanlı, gözaltı gerekçesinin ise "2023 Eylül ayında MLKP'nin 20. yılında olağan kongresine ilişkin büyükşehirlerde eylem kararı alındığı, Ankara'da bu dört kişinin lojistik desteği ve yardımıyla eylemin yapılacağı" iddiası olduğunu kaydetti. Şanlı, "Tutuklama kararını veren Sulh Ceza Hakimliğinde de ifade ettim. 2023 Eylül ayında yapılan bir ihbar için niye yedi ay beklemişler. Soruşturma savcısı yedi aydır neredeymiş? İddia ettikleri olay gerçek olsaydı, savcı bey kendisini nasıl kurtaracaktı? Müvekkilim Gökçe Otlu sadece Çiçek Otlu'nun kardeşi olması sebebiyle tutuklandı. Nereden anlıyoruz bunu; savcı bey 8 Mart'ta operasyon düğmesine basıyor, tutukluluk sevk müzekkeresini 10 Mart tarihi atarak katiplerine bırakıyor. Müvekkilim susma hakkını kullandı, savcının adliyede ifadesini alması ve ona göre sevk yapması gerekirdi. Ama savcı bey adliyeye gelme tenezzülünde bile bulunmadı" dedi. 

Şanlı, yaşananların bir hukuk garabeti olduğunun altını çizdi ve "Gökçe Otlu haksız ve hukuksuz tutuklanmıştır. İtirazlarımızı sunduk. Yargıçların gereğini yapmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı.