18 Mayıs 2024 Cumartesi

New York Üniversitesi öğrencileri Filistin'e destek eylemi düzenledi

New York Üniversitesi ve New School'daki Filistin halkıyla dayanışma kamplarının polis zoruyla dağıtılmasına tepki gösteren öğrenciler ve akademisyenler bir kez daha eylem yaptı. Bazı üniversitelerde yönetimler geri adım atarak öğrencilerin taleplerini kabul etti.

ABD'deki New York Üniversitesinde (NYU) Filistin destekçisi öğrenciler, bir grup aktivistin de katılımıyla düzenledikleri protesto gösterisinde, okul yönetiminin İsrail'le olan ticari bağlarını kesmesi talebini yineledi. Evergreen Üniversitesinde ise Filistin halkıyla dayanışma eylemleri düzenleyen öğrenciler, üniversite yönetimine taleplerini kabul ettirdi.

ABD'deki üniversitelerde, okul yönetimlerinin her türlü kısıtlaması ve polisin sert saldırısına rağmen, Filistin'e destek gösterilerini sürdüren öğrenciler, dayanışma çadırlarının polis tarafından dağıtılması üzerine NYU kampüsünde bir kez daha bir araya geldi.

New York'ta, Columbia Üniversitesinden sonra en yoğun protesto gösterilerinin düzenlendiği yüksek öğrenim kurumu olan NYU'da, öğrencilerin bu eylemine kitle örgütü temsilcileri ve New York halkı da destek verdi.

Daha önce birçok kez, siyonist İsrail rejiminin saldırdığı Gazze'de ateşkes sağlanması için New York sokaklarında kitlesel eylemler gerçekleştiren Shut It Down adlı grubun üyeleri de üniversiteye ait Paulson Center binası etrafında toplanarak, eyleme gösterisine katıldı.

Bir süre Filistin halkının direnişine destek veren sloganlar atan ve üniversitelerde ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına tepki gösteren öğrencilerin eylemini polis, helikopter ve dronlarla takip ederek taciz etti.

Eyleme katılan öğrenciler, Filistin halkıyla dayanışma kampının dağıtıldığı New School Üniversitenin kampüsüne yürüdü. Polis yürüyüşe katılanlardan bir kişiyi gözaltına aldı.

Grubun sosyal medyadaki paylaşımında, "Öğrenciler çağırıyor, biz cevap veriyoruz" ifadesine yer verilirken, üniversitedeki eyleme katılım çağrısı yapılmıştı.

NYU ve New School'da az sayıda kalan Filistin halkıyla dayanışma kampı çadırları da dün sabah saatlerinde polis tarafından kaldırılmıştı.

EVERGREEN ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN TALEPLERİ KABUL EDİLDİ
Evergreen Üniversitesinde öğrenciler, üniversite yönetimine taleplerini kabul ettirdi. Öğrenci temsilcileriyle üniversite yönetimi arasında mutabakat zaptı imzalanınca öğrenciler kamplarını kaldırmayı kabul etti.

Mutabakat zaptına göre, Evergreen Üniversitesi Başkanı John Carmichael, Gazze'de ateşkes sağlanması, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve bölgeye insani yardımın genişletilmesi taleplerinin yer aldığı bir bildiri paylaşacak.

Üniversite, ayrıca, çatışma devam ederken İsrail, Gazze veya Batı Şeria'daki yurtdışı eğitim programlarını veya öğrencilerin Yahudi veya Filistinli kimlikleri nedeniyle engellenebilecekleri bölgelere yönelik programları onaylamamayı taahhüt etti.

Öğrenciler ve üniversite yönetiminin oluşturacağı bir komite anlaşma maddelerinin uygulanma sürecini takip edecek. Anlaşma maddelerinin en geç 2026'ya kadar uygulaması gerekiyor.

Ayrıca, polisin üniversitedeki varlığının sona erdirilmesine yönelik bir çalışma yürütülecek.

Evergreen Üniversite öğrencileri, 23 Nisan'da öğrencilerin dersleri boykot edip miting düzenlemesinin ardından kampüsün Kızıl Meydan'ında kamp kurmuştu.

Brown Üniversitesi öğrencileri ise taleplerini tam olarak kabul ettirmeden eylemlerini sona erdirdi. Üniversite yönetimiyle görüşmelerin başlaması ve İsrail'le bağlantılı şirketlerden yatırımı çekme talebinin üniversitenin aylık kurumsal toplantısına taşınması kararının ardından öğrenciler eylemi bitirirken, Brown Üniversitesi Rektörü Christina H. Paxson, toplantıda İsrail'le bağlantılı şirketlerden yatırımı çekme konusunun oylanmayacağını bildirdi. Paxson, üniversitenin ilgili biriminden konuya ilişkin 30 Eylül'e kadar bir rapor sunulmasını isteyeceğini kaydetti.

Northwestern Üniversitesi yönetimi ile Filistin halkıyla dayanışma eylemleri düzenleyen öğrenciler arasında da anlaşma sağlandığı duyuruldu. Ancak öğrenciler ve üniversite personeli eylemlerini 1 Haziran'a kadar sürdüreceklerini açıkladı.

ABD'de Columbia Üniversitesi öğrencileri, 16 Nisan günü, üniversite yönetiminin İsrail'in Gazze'deki saldırılarını ve işgalini destekleyen şirketlerle finansal yatırım yapmasını protesto amacıyla kampüs bahçesinde oturma eylemi başlatmıştı.

Rektörlüğün talebi üzerine, eylemin 2. gününde polis kampüse girerek 108 öğrenciyi işkenceyle gözaltına almıştı.

Columbia Üniversitesinde öğrencilere polis saldırısının ardından Filistin halkıyla dayanışma eylemleri ABD'deki çok sayıda üniversiteye yayılmıştı. Eylemler hala pek çok üniversitede devam ediyor. Eylemlere öğrencilerin yanı sıra öğretim görevlileri de katılıyor.

Polis, son 2 haftada aralarında bazı öğretim görevlilerinin de bulunduğu yaklaşık 2 bin 200 kişiyi gözaltına aldı.