24 Nisan 2024 Çarşamba

'Mehmet Sarar derhal serbest bırakılmalı'

Almanya'da tutuklanan Mehmet Sarar'ın serbest bırakılmasını isteyen Grev ve Direnişle Dayanışma Komitesi, "Mehmet Sarar derhal serbest bırakılmalı ve Fransa'ya geri dönmesi sağlanmalıdır" diye belirtildi.

Grev ve Direnişle Dayanışma Komitesi, 26 Ocak günü Alman polisi tarafından gözaltına aldıktan sonra tutuklanan üyeleri Mehmet Sarar'ın serbest bırakılması talebiyle yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, "26 Aralık günü, tatilini geçirmek için Paris'den yola çıkan Mehmet aynı gün Alman Polisi tarafından gözaltına alınmış ve kendisi hakkında uluslararası arama kararı olduğu gerekçe gösterilerek Freiburg Hapishanesi'ne gönderilmiştir" denildi.

Türkiye'deki antidemokratik yasalarla verilmiş kararlarla cezalandırdığı Türkiyeli politik mültecileri Avrupa'da Interpol eliyle baskı altına alındığı ifade edilen açıklamada, "Mehmet Sarar gibi, Fransa'da oturum kartı olan bir siyasi mülteciyi tutuklayarak, Alman Hükümeti hem Türkiye devletiyle işbirliği yapmakta, hem de kendisinin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri çiğnemektedir" diye kaydedildi.

Mehmet Sarar'ın hayatının 10 yılını Türkiye hapishanelerinde geçirdiği hatırlatılan açıklamada, "Burada katıldığı 300 günden fazla süren açlık grevi eylemi sonuncunda Wernicke Korsakoff sendromuna yakalanmış bir politik mültecidir. 2011 yılından beri Fransa'da yaşayan arkadaşımız, inşaat işçisi olarak mensup olduğu işçi sınıfı saflarında mücadeleye buradada devam etmiştir. Grev ve Direnişlerle Dayanışma Komitesi (GDKK) bünyesinde özellikle göçmenlere yönelik çalışmalar yürüten Mehmet Sarar, dün Sarı Yeleklilerle, bugün emeklilik yasasına karşı demiryolu ve metro işçileriyle, grevci öğretmenlerle yanyana sokaklarda, eylem alanlarındaydı. Mehmet Sarar derhal serbest bırakılmalı ve Fransa'ya geri dönmesi sağlanmalıdır" diye belirtildi.