17 Mayıs 2024 Cuma

Köksal: Mücadeleyi sıralardan sokaklara, sokaklardan meydanlara taşıyalım

Devrimci Öğrenci Birliği'nden Gizem Köksal ile liselerde son dönemde genç kadınlara ve LGBTİ+'lara yönelik artan baskıları konuştuk. Köksal, artan baskılarda AKP'nin kadrolaşma politikasının rolüne işaret ederek, "Mücadeleyi sıralardan sokaklara, sokaklardan meydanlara taşımalıyız" dedi.

Devrimci Öğrenci Birliği'nden (DÖB) Gizem Köksal, liselerde genç kadınlara ve LGBTİ+'lara yönelik artan baskılara ilişkin ETHA'ya değerlendirmede bulundu. Köksal, yaşanan baskıların son 5 senede arttığına işaret ederek, öğrenciler birbirinden güç aldıkça ve yaşananlara tepki gösterdikçe idarelerin öğrencileri daha fazla susturmaya çalıştığını kaydetti.

Boğaziçi direnişiyle birlikte LGBTİ+'ların daha fazla hedef alındığını ifade eden Köksal, liselerde genç kadınlar ve LGBTİ+'ların idarelerin yanı sıra ülkücüler tarafından da hedef alındığına işaret etti. Köksal, öğrencilerin sadece okul içindeki davranışlarıyla değil, sosyal medya hesapları sebebiyle bile fişlenebildiğine dikkat çekerek, fişlenen öğrencilerin önce sözlü olarak baskılandığını sonrasında ise tehdit edildiklerini aktardı.

Köksal, eğitim gördüğü okulda tacize uğrayan LGBTİ+ bir arkadaşından örnek vererek, cinsel tacize maruz kaldığını, fakat cinsel yönelimi nedeniyle tacizci hakkında işlem yapılmadığını ve korunduğunu söyledi. Tacizcinin bundan güç alarak tacizlerini sürdürdüğünü anlattı.

Okullarda öğrencilerin giyimlerinden saç renklerine, taktıkları küpelere kadar her şeye karışıldığını belirten Köksal, geçtiğimiz haftalarda Kadıköy Anadolu Lisesi'nde bir öğrencinin tayt giydiği için hakaretlere uğradığını hatırlattı.

Önceki dönemlerde okullardaki kadrolarda AKP'nin doğrudan atadığı çok fazla insan olmadığını kaydeden Köksal, AKP'nin liselerde kadrolaşma politikalarını arttırmasıyla genç kadın ve LGBTİ+'ların liselerde daha fazla hedef gösterildiğine dikkat çekti.

Siyasi iktidarın öğrenci gençliği sindirmeye, gerici, aşağı bakan, şoven bir gençlik yetiştirmeye çalıştığına işaret eden Köksal, yaşanan baskıları kesinlikle kabul etmediklerini söyledi. Pek çok okulda dayanışmaların kurulduğunu ve liselerde ezilen kesimlerin bir araya geldiğini ifade eden Köksal, öğrencilerin birbirini bu sayede savunduğunu dile getirdi.

Devrimci Öğrenci Birliği olarak okullarda kurulan dayanışmaları desteklediklerini kaydeden Köksal, liselerde antifaşist, gericiliğe, homofobiye ve cinsiyetçiliğe karşı komitelerin kurulması gerektiğini vurguladı. Köksal, "Mücadele sıralardan sokaklara, sokaklardan meydanlara taşınmalı" diyerek sözlerini bitirdi.