19 Nisan 2024 Cuma

'Kazma Bırak'

24 ekoloji ve demokratik kitle örgütü Akdeniz ve Karadeniz'de doğal gaz aramalarının sonlandırılması için "Kazma Bırak" kampanyası başlattı. 

Akdeniz ve Karadeniz'de fosil yakıt (doğal gaz) aramalarına son verilmesi için 24 ekoloji örgütü ve demokratik kitle örgütü, "Kazma Bırak" kampanyası başlattı. 

Kampanyaya ilişkin yapılan açıklamada, küresel ısıtmayı 2 °C'de tutmak için gezenin karbon bütçesi üzerinden bakıldığında bilinen fosil yakıtların en fazla yüzde 16'sının kullanılması ile sınırlandırılması gerektiği kaydedildi.

Dünyada yeni bir kitlesel yok oluşu durdurmak için folis yakıt tüketiminin azaltılarak sıfırlamanmasının zorunluluk olduğu vurgulanan açıklamada, "Birleşmiş Milletler çatısı altında 'iklim zirvesi' yapıp, emisyon azaltım sözü verenlerin bu riyakarlıklarının farkındayız" denildi. 

'İKTİDAR ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞI ARTTIRDI'
Bugüne kadar "yerli ve milli" kömür öncülüğünde enerji üretiminin, nüfus artışının ötesinde bir büyüklükte hep arttığı ancak enerjinin de daha ucuza tüketilmediği belirtilen açıklamada, "Dahası iktidarın bu 'yerli ve milli' politikaları enerjide dışa bağımlılığı artmıştır. Sadece doğalgaz üzerinden bakılırsa bile, Türkiye'nin mevcut yaklaşık 50 milyar metreküp tüketimi olmasına rağmen her yıl alım garantisi verilmiş 70 milyar metreküp gaz alım anlaşması bulunmaktadır. Devlet, 2019 yılı için 52,1 milyar metreküp tüketim tahmini yapsa da gerçekleşen 45,3 milyar metreküp olmuş ve 26,5 milyar metreküp sözleşme fazlasıyla ülke kaynakları çarçur edilmiştir" ifadeleri kullanıldı. 

Açıklama, şöyle devam etti: "İklim krizine karşı durmak için enerjinin halkın yararına kullanılmasını sağlamalıyız. Evet, sadece Akdeniz ve Karadeniz'de değil tüm bölgelerde fosil yakıtlar yeraltında bırakılmalıdır ve bugüne kadar hasır altı edilen halkın gerçek sorunları bu taleplerle gün yüzüne çıkarılmalıdır. Bunu istiyoruz, mücadele edeceğiz ve alacağız. 

'DAĞITIM KAMULAŞTIRILMALIDIR'
"Yani bu fosil yakıtların yeraltında bırakılması yetmez, enerji yoksulluğunun giderilmesi için herkese temel ihtiyaçları doğrultusunda su, elektrik ve ısınma için gereken enerji ücretsiz sağlanmalıdır. Enerji planlaması sermayenin ihtiyaçları  doğrultusunda değil, kullanımı ölçüsünde toplumsal ihtiyaçlara göre yapılmalı, ister yenilenebilir ister fosil enerji olsun üretirken doğaya verilen zararı en aza indirmek için üretimi yerelleştirilmeli ve dağıtımı yeniden kamulaştırılmalıdır. 

"Elektrik kesintileri yaparak insan hakkı ihlali yapan şirketlerin elinden alınan elektrik dağıtımı halkın kontrolüne verilmeli, enerji kooperatifleriyel enerji demokrasisi açısından acil adımlar atılmalıdır. Enerji yatırımları nedeniyle zarara uğrayan insanların zararları tazmin edilmeli, enerjiye erişmede zorluk yaşayan bölgelere enerji planlamasında öncelik verilmelidir. Gezegeni biyolojik bir yok oluşa sürükleyen fosil oligarşisine karşı gelecek alternaitifimiz, enerjinin kontrolünü kolektifleştirmek ve bu katılımcı ve demokratik kontrol üzerinden yenilenebilir enerjiye adil bir geçişi örgütlemek olacaktır."

Kampanyanın imzacıları şöyle: Ankara Kent ve Ekoloji Savunması, Antalya Ekoloji Meclisi, Attac France Aplaneta, Ispanya Başlangıç Ekoloji, Burhaniye Çevre Platformu, Doğanın Çocukları, Ege Çevre ve Kültür Platformu, Ekologistak Martxan, Bask Ülkesi, Eko-Öğrenci Hareketi European Water Movement, Halkların Demokratik Kongresi Ekoloji Meclisi, Heryer Kazdağları, Humat Dijlah, Irak Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları İstanbul Dayanışması, Mezopotamya Ekoloji Hareketi, Muğla Çevre Derneği, Munzur Çevre Derneği, Polen Ekoloji, Save The Tigris Campaign (Dicle'yi Savunma Kampanyasi), Irak Taksim Gezi Parkı Koruma ve Güzelleştirme Derneği, Yaşam ve Dayanışma Yolcuları, Yeşil Direniş Ekoloji ve Yaşam Gazete, Yeşil Sol İklim Çalışma Grubu