3 Mayıs 2024 Cuma

'Kadınlar devrimi ve özgürlüklerini korumak için örgütlenmeli'

Devrimci Komünist Kadınlar'ın (JKŞ), Kobanê'de düzenlediği "Kadın kazanımlarının korunması ve ilerletilmesi" başlıklı panelde örgütlenme çağrısı yapıldı.

Devrimci Komünist Kadınlar (JKŞ), Kobanê'de "Kadın devrimi kazanımlarının korunması ve ilerletilmesi" başlıklı panel düzenledi. 

TKŞ binasında düzenlenen panele konuşmacı olarak JKŞ Sözcüsü Fadya Sido, eğitim emekçisi Necah Ali ve CKŞ üyesi İvana Baran katıldı.

'ERKEK EGEMENLİĞİNE KARŞI MÜCADELE İÇİN ÖRGÜTLENELİM'
İlk konuşmayı yapan JKŞ Sözcüsü Sido, 10 yıl önce olmaz denileni başardıklarını ve devrimin başladığını belirtti, "Suriye devlet iktidarına son verdik. Kadın devrimimizi gerçekleştirdik" dedi. Devrimin defalarca kez saldırıya uğradığını hatırlatan Sido, "Kahraman şehitlerimiz sayesinde devrimimizi koruduk ve yeni alanlara taşıdık. Kürt halkının en büyük düşmanı Türk devleti, ABD ve Rusya'nın desteğiyle Efrîn, Girê Spî ve Serêkaniyê'yi işgal etse de irademizi kıramadı" dedi.

Rojava devriminin bir kadın devrimi olarak da ilerlediğini hatırlatan Sido, "YPJ ile kadın ordusunu oluşturan kadınlar, en ön cephelerde yer aldılar. Kadınlar, askeri alanın yanı sıra siyasal ve sosyal yaşamda da kendi örgütlülükleri ile yer aldı. Kadın kanunları ve hakları yasal düzlemde en ileri noktada oluşturuldu. Ama bugün bunları hayata gerçekleştirme sorunları yaşıyoruz" şeklinde konuştu. Sido, kadınları özgürlüklerini korumak ve erkek egemenliğine karşı mücadele etmek için JKŞ saflarında örgütlenmeye çağırdı.

'KADIN GERİYE GİDİŞİN ÖNÜNE GEÇİP DEVRİMİ İLERLETMELİ'
Eğitim emekçisi Necah Ali de konuşmasında, devrimin büyük mücadeleler sonucu başarıya ulaştığını vurguladı. Ali, "Kadınlar, başta Kobanê olmak üzere her cephede kahramanca savaştı. Zaferimizde önemli rol oynadılar. Arin Mirkan, Sarya Özgür ve İvana Hofman gibi" şeklinde konuştu.

Devrimi ileri götürmenin bugünün en önemli görevlerinden biri olduğunu belirten Ali şöyle devam etti: "Özellikle kadın kazanımları noktasında maalesef geriye gidişler var. Küçük yaşta veya ikinci evlilikler, kadın intiharları, kadın katliamları artmış durumda. Bunun nedenlerini ortaya çıkarmalıyız. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Her bir kadın, kadın kanunlarının yaşama geçmesi için kendini sorumlu görmeli. Kadın örgütlerinde yer almalıyız ve geriye gidişin önüne geçip devrimimizi sosyalist bir devrime ilerletmeliyiz" ifadelerini kullandı.

'DEVRİMİMİZE SINIRSIZ EMEK VERECEĞİZ'
CKŞ adına söz alan İvana Baran ise kadın ve erkekler arasındaki eşitsizliklere dikkat çekti. Kadınların koşulları oluştuğunda nasıl kahramanlıklar gösterdiklerinin devrimle birlikte görüldüğünü vurgulayan Baran, şöyle devam etti: "Arin Mirkan, Sarya Özgür, Avesta Xabur, Raperin Dicle, Destan Temmuz ve Zilan Destan gibi binlerce şehidin fedai mücadelelerinde kadınların nasıl irade olabileceğini gördük."

Suruç şehitlerini de anan İvana Baran, "Onlar bize devrim mücadelesinin sınırlar tanımadığını gösterdi" dedi. İvana Baran şunları söyledi: "Türkiye, Kürdistan ve Avrupa'da onların izinden yürüyen binlerce yoldaşları var. Biz Kobanêli gençler olarak, onların hayallerini gerçekleştirmek için tıpkı Zilan Destan yoldaş gibi devrimimize sınırsız emek vereceğiz, örgütlülüğümüzü ve mücadelemizi yükselteceğiz. Mutlaka biz kazanacağız."